Ziua Națională la Craiova, o fotografie de colecție

0
1191

Piața „A.I. Cuza” a fost, după mulți ani, aproape neîncăpătoare pentru miile de craioveni care au participat la Ziua Națională a României. Încurajați și de vremea deosebit de frumoasă, foarte mulți locuitori ai Băniei au venit în centrul orașului pentru a saluta Imnul Național și pentru a admira parada militară, exemplar organizată în acest an. În mulțime au putut fi zăriți bătrâni care, în ciuda anilor, au ținut special să fie prezenți la acest moment înălțător, oameni de vârstă mijlocie, dar și mulți tineri, unii dintre aceștia purtând, la reverul hainei, un mic șnur tricolor.

Fotografiile spun totul despre festivitățile de ieri și, cu siguranță, vor spune ceva despre Craiova și de-a lungul istoriei. Nu s-a organizat nici un prânz tipic cu fasole și sarmale, care ar fi putut condiționa ieșirea din casă a unora, dar totuși centrul orașului a fost neîncăpător pentru oamenii dornici să participe la ceremonialul militar-religios, organizat ca în fiecare an de autoritățile județene. Ziua Națională a României a fost sărbătorită, în stradă, de mii de craioveni care și-au început ziua de 1 Decembrie așa cum îi stă bine fiecărui român, îndeplinindu-și întâi datoria de a fi român. La festivități au fost prezenți oameni de toate vârstele, fiind poate cea mai amplă participare de până acum. Profitând și de faptul că vremea a fost călduroasă de-a dreptul, oamenii au venit special în centrul orașului, au fluturat steagurile pe care le-au adus de acasă, iar la reverul hainelor au purtat cu mândrie șnurul tricolor. Muzica militară și mulțimea adunată la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, cel care a înfăptuit Marea Unire, este o fotografie care surprinde cel mai bine ziua de ieri și care, cu siguranță, mai scrie o filă frumoasă în istoria orașului nostru.

Prefectul Sorin Răducan a citit mesajul premierului Dacian Cioloș

Prefectul judeţului Dolj, Nicolae Sorin Răducan, le-a urat doljenilor „La mulți ani” și a transmis mesajul prim-ministrului României, Dacian Cioloş: «1 Decembrie este ziua în care simțim cu toții că suntem români și că a fi împreună, indiferent unde suntem, poate fi acel sentiment care să ne facă să vrem mai mult de la locul pe care îl numim “acasă”. Și aici, acasă, vrem o țară cu care să ne mândrim, nu doar pentru istoria ei ci și pentru prezentul ei. O ţară unde decența și speranța sunt împreună, respectul fiecăruia și meritele îi sunt recunoscute, unde guvernarea se dedică țării, iar rezultatele se văd, unde munca cinstită este răsplătită pe merit, dreptatea triumfă și transparența este regula – nu excepția. Aceasta este ţara în care eu vreau să fiu prim-ministru și, atât timp cât voi ocupa această poziție, mă voi strădui să stabilesc odată pentru totdeauna această direcţie în care să ne îndreptăm: o Românie în care să avem încredere, o Românie de care să ne putem bucura cu toții!», a fost mesajul premierului României.

Președintele Ion Prioteasa: „Un omagiu celor care au clădit România Mare”

Președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, a afirmat că Ziua Națională a României este un eveniment istoric cu o încărcătură aparte și că adevărata forță a românilor poate izvorî numai din apartenența la aceeași limbă, origine și același crez. „Marele moment de la 1 Decembrie 1918 ne-a dat nu doar o țară demnă și reîntregită, ci și un filon vizionar de valori, care de atunci și până în prezent ne-au definit parcursul, valori precum democrația, egalitatea, libertatea cuvântului și consfințirea proprietății. Toate aceste repere ale identității noastre naționale au fost cucerite și apărate cu sacrificii. Se cuvine să aducem un omagiu tuturor celor care au clădit România Mare, tuturor celor care au făurit România de astăzi. Ostașilor eroi din cele două conflagrații mondiale, bravilor veterani de război, militarilor activi care ne poartă renumele peste hotare, dar și eroilor din vremurile recente, ale Revoluției din 1989, care au luptat în stradă pentru a ne oferi din nou libertatea – tuturor le suntem recunoscători”.

Primarul Olguța Vasilescu: „Craiova a fost locul de plecare al tuturor marilor evenimentelor politice și militare”

Primarul Lia Olguța Vasilescu i-a îndemnat pe craioveni să fie mândri de orașul lor, Craiova având un important rol istoric de-a lungul timpului. „Este de datoria noastră, a tuturor românilor, să știm ce eveniment sărbătorim astăzi și să ne comemorăm înaintașii care au făcut posibilă înfăptuirea idealurilor de veacuri: marea Unire. Dar noi, craiovenii, mai avem o datorie în plus, aceea de a nu uita că idee de unire a plecat de aici, din Bănie, în anul 1600 și că Banul Mihai Viteazul s-a jertfit pentru ea. Craiova a fost locul de plecare al tuturor marilor evenimentelor politice și militare din perioada modernă. În timpul Revoluției din 1821, Craiova devine bază militară pentru pandurii conduși de Tudor Vladimirescu. Un rol important l-a avut și în pregătirea și desfășurarea Revoluției de la 1848, prin corpul profesoral de la Școala Centrală, în frunte cu Ioan Maiorescu. Nu întâmplător, orașul nostru a fost ales drept loc de întrunire a guvernului provizoriu și prima capitală a revoluționarilor pașoptiști, înainte ca aceștia să ajungă la București. În 1857, cu doi ani înainte de Unirea de la 1859, s-a constituit, la Craiova, Comitetul Unionist. În 1877, Craiova s-a aflat în centrul zonei afectate direct de războiul anti-otoman și a devenit sediul Armatei I Române, care a rămas aici și în momentul intrării în Primul Război Mondial. Aici s-au semnat tratatele de pace postbelice între Serbia, Bulgaria și România, iar anul acesta orașul nostru a devenit sediul Grupului de la Craiova, format din premierii celor trei țări. Trebuie să ne mândrim cu istoria orașului în aceeași măsură în care suntem mândri de țara noastră”.

Parada militară a impresionat participanții

Cea mai frumoasă parte a manifestărilor a fost însă parada militară, cea mai complexă de până acum, care a fost organizată de Prefectura Dolj și Brigada 2 Rovine Craiova. Prin fața miilor de participanți au defilat forțe și tehnică militară aparținând tuturor structurilor Sistemului Național de Apărare, Ordine Publică și de Siguranță Națională. Au putut fi văzute transportoare autoblindate, lansatoare de rachete, stații de telecomunicații de ultimă generație, tehnici de artilerie, dar și trupe de intervenție în caz de urgență majoră, însoțite de câini dresați în acest scop. Militarii au purtat echipamentul de luptă pe care îl folosesc în teatrele de operațiuni și au salutat asistența și oficialitățile, arătând că Armata Română este pregătită să facă față oricăror situații.

Festivitățile dedicate Zilei Naționale s-au încheiat cu tradiționala Horă a Unirii, în care artiștii Ansamblului Folcloric „Maria Tănase” i-au invitat să se prindă pe toți cei prezenți în Piața A.I. Cuza. Interpreții Ciri Mayer și Cristian Bănățeanu au cântat cântece patriotice, iar cel mai mult s-au auzit „Doamne, ocrotește-i pe români” și „Treceți batalioane române Carpații”.

LAURA MOȚÎRLICHE şi CRISTI PĂTRU