Creativi şi originali! 30 de tineri români şi bulgari învaţă să pună preţ pe reciclare

0
1039

De câteva zile meşteresc încontinuu, cu entuziasm şi inspiraţie, din mâini ieşindu-le felurite obiecte, care mai de care mai frumoase şi originale: mobilier pictat, piese de vestimentaţie personalizate, obiecte de decor şi de utilitate şi câte şi mai câte minunăţii. Iar unora nici prin gând nu le-ar fi trecut că pot reinventa astfel micul univers din preajma lor! E vorba de 30 de tineri români şi bulgari participanţi la proiectul „Meşteri de lumi noi”, care se desfăşoară în această perioadă la Craiova graţie programului „Erasmus+” şi parteneriatului dintre Asociaţia „Carousel Project” şi „Narodno Citaliste Nadejda 1871”, din Oreahovo. Atelierelor zilnice iniţiatorii proiectului le-au adăugat o mulţime de alte activităţi, de la diverse jocuri educative până la vizite la instituţii de cultură şi învăţământ, participări la spectacole de teatru şi concerte. Unul dintre obiectivele vizate de iniţiatorii proiectului, pe lângă stimularea creativităţii, este dezvoltarea potenţialului antreprenorial al tinerilor, într-o vreme în care lucrul de mână este la mare căutare, iar resursele lor financiare sunt de obicei atât de reduse.

Au vârste de la 14 la 26 de ani, provin din medii socio-culturale diferite, conversează în română, bulgară şi engleză, iar la atelierele din cadrul proiectului „Meşteri de lumi noi” îi animă aceeaşi bucurie de a vedea, prinzând contur chiar din mâinile lor, o mulţime de obiecte decorative din cele vechi, decolorate sau prăfuite de acasă. Au învăţat aici, pe parcursul a mai bine de două săptămâni, să fie mai atenţi cu obiectele poate demodate din casa părintească, dându-le altă formă şi altă utilitate şi, în felul acesta, făcând cheltuieli minime pentru a-şi asigura si personaliza propriul confort. Atelierele de restaurare a pieselor de mic mobilier, de pictură pe sticlă şi ceramică, de legatorie manuală, de design vestimentar şi de realizare a unor obiecte de decor din materiale textile sunt cele la care cei 15 tineri români şi 15 tineri bulgari, însoţiţi de patru lideri de grup, participă între 15 noiembrie şi 3 decembrie.

I-au ajutat să îşi manifeste creativitatea şi originalitatea, să dobândească şi dezvolte competenţe şi abilităţi care să le crească, acum sau mai târziu, şansele de angajare pe piaţa muncii, artişti locali cu o bună şcoală… handmade. De la Miruna Căminescu, de exemplu, tinerii au învăţat să recondiţioneze scaunul de lemn de la bunica şi să-i dea culoare ori cum un simplu borcan sau o sticlă pot lua forma unui felinar de grădină sau unui sfeşnic. De la Monica Niţu au deprins arta transformării hainelor vechi şi nefolosite în perne personalizate şi săcuţi decorativi, iar cunoscuta Adina Constantinescu le-a dat o adevărată lecţie de design vestimentar, arătându-le cum fiecare îşi poate transforma garderoba, pictându-şi hainele ori aplicându-le diverse accesorii. De asemenea, împreună cu Alexandru Andrei şi Marius Pandelea cei 30 de tineri au învăţat să recondiţioneze cărţile vechi din bibliotecă, punându-le între coperte noi, şi chiar să îşi lege în piele propriul jurnal. În fine, pentru a face faţă cât mai bine provocărilor sociale şi profesionale şi obstacolelor financiare cu care se întâlnesc, participanţii la proiect au beneficiat de un curs de antreprenoriat susţinut de Valeria Ghivercea.

Exemple de bună practică au fost pentru ei şi atelierele de croitorie şi butaforie pe care le-au vizitat în cadrul Operei Române Craiova şi Teatrului Naţional „Marin Sorescu”, cele de pictură şi restaurare ale Facultăţii de Teologie craiovene, ca şi atelierul de pictură de la Palatul Copiilor condus de artistul plastic Ioana Flueraşu. De asemenea, tinerii au mai vizitat o tipografie, Colegiul Naţional „Carol I” – unde şi învaţă câţiva participanţi la proiect, şi Secţia de pediatrie a Spitalului Judeţean nr. 1 – unde au desfăşurat un atelier de art-terapie cu copiii internaţi. Totodată, tinerii s-au bucurat să vizioneze spectacolele „Profu de religie” la Naţionalul craiovean şi „Micuţa Dorothy” la Opera Română, să audieze un concert în cadrul Festivalului Internaţional „Craiova Muzicală”, iar ieri să participe, în centrul oraşului, la manifestările dedicate Zilei Naţionale a României.

Potrivit preşedintelui Asociaţiei „Carousel Project” din Craiova, Sorina Stăiculescu, „la finalul proiectului tinerii vor elabora un ghid practic pentru reciclarea şi recondiţionarea obiectelor de acasă, care va fi distribuit în şcoli şi în alte ONG-uri de tineret din România şi Bulgaria”. Mâine, cei 15 tineri „Meşteri de lumi noi”, însoţiţi de Crizantema Rasheva, secretar al „Narodno Citaliste Nadejda 1871”, se vor întoarce la Oreahovo, unde, cu siguranţă – ca şi tinerii craioveni –, amintindu-şi de tot ce au învăţat aici, vor căuta să îşi valorifice în continuare potenţialul creativ şi, de ce nu, odată cu el, pe cel antreprenorial.