O delegaţie a Camerei de Comerţ şi Industrie Beaujolais, în vizită la Craiova

0
424

La iniţiativa Consulului General al României la Lyon, Gabriela Dăncău, şi a Consilierului Economic din cadrul Ambasadei României la Paris, Ancuţa Conta, o delegaţie economică a Camerei de Comerţ şi Industrie Beaujolais s-a aflat în România în cadrul unei misiuni economice de anvergură. Astfel, prima misiune a CCI Beaujolais în România a fost condusă de Preşedintele Camerei de Comerţ, Noel Comte. Programul delegaţiei a inclus deplasări la Bucureşti, Ploieşti şi Craiova, unde au fost programate mai multe întâlniri atât la nivel instituţional (consiliu judeţean, camere de comerţ, asociaţii profesionale, patronate), dar şi o vizită a târgului INDAGRA şi mai multe întâlniri individuale cu firme româneşti pentru a lua pulsul mediului de business din ţara noastră.

 Componenţa delegaţiei a acoperit sectoarele vinificaţie, lemn (prelucrare, sector mobilă), materiale pentru îngrijirea grădinilor, transporturi şi formare profesională în domeniul viticol, automobile mecanice etc. Scopul deplasării a constat în intensificarea schimburilor economice dintre regiuni şi, nu în ultimul rând, în identificarea de noi oportunităţi de afaceri. Ieri, delegaţia franceză a venit la Craiova, fiind primită că braţele deschise de conducerea Consiliului Judeţean Dolj, preşedintele Ion Prioteasa dându-şi din nou testul de gazdă primitoare. Din delegaţia franceză, alături de preşedintele Camerei de Comerţ au mai făcut parte Christophe Coquard, comerciant de vinuri Beaujolais şi Bourgogne; Christophe Blanc, reprezentant Cluster Beaujolais, şi Charles Edouard Picard, oenolog (Liceul Bel Air).

Protocol de colaborare

În prima parte a vizitei în Bănie au avut loc discuţii cu reprezentanţii administraţiei publice locale şi judeţene, urmate de întrevederea cu preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a judeţului Dolj. Cu această ocazie s-a semnat Protocolul de Parteneriat între Camera de Comerţ şi Industrie Villefranche şi Camera de Comerţ şi Industrie Dolj. «Suntem foarte legaţi de Franţa, poate că această zonă a României este zona de uniune franceză. Spun acest lucru datorită faptului  că avem o tradiţie în conservarea valorilor franceze. Ambiţia românilor din această zonă a fost de a-şi construi o casă la Craiova şi de a-şi duce copiii să studieze la Paris. Dacă vă uitaţi cu atenţie  pe străzile din Craiova o să observaţi în mod cert o arhitectură asemănătoare cu cea a caselor din Franţa, mai exact de la Paris. Şi colaborarea dintre cele două state nu se încheie aici. Există o lungă tradiţie a schimburilor culturale între România şi Franţa. Craiova dând unul dintre cei mai mari sculptori ai lumii. Este vorba de Constantin Brâncuşi. Avem şi un parc foarte frumos, Parcul „Romanescu”. Aşa că astăzi mai adăugăm ceva la podul prieteniei dintre cele două state», a spus şeful administraţiei doljene, la deschiderea lucrărilor.

Transformarea unui brand local într-unul internaţional

Preşedinţii Camerelor de Comerţ şi Industrie au semnat un protocol de colaborare, care vizează promovarea vinului din zona noastră, în întreaga Europă, după o reţetă franţuzească, despre care Cristian Dobre, preşedintele CCI a judeţului Dolj, a spus că o consideră un bun exemplu de bune practici, în sensul că ea a dat rezultate, atât la nivelul Franţei, cât şi la nivelul întregii Europe. „Am identificat mai multe oportunităţi de afaceri şi dorim astfel să dezvoltăm relaţiilor comerciale între regiunea Beaujolais şi Dolj. Mulţumim partenerilor noştri din Franţa care au venit să ne împărtăşească din experienţa lor. Felul în care dumnealor au reuşit să transforme un brand local într-unul internaţional, fiind un exemplu de bune practici pe care vrem să îl urmăm. Suntem convinşi că împreună vom dezvolta mediul de afaceri de aici…”, a subliniat Cristian Dobre.

Turism viticol

Regiunea Rhône-Alpes deţine o dimensiune europeană prin puterea sa economică, aflându-se pe locul al II-lea în Franţa din punctul de vedere al Produsului Intern Brut (PIB) pe locuitor (24.474 euro/loc.), datorată unei reţele puternice şi variate de întreprinderi mici şi mijlocii(PME). Preşedintele Camerei de Comerţ din Franţa, Noel Comte a vorbit despre cheia succesului în ceea ce priveşte promovarea sortimentelor de vin, enumerând chiar câteva modalităţi de promovarea a vinurilor Beaujolais şi Bourgogne în întreaga lume. „Regiunile noastre sunt producătoare de vin, cum spunea domnul preşedinte al Camerei de Comerţ, vinul nostru este cunoscut în lumea întreagă dar este de datoria noastră să îl facem cunoscut şi mai mult. Cum teritoriile pe care se produc vinurile sunt foarte frumoase, am dezvoltat turismul în zonă, un turism viticol pentru ca şi satele noastre să fie cunoscute. Am dezvoltat astfel un parteneriat pentru ca toţi cei implicaţi în fabricarea şi comercializarea vinului să concureze, dar şi să colaboreze. Pentru că am văzut deschiderea autorităţilor de la Craiova pentru a dezvolta un asemenea proiect noi suntem deschişi să facem schimb de experienţă….”, a precizat Noel Comte, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie din Beaujolais.

 

Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj: 

„Visăm la o zi în care să reuşim să ne vindem şi noi vinul reprezentativ al regiunii, zaibărul. Un vin de care suntem foarte mândri, consumat în mod deosebit de locuitorii de la sate şi să reuşim să facem din vânzarea acestui vin, un spectacol şi un brand al nostru oltenesc de care să se bucure întreaga lume. Vă doresc să puneţi în practică acest protocol”.