Lia Olguța Vasilescu îi acuză pe liberali că urăsc Oltenia

1
786

Președintele Consiliului Județean Dolj și primarul municipiului Craiovei atrag atenția că Oltenia nu este inclusă în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), iar dacă documentul nu se modifică, atunci, vor face tot ce le stă în putință să blocheze acest document. Se vor adresa chiar și Comisiei Europene. Fondurile alocate prin Mecanismul de rezilienţă şi recuperare economică, în valoare de 30,4 miliarde euro, ar urma să fie cheltuite până la 30 iunie 2026 și se alocă pentru dezvoltarea infrastructurii din toate domeniile de activitate pe coordonatele tranziţiei verzi şi a combaterii efectelor schimbărilor climatice.

Reprezentanții administrației publice locale și județene susțin că Oltenia va rămâne izolată și nedezvoltată. „Guvernul Orban și PNL, condamnă Oltenia la izolare și la sărăcie. Sunt zeci de miliarde de euro alocate către alte regiuni, mai puțin către Oltenia, unde sunt alocate zero fonduri. Este o bătaie de joc la adresa unei întregi regiuni istorice. Pentru ei, Oltenia nu este parte din România. Regiunea noastră a fost eliminată de pe listele cu marile proiecte de infrastructură. Guvernul care clamează, și este și un principiu al Uniunii Europene, dezvoltarea regiunilor în mod echilibrat trimite miliarde în Vest și Nord-Vest, iar către Oltenia – zero. Nu a existat nici o consultare a Guvernului cu administrațiile județene. Și la noi există, sunt idei de proiecte, sunt nevoi și chiar aș menționa câteva pe care am fi dorit să le vedem în PNRR și anume reabilitarea căii ferate Craiova-Calafat, drum expres/autostradă către Lugoj, drum expres Craiova-Calafat”, a explicat  președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă.

Doar 4,3 de kilometri de drum expres…
Potrivit documentului, pentru zona noastră este creionată realizarea Centurii Craiova Est – DX Pitești – Craiova, cu o lungime de 4,3 kilometri și care este estimată să coste 22 milioane euro. „În momentul în care am văzut acest document, ne-am sufocat efectiv de indignare pentru că este inadmisibil ca ceva ce ar fi trebuit să însemne reducerea dezechilibrelor între regiuni, este, de fapt, scoaterea Olteniei de pe hartă. Și vreau să vin cu exemple concrete ca să înțelegeți cu toții cam ce viziune de dezvoltare are actuala guvernare vizavi de regiunea noastră. Zero kilometri de autostradă, zero kilometri de cale ferată modernizată, 4,3 kilometri de drum expres din cei 631,9 km câți sunt la nivelul întregii țări. Vă amintiți că ni se dădea mereu, în campanie electorală, exemplul cu Clujul, cât este de dezvoltat și cum se va dezvolta în continuare. Pe ei, se vede clar că doar Clujul îi interesează… Știți cât s-a alocat, mai exact, Olteniei, din tot ceea ce primește toată România? 0,07%. Știți cât se alocă pentru sănătatea tuturor românilor prin acest mecanism? 1,85 de miliarde de euro, adică atât reprezintă modificarea căii ferate Cluj-Napoca – Episcopia Bihor. Știți cât se alocă pentru toată educația din România, pentru cei cinci milioane de copii? Suma de 1,05 miliarde de euro, cam cât se alocă pentru metroul de la Cluj. Știți cât se alocă pentru toată cercetarea și inovarea din România? 270 de milioane de euro, mai puțin decât înseamnă drumul express între Chileni și Chichiș. Dar haideți să vedem exact cât se alocă Olteniei vizavi de celelalte regiuni. Pentru Oltenia, zero km de autostradă! Cale ferată – doar pentru regiunea vest și nord-vest – 318 km (3,71 de miliarde de euro), pentru Oltenia – zero km! Drum expres – în restul țării, 631,9 de km (2,3 miliarde de euro), Oltenia – 4,3 km, adică 0,022 miliarde de euro! Clujul ia 1,3 miliarde de euro doar pentru metrou în condițiile în care în această țară sunt 41 de județe, plus municipiul București, și se alocă pentru toată România, 30,44 miliarde de euro. Este inadmisibil așa ceva!”, a afirmat Olguța Vasilescu, primarul Craiovei, în cadrul aceleiași conferințe de presă.

Edilul Craiovei îi acuză pe liberali că „urăsc toată regiunea” Oltenia, adică, nu doar Doljul, ci toată Oltenia. „Am văzut că cei de la PNL candidează sub sloganul ,,Dezvoltăm Doljul, dezvoltăm Oltenia!”, dar cum dezvoltă această regiune care pur și simplu este scoasă în afara hărții României pe care pur și simplu o condamnă la subdezvoltare? Și aici vreau să vă spun că nu este vorba de vreo penalizare a craiovenilor pentru votul pe care l-au dat la alegerile locale, pentru că în Târgu Jiu este un primar din partea Partidului Național Liberal și cu toate acestea, nici în județul respectiv nu se alocă niciun euro pentru dezvoltare! Pur și simplu, urăsc toată regiunea în ansamblul ei și cred că trebuie să ne gândim foarte bine la ceea ce vom face, să oprim acest document strategic, pentru că dacă el rămâne în această formă, decalajele între noi și celelalte regiuni se vor adânci și mai mult în perioada următoare! De la Guvern este clar că au niște politicieni foarte slabi de la PNL în această zonă geografică, pentru că altfel, vreau să cred că s-ar fi zbătut ca să nu se întâmple acest lucru”, a mai spus Olguța Vasilescu.

1 COMENTARIU

  1. Nu sunt inscris in nici-un partid politic si mult timp am fost de dreapta chiar l-am votat pe basecu la primul mandat de presedinte, da l-am votat pe acel nemernic care atit timp cit a fost presedinte nu a facut nimic pentru aceasta zona desi Berceanu a fost ministru din zona noatra. Dupa ce Boc a ajuns prim ministru nu a facut nimic pentru aceasta zona ci doar pentru Cluj ,Ardeal si Banat. Pe vremea lui Boc in Oltenia s-au desfiintat spitalele de la Balcesti si Bumbesti Jiu. Toti banii pentru infrastructura si in general pentru investitii s-au dus la Cluj si in Ardeal.
    De fapt si investiile germane in Romania se opresc pe arcul Carpatic cu mici exceptii. Cineva care stie ceva istorie isi da seama ca intr-un fel sau altul se reface incetul cu incetul vechea sfera de influenta a germaniei si imperului austro-ungar in Europa si Romania. Dupa pirjolul lui Basescu Cei care conduc Europa si nu numai au facut in asa fel ca cei agreati de ei sa conduca aceasta tara-romani neaosi-Klaus Werner Johanis; Orban si Helvig. Bine pe vremea lui Iliescu sef la sevicii a fost romanul Imre Astzalos -alias Virgil Magureanu. Toti acestia nu au iubit nici odata Oltenia pentru ca Oltenia a fost tot timpul independenta si nationalista de pe vremea lui Banu Maracine, Mihai Viteazul , Tudor Vladimirescu,Nicolaie Balcescu. Nici in Romania nu ne iubesc prea multi pentru ca suntem ai dracu. Am facut facultatea in Ardeal si am lucrat sase ani in zona aia. Ardelenii nu sunt oameni rai Doamne fereste dar cand este vorba de interesu lor nu te cunosc. Asa ca ce pretentii aveti de la Johanis si Orban referitor la Oltenia. Toti banii sevor duce in Ardeal si Banat mai mult decit pana acum mai ales ca cei care reprezinta oficial unteresele Olteniei sunt slabi fara personalitate multumindu-se cu un loc caldut , cu o remuneratie de parlamentar,etc. Mai este un pic pana la alegeri ( Dreapta va cistiga -asta e ordinul de afara cu sau fara vrerea noastra ) iar mai toti banii se vor duce la Cluj si in Ardeal ca sa adinceasca acest decalaj si eventual in vre-o 10-20 de ani Ardealul va deveni si autonom. In 1601 cand Mihai Viteazul a murit ca un caine la Campia Turzii unde erau ardelenii. Va spun eu ca ardelenii sunt patrioti in cantece ca in rasboaie nu pre au facut ei sacrificii. Asa ca in zona Olteniei trebuie sa ne descurcam singuri ( si stanga si dreapta sa traga la aceiasi caruta-proiecte ) ca de la centru nu o sa primim nimic. Nici cei de la Bucuresti nu ne iubesc pentru ca suntem altfel de cat toti romanii-dar nu santem mai rai decit ei.Am scris cam mult pe-aci dar mi-am varsat si eu naduful.

Comments are closed.