Dolj: Exerciţiul de alarmare a populaţiei Miercurea Sirenelor

0
154

În data de 03.01.2018 (prima zi de miercuri a lunii ianuarie), în intervalul orar 1000-1100, s-a desfăşurat exerciţiul naţional de alarmare a populaţiei, intitulat Miercurea Sirenelor. Scenariul exerciţiului a vizat înştiinţarea autorităţilor administraţiei publice locale despre probabilitatea producerii sau producerea unei situaţii de urgenţă în zona de competenţă şi verificarea funcţionării sistemului de alarmare publică prin acţionarea tuturor sirenelor electrice şi electronice, la introducerea semnalului “Alarmă la dezastre”. Mai exact, ca urmare a intensificării vântului cu aspect de vijelie, temperaturilor scăzute, precipitaţiilor mixte şi ceţii s-au produs îngreunări şi întreruperi ale traficului datorate vizibilităţii reduse şi copacilor doborâţi pe drumuri. S-a decis alarmarea populaţiei ca urmare a probabilităţii foarte mari de producere a unei situaţii de urgenţă în zona de competenţă.

La nivelul judeţului Dolj, alarmarea s-a executat astfel:

  • Număr de localităţi verificate de personal ISUJ Dolj pe timpul exerciţiului: 10
  • Număr de sirene verificate de personal ISUJ Dolj pe timpul exerciţiului: 10, din care: 9 funcţionale, 1 nefuncţională.
  • Număr de persoane care au acţionat sirenele de alarmare publică în comandă locală: Municipii-14 Oraşe-6 Comune-104   Operatori economici-18
  • Timpul mediu de răspuns pentru acţionarea sirenelor de alarmare:
  • la acţionare centralizată(din dispeceratul ISU Dolj): 2 minute;
  • la acţionare locală (de la cofretul sirenei): 9 minute.

Localităţi alarmate din dispeceratul ISUJ Dolj:Calafat, Băileşti, Bechet, Dăbuleni, Ciupercenii Noi, Poiana Mare, Desa, Piscu Vechi, Ghidici, Rast, Negoi, Catane, Bistreţ, Cârna, Măceşu de Jos, Gighera, Ostroveni, Călăraşi.

Concluzii

Comparativ cu antrenamentele anterioare, s-a constatat o îmbunătăţire în ceea ce priveşte timpul de răspuns pentru acţionarea sirenelor de alarmare, personalul de specialitate destinat acţionării mijloacelor de alarmare de la localităţile din judeţ fiind în măsură a executa într-un timp mai scurt alarmarea populaţiei.