Amenzi de peste 131.000 de lei aplicate, în decembrie 2020, de inspectorii sanitar – veterinari din Dolj

0
406

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Dolj şi-a intensficat controalele, în ultima lună a anului 2020, în urma acţiunilor desfăşurate fiind aplicate amenzi în cuantum de peste 131.000 de lei.

În luna decembrie au fost efectuate controale tematice la unităţi înregistrate/autorizate sanitar veterinar , inspectorii verificând 425 de obiective. Controalele au vizat: 179 unităţi de vânzare cu amănuntul a produselor alimentare de origine animală (măcelarii, carmangerii, magazine alimentare, supermarketuri, depozite, pieţe agroalimentare), 50 de unităţi de vânzare cu amănuntul a produselor alimentare de origine non-animală, 47 de unităţi de alimenţie publică (restaurante, pensiuni, fast food etc.), 6  unităţi de abatorizare și 7 unităţi de procesare (carne, peşte, lapte, miere, produse de morărit/panificatie.). De asemenea, au fost realizate 136 de acțiuni de control în trafic si târguri/pieţe agroalimentare, împreună cu reprezentanți ai Inspectoratului de Poliţie Dolj și Inspectoratului de Jandarmi Dolj, pentru a se verifica dacă sunt respectate condiţiile sanitare veterinare legale pentru transportul animalelor şi al produselor alimentare de origine animală şi nonanimală, precum și respectarea restricțiilor sanitare veterinare impuse pentru mișcarea porcinelor din gospodăriile populaţiei situate în zonele afectate de focare active de pestă porcină africană. Neregulile identificate în timpul controalelor au fost sancționate prin aplicarea a 19 amenzi contravenţionale, în valoare de 131000 lei și emiterea unei ordonanțe de suspendare a activității. De asemenea, a fost reținută oficial o cantitate de 89 kg de produse alimentare neconforme care au fost dirijate către unități de neutralizare pentru a fi distruse.

Mai multe neconformităţi identificate
Conform reprezentanţilor DSVSA Dolj, principalele neconformități identificate au fost: manipularea, ambalarea și etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare; depozitarea necorespunzătoare ; lipsa documentelor care să ateste trasabilitatea ; personal muncitor fără echipament de protecţie, condiţii de igienă precare; desfăşurarea de activităţi sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor în locuri neînregistrate/ neautorizate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor. “În contextul pandemiei de COVID-19, controalele inspectorilor DSVSA Dolj urmăresc atât respectarea normelor și cerințelor de igienă alimentară, cât și a celor privind distanțarea fizică, a purtării măștilor de protecție pentru personalul angajat care asigură procesarea, ambalarea, depozitarea şi comercializarea alimentelor. Totodată, este verificată și realizarea igienizărilor cu substanţe virucide care să asigure dezinfecţia eficientă a incintelor si echipamentelor. DSVSA Dolj continuă supravegherea operatorilor din industria alimentară și în perioada următoare, prin intensificarea acţiunilor de inspecţie şi control”, a precizat Costică Retea, director – adjunct al DSVSA Dolj şi purtător de cuvânt al instituţiei.