Librăria Cărtureşti din Craiova continuă seria evenimentelor culturale cu o lansare de carte

0
616

Librăria Cărtureşti din Craiova, deschisă recent în cadrul complexului Electroputere Parc (aripa nouă, etaj 1, lângă cinematograf), continuă seria evenimentelor culturale cu o lansare de carte. Este vorba despre „Florin Mugur şi poetica exasperării”, semnată de Xenia Negrea şi publicată la Editura EIKON, care va avea loc mâine, 3 decembrie 2018, de la ora 17.30. Despre Florin Mugur, despre destinele trăite în comunism și despre carte vor vorbi Nina Aurora Bălan, Ştefan Vlăduţescu, Nicoale Coande şi Cătălin Ghiţă. Librăria Cărturești Craiova a fost inaugurată în 6 septembrie 2018, iar în 26 octombrie 2018 a găzduit prima lansare: noua carte a Mirelei Retegan „Jocuri de jucat toamna” (Curtea Veche Publishing).

Absolventă a cursurilor Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii din Craiova (1997-2001), unde a obţinut şi diploma de Doctor în Filologie (2007), cu o lucrare despre Florin Mugur, Xenia Negrea este una dintre vocile tinerei generaţii de scriitori. A publicat mai multe volume şi numeroase articole în reviste literare, iar în prezent este lector univ. dr. la Facultatea de Ştiinţe Sociale din Craiova (Specializarea Jurnalism).

Profesorul Eugen Negrici scrie pe coperta a patra a volumului „Florin Mugur şi poetica exasperării”: „Pe punctul de a fi complet uitat de un mediu cultural cum este cel de astăzi, fără o miză reală, descumpănit, prăbuşit în mediocritate şi agitat de curiozităţi mărunte, poetul Florin Mugur este, în sfârşit, subiectul unui studiu şi încă al unuia excepţional, care l-ar fi aruncat în perplexitate pe acest intelectual de rasă, nevrotic, oripilat de nevoia de a ieşi din casă şi care şi-a făcut din anonimizare o politică de supravieţuire. Autoarea a înţeles nuanţat starea de spirit a celui care, ca minoritar terorizat şi fără speranţă ce era, a crezut că lumea se poate înnoi sub flamura roşie pentru ca tot el după 1956, să-şi asume (precum mulţi alţi intelectuali evrei de bună credinţă) rătăcirea şi să încerce, cu efort şi pierderi de substanţă umană – să se smulgă din ea”.

Florin Mugur a fost poet, prozator, eseist. Absolvent al Şcolii de Literatură, coleg de generaţie cu Nicolae Labiş, a ajuns, în 1973, redactor al Editurii Cartea Românească din Bucureşti, unde a rămas până la sfârşitul vieţii. Aici, după mărturiile scriitorilor care au colaborat cu el, Mugur şi-a făcut o misiune din protejarea literaturii bune. Având posibilitatea să descifreze sistemul din interior şi din exterior, Mugur îi secunda pe scriitori în a-şi cosmetiza volumele, în aşa fel încât să nu fie respinse de cenzură. Destinul lui Mugur se conturează ca destinul unui ins luat prin surprindere, dacă nu chiar trădat de istorie şi din această experienţă a istoriei a învăţat să se dedubleze, să se „sinucidă social”, după cum a spus în repetate rânduri.

**

Librăria Cărtureşti din Craiova măsoară 460 mp şi dispune de peste 18.000 de titluri atent selecţionate de carte, muzică şi film, precum şi un mix de ceaiuri, accesorii, papetărie şi gadgeturi pentru cititori. Craiovenii găsesc aici cărţi pentru toate vârstele şi gusturile – de la poveşti şi ficţiune pentru adolescenţi la carte străină, business / economie, psihologie, dezvoltare personală, religie / spiritualitate, ştiinţe, filozofie, istorie, poezie, teatru, memorii / jurnale ş.a. Librăria funcţionează după programul complexului Electroputere Parc, zilnic, între orele 10.00 – 22.00.