Primăria Craiova: ”Recepţia stadionului este realizată la 40%”

0
390

Deşi clubul a anunţat că meciul Universitatea Craiova – Slavia Praga se va juca, pe data de 10 noiembrie, pe noul stadion, Primăria Craiova dă, cel mult, şanse „teoretice” ca acest lucru să se întâmple aşa. Primarul Mihail Genoiu spune că această dată a fost avansată doar de conducerea clubului şi că nu poate fi luată în calcul atâta timp cât recepţia nu este încheiată. După estimările autorităţilor, recepţia este realizată până acum în proporţie de 40% şi ar trebui să fie încheiată, dacă s-ar parcurge întreg termenul oficial de 30 de zile, abia peste trei săptămâni. Odată cu recepţia stadionului, se eliberează şi autorizaţia ISU fără de care nu se poate intra pe stadion.

Pe data de 10 noiembrie, este anunţat meciul de fotbal Universitatea Craiova – Slavia Praga, ce ar urma să se desfăşoare pe noul stadion. Întrebat dacă este posibil ca recepţia lucrărilor să fie încheiată până atunci, autorităţile au fost rezervate şi au admis că există „şanse, teoretic, să se joace”.

Primarul Craiovei a subliniat, în schimb, faptul că această dată a fost comunicată şi asumată doar de către conducerea clubului, nu şi de către Primărie. „Este o dată pe care clubul a avansat-o, este dorinţa lor. Nu poate să stabilească clubul când se face inaugurarea stadionului. Clubul poate să stabilească doar când face un meci. Aşa s-a anunţat şi data de 29 pentru meciul cu Steaua, care nu s-a putut ţine la Craiova. Meciul s-a ţinut, dar la Severin. Clubul poate să hotărască doar meciurile”, a declarat Genoiu.

Întrebat dacă municipalitatea a fost consultată de către conducerea Universităţii Craiova în privinţa datei de desfăşurare a meciului cu Slavia Praga, primarul Mihail Genoiu a spus că au existat discuţii pe acest subiect, dar că municipalitatea nu şi-a dat nici un acord în această privinţă. „Da, am avut discuţii cu ei şi ne-am arătat şi noi dorinţa şi speranţa să fie realizat în totalitate ce este de lucru acolo, până în data de 10 noiembrie. Dar asta nu înseamnă că ne-am dat vreun acord, pentru că nu avem nici o calitate în acest sens”.

 În cazul în care recepţia nu va fi încheiată până pe 10 noiembrie, autorităţile spun că meciul programat între Universitatea Craiova şi Slavia Praga se poate juca la Severin sau pe Arena Naţională.

„Este o nerăbdare copilărească”

Autorităţile locale spun că există o nerăbdare „copilărească” legată de inaugurarea noului stadion din Bănie, dar că acest lucru nu poate să aibă loc decât atunci când se încheie definitiv recepţia lucrărilor. „Este o nerăbdare copilărească, dar normală a fiecărui craiovean, şi este şi a noastră, să îl vedem inaugurat şi să vedem, din nou, echipa pe cel mai frumos stadion din ţară, iar lucrul acesta să se întâmple cât mai repede. Dar cu menţiunea ca totul să fie pus la punct”, a declarat primarul Craiovei, Mihail Genoiu, într-o conferinţă de presă, susţinută ieri la sediul instituţiei.

Potrivit primarului Craiovei, pentru ca stadionul să poată fi inaugurat, trebuie corelate două proceduri aflate acum în desfăşurare: recepţia propriu-zisă a stadionului şi pregătirea evenimentului de deschide, de care se ocupă în paralel municipalitatea. „În momentul în care aceste două evenimente se finalizează, în secunda doi putem vorbi despre inaugurarea stadionului”.

După o săptămână, recepţia este la 40%

În opinia autorităţilor, recepţia stadionului este avansată, de aproape 40%, după o săptămână de desfăşurare. „Nu aş putea să vă spun în procente. Știu că o recepţie poate să dureze între două zile şi o lună. Dar având în vedere că o săptămână deja a trecut, putem vorbi că 25%, 30% sau chiar 40% este realizată. Dar nu îmi cereţi să mă transpun într-un membru al comisiei de recepţie că chiar nu ştiu ce se întâmplă acolo, la nivel de amănunt”, a declarat edilul-şef al Craiovei.

Reprezentantul Primăriei a recunoscut şi că, în cursul recepţiei, s-au constatat unele deficienţe. Acestea nu vizează structura de rezistenţă a stadionului, aşa cum a apărut în presă, ci este vorba de unele defecţiuni „de amănunt, simple”, pe care constructorul le-a şi remediat.

„Nu sunt probleme cu structura de rezistenţă”

Întrebat strict despre ce deficienţă este vorba, primarul Craiovei a menţionat că au fost semnalată o problemă la instalaţia de avertizare în caz de incendiu, cu care este dotat complexul sportiv. „Nu pot să dau amănunte, fiindcă nu le ştiu, dar am înţeles că au fost anumite lucruri legate de automatizarea instalaţiei de declanşare la incendiu. În sensul că acolo vin maşinile de pompieri, se cuplează la hidranţi şi se face o simulare. La un senzor se fum se simulează ca şi cum ar fi fum, în momentul acela automatizarea intră în lucru. Se opreşte curentul în tot stadionul, pornesc generatoarele de urgenţă, care alimentează lămpile de incendiu şi pompele de la hidranţii şi totul trebuie să funcţioneze în aşa fel încât să curgă apa. Prababil că, pe acel sistem, au apărut nişte deficienţe, eu ştiu nu a mers o priză de apă sau ceva nu a mers în parametri”, a explicat Mihail Genoiu.

Autorităţile locale: Avizul ISU se eliberează la finalul recepţiei

După ce se termină recepţia, care nu trebuie să depăşească 30 de zile, se întocmeşte un proces-verbal de recepţie. Autorităţile au precizat că, „în secunda următoare”, se semnează protocolul de predare-primire între Compania Naţională de Investiţii, care este proprietarul stadionului în momentul finalizării recepţiei, şi Consiliul Local Municipal, care preia acest obiectiv. După ce s-a semnat protocolul între cele două instituţii, urmează o şedinţă de CL în care stadionul intră în patrimoniul public al oraşului şi este inclus, astfel, în circuitul comercial şi sportiv.

Autorităţile au făcut precizări şi în ceea ce priveşte autorizarea de securitate la incendiu, din partea ISU. Potrivit primarului, de la data de 1 octombrie, s-a schimbat legislaţia în privinţa avizării ISU şi este obligatoriu să se facă odată cu recepţia. Până acum, spun autorităţile, ISU putea să elibereze autorizaţia, iar deficienţele sesizate să le includă pe o listă-anexă şi urmau să fie remediate în termen de o lună. „Începând cu data de 1 octombrie, legislaţia s-a schimbat, în sensul că recepţia nu mai concepe ideea de anexă. Adică o recepţie ori se admite, ori se respinge. Asta înseamnă că, în momentul în care recepţia s-a semnat, ISU şi-a asumat tot ce înseamnă funcţionalitate, din punct de vedere al documentaţiei, al execuţiei şi al corelării între execuţie şi documentaţie”, a precizat primarul Mihail Genoiu, care a afirmat că, în ciuda acestui fapt,  „nu vede nici un motiv ca recepţia să fie întârziată”.