De la 1 ianuarie a scăzut TVA-ul la carte şi tipărituri

0
82

De la 1 ianuarie 2016, TVA la carte, tipărituri, bilete de intrare la spectacole şi expoziţii a scăzut de la 9% la 5%. TVA a scăzut, tot de la 1 ianuarie, de la 9% la 5%, pentru cinematografe, muzee, livrările de cărţi, manuale, ziare şi reviste, nivel care se va aplica şi pentru evenimentele sportive şi culturale.

Iniţiativa reducerii TVA la produsele culturale i-a aparţinut fostului ministru al Culturii, Ionuţ Vulpescu, cel care, în aprilie 2015, anunţa că va depune un amendament în acest sens la proiectul noului Cod fiscal.

În noiembrie, la deschiderea Târgului de carte Gaudeamus, noul ministru al Culturii, Vlad Alexandrescu, preciza că instituţia pe care o conduce “acordă un loc deosebit cărţii, producţiei de carte, scriitorilor”.

El îşi exprima speranţa că măsura reducerii TVA la carte va reprezenta o oportunitate deopotrivă pentru editori şi cititori.

“Acest lucru va reprezenta o uşurare pentru editori, pentru publicul cultivat. Sperăm din toată inima ca această uşurare să fie şi o uşurare pentru bugetul cumpărătorilor. Ideea este ca să putem face în aşa fel încât cartea să circule mai uşor, încât să fie mai lesne de procurat, de cumpărat, încât drepturile de autor să fie respectate în chip mai riguros şi, în sfârşit, dar nu în ultimul rând, să ajungă şi ceva mai mulţi bani în buzunarele scriitorilor, pentru că ei sunt cei de la care industria cărţii profită”, spunea ministrul Culturii.

Amendamentul depus de Ionuţ Vulpescu la Codul fiscal a vizat reducerea TVA la 5% pentru cărţi, manuale şcolare, reviste, ziare, bilete pentru accesul la castele, muzee, case memoriale, monumente istorice, monumente de arhitectură şi arheologice, grădini zoologice şi botanice, târguri, expoziţii şi evenimente culturale, evenimente sportive şi cinematografe.