Ucigașii de la Cârcea, condamnați definitiv

0
504

Autorul moral al crimei rămâne cu cea mai mică pedeapsă

Judecătorii Curții de Apel Craiova au pronunțat sentința definitivă în cazul criminalilor de la Cârcea. Este vorba despre uciderea lui Nelu Buțu, de 42 de ani, din Cârcea, faptă pusă la cale de fiul său adoptiv care i-a promis unui elev din Craiova 35.000 euro pentru asta. Instanța de apel i-a menținut cea mai mică pedeapsă – 15 ani internare într-un centru de detenție – lui Adrian Buțu, autorul moral al faptei. În schimb Marius Daniel Burican, cel care i-a tăiat gâtul victimei, a primit 22 de ani de pușcărie, după ce Tribunalul Dolj îl condamnase la 20 de ani, iar Ștefan Alexandru Iovan, cel care l-a găsit pe autor și l-a pus în legătură cu fiul adoptiv al victimei, a rămas cu 20 de ani de pușcărie.

Reamintim că Adrian Buţu (17 ani), Ştefan Alexandru Iovan (20 de ani) şi Marius Daniel Burican (18 ani) au fost trimiși în judecată, în stare de arest preventiv, pe 5 noiembrie 2014, pentru omor calificat cu premeditare, respectiv instigare şi complicitate la această infracţiune deosebit de gravă, pentru uciderea cu sânge rece a tatălui adoptiv al lui Buţu. Crima s-a petrecut pe 16 august 2014, în jurul orei 5.00. Poliţiştii doljeni erau anunţaţi la momentul respectiv că persoane necunoscute au pătruns în locuinţa lui Nelu Buţu, de 42 de ani, din comuna Cârcea, i-au tăiat gâtul cu o baionetă şi au dispărut, bărbatul decedând la scurt timp. Imediat, s-a constituit o echipă complexă condusă de un procuror criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, fiind demarată ancheta pentru găsirea autorilor.

Cercetările au scos la iveală faptul că Adrian Buţu, fiul adoptiv al victimei, s-a gândit să scape de tatăl său ca să moştenească averea familiei. La începutul lunii august a discutat acest lucru cu un prieten, Ştefan Alexandru Iovan, de 20 de ani, din Craiova, însă cel din urmă n-a vrut să comită fapta, chiar dacă i s-au promis o grămadă de bani. Însă a găsit pe cineva dispus să facă asta în schimbul sumei de 35.000 de euro: Marius Daniel Burican, de 18 ani, din comuna Cerăt, elev al Colegiului „Ştefan Odobleja” din Craiova. Au pus la punct toate detaliile, Adrian Buţu a făcut rost de o baionetă (cu lungimea lamei de 50 cm), iar pe 16 august, dimineaţa, în jurul orei 5.00, după ce tatăl său a adormit, l-a sunat pe Burican, care a venit purtând o cagulă, i-a dat arma, i-a arătat unde doarme tatăl său, apoi a mers la el în cameră. După ce i-a înfipt baioneta în gât, chiar în patul unde dormea, autorul a plecat acasă, fără să primească vreun ban din suma promisă, iar arma crimei a aruncat-o undeva în spatele casei, în câmp. Pe 10 septembrie 2014 au fost făcute 5 percheziţii domiciliare, iar cei trei tineri, care şi-au recunoscut faptele, au fost arestaţi.

Fiul adoptiv al victimei – eliberat în mai

Pe 29 mai a.c., judecătorii Tribunalului Dolj au pronunțat sentința în dosar. Astfel, pentru că nu a împlinit 18 ani, Adrian Buțu, cel care a pus la punct detaliile omorului, a primit o pedeapsă de 15 ani internare într-un centru de detenție. În plus, judecătorii au decis punerea acestuia în libertate din arest, dispunând față de el măsura controlului judiciar. Marius Daniel Burican, elevul care a comis crima a primit 20 de ani de închisoare, iar tânărul care i-a pus în legătură pe primii doi, Ştefan Alexandru Iovan, a primit tot 20 de ani de închisoare.

Atât inculpații, cât și procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au declarat apel, soluționat vineri, 30 octombrie a.c., de Curtea de Apel Craiova. Marius Daniel Burican s-a ales cu pedeapsa majorată la 22 de ani de pușcărie, conform deciziei instanței de apel, ceilalți doi inculpați rămânând cu pedepsele primite pe fond. În total, cei trei au de achitat și 190.000 lei daune morale și despăgubiri materiale celor trei părți civile din dosar:

 „Admite apelurile formulate de Parchet şi inculpaţi. Desfiinţează în parte sentinţa. Condamnă pe inculpatul Iovan Ştefan Alexandru la pedeapsa de 20 ani închisoare. Condamnă pe inculpatul Burican Marius Daniel la pedeapsa de 22 ani închisoare. Admite în parte acţiunile civile formulate de către părţile civile Mihai Floriana şi Buţu Cristina şi obligă inculpaţii Iovan Ştefan Alexandru şi Burican Marius Daniel în solidar, la plata sumei de 50.000 lei pentru fiecare parte civilă reprezentând daune morale. Admite în parte acţiunea civilă formulată de către partea civilă Buţu Mirela şi obligă inculpaţii Iovan Ştefan Alexandru şi Burican Marius Daniel în solidar la plata sumei de 50.000 lei daune morale şi 40.000 lei despăgubiri materiale către partea civilă. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei. Definitivă”, se arată în hotărârea Curții de Apel Craiova.

Burican și Iovan sunt deja în Penitenciarul de Maximă Siguranță Craiova, iar Adrian Buți, care fusese eliberat sub control judiciar odată cu pronunțarea sentinței pe fond urmează să fie ridicat și introdus în Penitenciarul pentru Minori și Tineri Craiova (centru de detenție acum), pentru ispășirea pedepsei.