Ziua Naţională a României, sărbătorită de mii de craioveni

0
426

Toţi românii, cu mic, cu mare, sărbătoresc în fiecare an, de 1 decembrie, Ziua Naţională a României. Mii de craioveni, purtând semnul drapelului în piept sau fluturându-l cu mândrie deasupra mulţimii, au luat ieri cu asalt centrul Băniei, în ciuda frigului, pentru a celebra alături de autorităţi 95 de ani de la Marea Unire. Cu toţii s-au arătat încântaţi de defilarea militarilor de la Batalionul 26 Infanterie „Scorpionii Roşii”, a jandarmilor, a pompierilor, dar şi a Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj şi Poliţiei Locale Craiova.

Manifestările au început cu intonarea Imnului Naţional al României de către fanfara militară, ca şi de numărul impresionat de craioveni prezenţi în Piaţa „Al. I. Cuza”. După oficierea ceremonialului religios, oficialităţile judeţene şi locale, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, şi reprezentantul Guvernului în teritoriu, Marius Deca, au rostit cuvântări despre semnificaţia istorică a zilei de 1 Decembrie.

“La loc de cinste se cuvine să-l aşezăm pe Banul Craiovei, Mihai Viteazul”

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a subliniat faptul că prima unire a fost înfăptuită de un oltean, Banul Craiovei, Mihai Viteazul, iar acesta este un motiv de laudă pentru noi. «Astăzi, sărbătorim împreună împlinirea a 95 de ani de când, la Alba Iulia, cei 1.228 de delegaţi la Marea Adunare Naţională adoptau în unanimitate Rezoluţia de unire. După Basarabia şi Bucovina, Transilvania se alătura şi ea Ţării-Mamă, desăvârşind făurirea statului naţional unitar român. Peste 100.000 de oameni au aclamat atunci, pe Câmpul lui Horea, actul istoric care răspundea celei mai de preţ aspiraţii a întregului popor; un deziderat care i-a animat pe înaintaşii noştri de-a lungul secolelor, pentru că, aşa cum spunea Nicolae Iorga, „ideea care stă la baza operei politice împlinite în fericitul an 1918 e tot aşa de veche ca neamul însuşi”. Ziua Naţională a României este momentul în care cinstim memoria tuturor celor care, în epoci istorice diferite, dar însufleţiţi de una şi aceeaşi năzuinţă, şi-au adus prinosul la cauza sfântă a întregirii ţării. Printre eroii ei, la loc de cinste se cuvine să-l aşezăm pe Banul Craiovei, Mihai Viteazul, artizan iscusit al primei uniri a celor trei ţări române. Ziua în care evocăm trecutul cu mândrie este şi o zi în care trebuie să privim viitorul cu responsabilitate. Moştenirea unei Românii libere şi unite ne dă şi datoria de a apăra valorile democratice pe care se întemeiază ea, de a-i menţine prestigiul, aşezând-o pe făgaşul unei perspective demne şi prospere. În calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Dolj, vreau să-i felicit şi să-i asigur de întreaga preţuire pe toţi cei care, indiferent de domeniu, contribuie la transformarea numelui de român în renume; în special pe militarii care, înfruntând pericolele din teatrele de operaţiuni, construiesc reputaţia ţării noastre de aliat de încredere. Cu ocazia Zilei Naţionale a României, le transmit tuturor craiovenilor şi doljenilor urările mele de sănătate şi fericire, de linişte şi bunăstare, putere de muncă şi succes în tot ceea ce întreprind, precum şi un sincer „La mulţi ani!”», a spus Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj.

 

“Să fim uniţi şi mândri că suntem urmaşii unui neam de eroi”

La rândul său, primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, le-a spus craiovenilor că trebuie să fie mândri că sunt “urmaşii unui neam de eroi, unui neam de creştini, unui neam ce a fost şi rămâne cu adevărat european”. „La 1 Decembrie 1918 la Alba Iulia s-a împlinit un act naţional decisiv pentru destinul modern al României. Alba Iulia fusese aleasă pentru a adăposti între zidurile ei pe reprezentanţii poporului românesc din Transilvania din două motive: la 1 noiembrie 1599, olteanul nostru Mihai Viteazul, biruitor la Şelimbăr, îşi făcuse intrarea triumfală în Alba Iulia în fruntea unui alai măreţ. Cetatea a fost capitala Banului Olteniei în timpul scurt cât el reuşise să săvârşească cea dintâi unire a Ţărilor Române. Al doilea motiv era că la 1784, pe acelaşi platou al cetăţii, marii mucenici ai neamului – Horia şi Cloşca au fost frânţi pe roată pentru că avuseseră curajul să ceară o viaţă mai bună pentru neamul lor. Să fim uniţi şi mândri că suntem urmaşii unui neam de eroi, unui neam de creştini, unui neam ce a fost şi rămâne cu adevărat european. Vreau să le mulţumesc tuturor celor care sunt azi aici, pentru cei care au făcut sacrificiul suprem pentru ca noi azi să ne putem da mâna pentru a clădi un viitor mai bun. La mulţi ani, România! La mulţi ani, Craiova!”, a spus Olguţa Vasilescu.

“Acest an marchează începerea unui amplu proces de reafirme a poziţiei noastre în lume”

Prefectul Judeţului Dolj, Marius Cristinel Deca, le-a transmis craiovenilor mesajul premierului României, Victor Ponta, în care pledează şi pentru unitate şi solidaritate: “Dragi români, astăzi, la 95 de ani de la Marea Unire, îmi doresc să avem înţelepciunea celor care la 1918 au înţeles cât de important este să fim uniţi într-o singură naţiune. Chiar dacă în ultimii ani spaţiul public a fost adeseori tulburat de dezbinare, de conflicte interne, noi avem datoria să consolidăm ceea ce înaintaşii noştri au început. Avem datoria să lăsăm aceşti ani în spate şi să înaintăm pe un drum al unităţii, al construcţiei, al unei societăţi demne şi puternice. Ştiu că aceste idealuri animă şi astăzi sufletele românilor de pretutindeni. Se apropie momentul în care vom sărbători 100 de ani de când România este unită, anul 2018 va marca acest moment special, iar România – 100 de ani şi se leagă de un al moment simbolic – 2019, anul în care România va deţine preşedinţia Uniunii Europene. Privesc cu speranţă spre acest viitor pentru că avem suficiente motive să fim optimişti. Azi suntem pe drumul corect, avem creştere economică după ani de austeritate, avem mai multă solidaritate şi echitate în interiorul societăţii, începem să avem un prestigiu mai mare pe plan extern. Încă mai sunt multe de făcut, dar sunt convins că putem privi cu mândrie spre viitor într-o Românie puternică, o Românie ce-şi respectă cetăţenii şi le oferă un nivel de trai mai bun. Acest an marchează începerea unui amplu proces de reafirme a poziţiei noastre în lume, un proces prin care România îşi regăseşte punţile de legătură cu Europa, cu SUA şi cu alţi prieteni istorici din toate colţurile lumii. Dezvoltarea relaţiilor economice, politice şi sociale, vine din crezul profund că România poate fi o voce puternică în regiune, un factor de stabilitate, un model de creştere şi echilibru. Mesajul pe care îl transmit tuturor românilor este unul de unitate într-o zi în care trebuie să fim mândrii de trecutul nostru, mândrii de ceea ce suntem azi, mândrii de ceea ce putem deveni. La mulţi ani România, la mulţi ani tuturor românilor!”.

După momentul alocuţiunilor, toţi reprezentanţii administraţiei publice judeţene şi locale, ai structurilor Ministerului Apărării Naţionale şi ai Ministerului Administraţiei şi Internelor, ai veteranilor de război, ai instituţiilor publice deconcentrate din Dolj şi ai partidelor politice au depus, pe rând, coroane de flori la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza în semn de respect pentru eroii neamului.

Hora oltenilor

Cel mai aşteptat moment a fost parada militară. TAB-urile şi transportoarele blindate Piranha au defilat prin faţa audienţei, militarii salutând mulţimea. Jandarmii au venit însoţiţi de câinii special dresaţi pentru intervenţii, iar poliţiştii locali au defilat alături de autoutilitare. Luptătorii Serviciului de Intervenţie Rapidă din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dolj au defilat cu maşinile speciale, pe care au fluturat steaguri. Festivităţile s-au încheiat, ca în fiecare an, cu un frumos spectacol de muzică populară care a fost susţinut de solişti ai Ansamblului Folcloric „Maria Tănase” din Craiova, apreciat de toţi cei prezenţi care s-au prins în hora Marii Uniri.