Ziua internaţională a persoanelor cu dizabilităţi (“International Day of People with Disability”) este marcată, anual, la 3 decembrie. Marcarea acestei zile are ca obiectiv promovarea unei mai bune înţelegeri în ceea ce priveşte problemele cu care se confruntă persoanele cu dizabilităţi şi susţinerea demnităţii, a drepturilor şi a bunăstării acestora. Este, totodată, o ocazie pentru o schimbare de atitudine faţă de aceste persoane, prin eliminarea barierelor în ceea ce priveşte implicarea lor în diverse sfere de activitate.
Anul acesta, ANCAAR Craiova marchează această zi prin organizarea unei expoziții cu obiecte confecționate de către tinerii din centru, care au fost ajutați de voluntarii din proiectul “Autism New Challenge in ANCAAR “. Lor li s-au alăturat elevi din ciclul primar de la Școala Gimnazială Gheorghe Țițeica din Craiova, care au lucrat manual și au donat diverse ornamente pentru Crăciun.
Bradul cu podoabe este găzduit timp de două zile, astăzi şi mâine, de către Baroul Dolj, care este și partener la eveniment. Expoziția are ca temă sărbătorile de iarnă și va fi cu vânzare, în sensul că se pot achiziționa obiectele confecționate și se pot face donații. Banii strânși vor fi folosiți pentru terapiile copiilor și tinerilor cu autism din centrul de zi ANCAAR Craiova. Avocatul Bogdan Mihăiloiu a spus că aceste decoraţiuni confecţionate de către tinerii cu autism se vor găsi anul acesta în bradul avocaţilor, a famililor acestora şi este o onoare pentru ei să fie gazda acestui eveniment.
Criza mondială a COVID-19 adânceşte inegalităţile preexistente, expune gradul de excludere şi evidenţiază faptul că munca privind incluziunea cu handicap este imperativă. Persoanele cu dizabilităţi sunt printre cele mai excluse din societate şi printre cele mai afectate în criza sanitară mondială în ceea ce priveşte decesele. Chiar şi în condiţii normale, persoanele cu dizabilităţi au mai puţine şanse să aibă acces la asistenţă medicală, educaţie, locuri de muncă şi să participe în comunitate.
Luminiţa Sandu, psiholog, preşedinte al Asociaţiei Naţionale pentru Copii şi Adulţi cu Autism din România (ANCAAR), filiala Craiova şi nu în ultimul rând, părintele unui tânăr de 30 de ani cu autism, ne-a vorbit despre principalele probleme cu care se confruntă aceşti tineri, despre accesul la educaţie, la activităţi, la viaţă normală, mai pe scurt.