Paradă militară impresionantă, în centrul Craiovei, de Ziua Națională

0
411

Parada militară a fost punctul de atracție al festivităților prilejuite de Ziua Națională a României. În ciuda frigului pătrunzător și a primilor fulgi de nea care i-au bucurat pe copii, craiovenii au ieșit, ieri, în număr mare în centrul orașului. Aproape toți cei prezenți au fost impresionați de defilarea cu tehnică militară, care a fost organizată, în acest an, cu o amploare mai mare decât în alți ani. S-au împărțit steaguri, insigne tricolore și s-a cântat Imnul Național „Deșteaptă-te, române!”, iar, la final, participanții au avut parte și de un spectacol folcloric care a fost oferit de soliștii Ansamblului „Maria Tănase” pentru 1 Decembrie.

Strada „A.I.Cuza” a fost împânzită de sute de craioveni, care s-au amestecat cu militarii și mașinile de luptă încă de la primele ore ale dimineții. Primii fulgi de zăpadă au căzut chiar ieri, în prima zi de iarnă, fiind zburătăciți de un vânt pătrunzător, dar care nu i-a urnit din loc pe participanți. Cu fețele ascunse sub glugi și purtând pe haine câte o insignă tricoloră, iar în mâini steaguri din hârtie pe care era scrisă data de 1 Decembrie 2014, oferite de organizatori, craiovenii au rămas în piață până la finalul manifestărilor.

Coroane de flori la statuia domnitorului A.I. Cuza

Ceremonia a fost deschisă cu intonarea Imnului Național de către fanfara militară a Garnizoanei Craiova, fiind urmată de oficierea serviciului religios. Preoții militari au rostit o rugăciune specială pentru toți cei care și-au dat viața pentru apărarea patriei, dar și pentru binecuvântarea țării noastre.

Prezente la manifestare, oficialitățile orașului și ale județului le-au transmis apoi craiovenilor „La mulți ani” de Ziua Națională a României. Prefectul de Dolj, Sorin Răducan, a dat citire mesajului premierului Victor Ponta. „În calitate de prefect al județului Dolj, în această zi de sărbătoare, vă doresc din toată inima să fiți mândri că sunteți români, să vă bucurați alături de cei dragi și să credeți în forța unității și a solidarității. La mulți ani, România, la mulți ani, români, la mulți ani, doljeni!”, a spus prefectul județului.

„La mulți ani!”, transmis de oficialitățile locale

Președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, le-a amintit craiovenilor despre semnificația acestei zile. „Mă bucur că pot îndrepta expresia celor mai alese gânduri ale mele către dumneavoastră, distinşi participanţi, şi către toţi românii de pretutindeni. Astăzi, când o naţiune unită întru sărbătoare aniversează Ziua Naţională a României, moment de apogeu în afirmarea identităţii de neam. 1 Decembrie 1918 este ceasul împlinirii unei aspiraţii seculare a înaintaşilor noştri. El consfinţeşte realizarea marelui vis al lui Mihai Viteazul – Unirea tuturor celor de-o limbă și de-un neam într-un singur și nedespărțit stat românesc, după cum spunea în cuvântarea sa unul dintre președinții Marii Adunări de la Alba-Iulia. Azi se cuvine să aducem un pios omagiu tuturor celor care cu penița sau cu arma, pe frontul diplomației sau în prima linie a bătăliilor au luptat pentru a cuceri, mai apoi pentru a apăra acest drept legitim al românilor de a trăi liber și demn între granițele unui stat național unitar și suveran. Doresc să vă adresez tuturor craiovenilor și doljenilor urările mele de sănătate și prosperitate, de fericire și reușite în realizarea tuturor proiectelor pe care și le-au propus, precum și un sincer „La mulţi ani!” cu ocazia Zilei Naţionale a României”.

Viceprimarul Craiovei, Mihai Genoiu, i-a îndemnat pe craioveni să păstreze România în inimile lor pentru totdeauna. „1 Decembrie 1918 este o dată cu rezonanţă deosebită în calendarul neamului românesc. Adoptarea Rezoluţiei din cadrul Adunării Naţionale de la Alba-Iulia consfinţeşte actul de identitate a acestei naţiuni, o necesitate istorică la începutul secolului 20. Pentru prima dată în zbuciumata lor istorie, românii uniţi au creat România Mare. Acest act de voinţă s-a dovedit a fi mai puternic decât orice formă de organizare politică. Suntem astăzi datori să onorăm demnitatea acelui moment şi să fim buni români. Dacă nu ştim cum vom învăţa privind în trecut şi gândind la viitor, la viitor într-o ţară democratică în care drepturile omului sunt respectate. Sper ca societatea românească să-şi dovedească maturitatea şi curajul de a veghea asupra apărării progresului obţinut pentru un viitor demn”, a declarat acesta.

383 militari și 16 mașini de luptă au defilat prin fața craiovenilor

Cel mai așteptat moment al manifestărilor a fost parada militară, care s-a evidențiat, în acest an, prin defilarea cu mai multe mașini de luptă decât în alți ani. Parada a fost deschisă de un pluton de militari de la Batalionul 26 Infanterie „Neagoe Basarab”, care au prezentat un exercițiu demonstrativ de tip ”drill-team”. Parada terestră a fost deschisăde Scorpionii Roșii, echipați în ținută mozaic de pădure. A urmat Detașamentul 20 Infanterie, camuflați în ținută de deșert, apoi jandarmii, un detașament al ISU Dolj și o structură din cadrul Penitenciarul Craiova. În total au defilat prin fața craiovenilor 383 militari, 16 transportoare blindate de luptă, 10 autocamioane militare, 2 tunuri antitanc de 100 mm, 8 instalații antiaeriene. Au impresionat cele cinci transportoare blindate de trupe Piranha, de ultimă generație, intrate în dotarea structurilor din cadrul Brigăzii 2 Infanterie Rovine, precum și opt transportoare blindate, patru de tip TAB -77 și patru de tip TABC-79. La paradă au putut fi văzute și două transportoare blindate, dotate cu rachete antiaeriane, aflate în dotarea Regimentului 61 Artilerie Antiaeriană Pelendava, alături de mai multe tunuri antitanc și antiaeriene. Parada s-a încheiat cu defilarea Gărzii de onoare.

Chiar dacă au fosat pur și simplu amorțiți de frig, participanții nu au plecat din piață decât după ce soliștii Ansamblului Folcloric „Maria Tănase” nu și-au încheiat recitalul oferit, în mod special, pentru Ziua Națională a României.

LAURA MOŢÎRLICHE ŞI RADU ILICEANU