„Îmbunătăţirea calităţii educaţiei prin profesionalizare internaţională”

0
520

Cu un buget total de 14,7 miliarde de euro pe o perioadă de şapte ani (2014 – 2020), Erasmus+ îşi propune să contribuie la dezvoltarea competenţelor şi angajabilităţii şi capacităţii de inserţie profesională prin oferirea unor  oportunităţi de educaţie, formare şi activităţi de tineret sau sport. Acest buget este cu 40% mai mare decât actualul nivel al cheltuielilor şi reflectă importanţa pe care UE o acordă acestor domenii şi angajamentul de a investi în ele.

        Şcoala Gimnazială ”Nicolae Bălcescu” Craiova a primit în anul şcolar 2014 – 2015 finanţare prin programul Erasmus+, acţiunea KA1 Mobilităţi individuale, fiind singura şcoală gimnazială din judeţul Dolj care a obținut finanțare pe domeniul școlar, acțiunea cheie KA1. Proiectul cu titlul Îmbunătăţirea calităţii educaţiei prin profesionalizare internaţională  a trecut cu succes de evaluare, un număr de şapte cadre didactice perfecționându-se la un curs de formare desfășurat în Costa de Caparica, Lisabona – Portugalia.

          Cursul denumit Teach, Learnand Quality este organizat de Eekhoutcentrum din Belgia și își propune să răspundă la întrebări despre cum se poate începe și dezvolta un plan de management al calității. În perioada 19-24 octombrie 2014 un număr de patru cadre didactice au efectuat acest stagiu de formare, urmând ca în perioada 24 – 30 mai 2015 alte trei cadre didactice să participe la această mobilitate internațională.

Acumularea unei experienţe valoroase

          În urma parcurgerii acestui stagiu de formare, cele patru cadre didactice au dobândit noi cunoştinţe,abilităţi şi deprinderi ce vor duce la îmbunătăţirea actului profesional,la acumularea unei experienţe valoroase,constituind o sursă de motivaţie şi un mijloc de dezvoltare profesională și personală continuă. De asemenea, cadrele didactice au beneficiat de dialog,interacţiune şi formare multiculturală ce vor fi consolidate în procesul de predare – învăţare-evaluare prin noi abordări şi strategii inovatoare ale actului educaţional.

Cei patru profesori au avut posibilitatea de a întâlni colegi din alte ţări şi de a împărtăşi experienţa didactică cu aceştia,ceea ce va sprijini evoluţia profesională şi va crea un grup dinamic prin schimbul de bune practici ce îi va ajuta să se adapteze noilor abordări în domeniul educaţiei şi culturii. Grupul a fost format dintr-un număr de 16 persoane din România, Belgia, Islanda, Grecia și Lituania: România – 4, Belgia – 7, Islanda – 1, Grecia – 3, Lituania – 1.

Mobilitatea Erasmus te ajută să ai încredere în tine

Colaborarea între participanții la acest curs, precum și cu organizatorii cursului continuă și în prezent prin e-mail, pe platforma Linkedin unde s-a creat un grup și prin intermediul blogului http://tlqcourse.tumblr.com.

„Avantajele acestor stagii de formare prin Programul Erasmus+  sunt multiple. Ele îți oferă, în primul rând, un sprijin moral prin coordonatorii programului care te vor aștepta dincolo de granițe spre deosebire de alte astfel de oportunități, unde îți va fi mai greu dacă nu cunoști pe nimeni. Mobilitatea Erasmus te ajută să ai încredere în tine, în oamenii din țara de origine și în cei din ţara gazdă. La finalul stagiului, când te întorci în ţară, eşti încurajat să aplici experiența acumulată, contribuind la dezvoltarea unităţii şcolare dar şi a ţării tale de origine.”, a precizat Alina Peţa, coordonatorul proiectului.