Literaturi francofone în BD

0
57

Joi, 31 octombrie, la Colegiul Naţional „Carol I”, la orele 17.00, în cadrul Centrului de Documentare şi Informare, a avut loc premierea laureaţilor concursului de creaţie de bandă desenată francofonă. Premiile, constând în albume şi reviste BD, au fost înmânate de preşedintele Asociaţiei bedefililor din România, Dodo Niţă, în prezenţa coodonatorilor proiectului educativ „De la lecture avant toute chose”, prof. dr. Maria Tronea, preşedintele onorific al filialei Dolj a ARPF şi prof. Dana Militaru, membru în biroul filialei. La eveniment au participat  şi alţi profesori de franceză şi de alte limbi moderne, dar şi părinţi ai creatorilor de bandă desenată. Expoziţia rămâne deschisă pentru elevii C.N „Carol I”, şcoală parteneră în acest proiect educativ care are drept scop promovarea lecturii şi dezvoltarea creativităţii elevilor.

La nivelul elevilor de liceu, Premiul I a fost adjudecat pentru bandă desenată alb/negru „le Petit Prince” de către Radu Mihai Slăvoiu şi Mihai Călin, elevi în clasa a IX-a la C.N „Fraţii Buzeşti” (prof. coordonator, Adriana Buzatu). Tot la Premiul I, dar pentru bandă desenată color, a fost obţinut de Ana Smaranda Ruşinaru şi Maria Tedora Şerbana şi ele elevele prof. Buzatu.

La gimnaziu, Premiul I a fost acordat elevei de clasa a VII-a Elena Bîrdău, având-o ca profesor coordonator pe Virginia Bobolocu, de la Şcoala Gimnazială „Elena Farago”, pentru „Poil de Carotte” (Morcoveaţă). Premiul al II-lea pentru  bandă desenată color a fost decernat la gimnaziu elevilor de clasa a VI-a de la C.N „Fraţii Buzeşti”, Radu Nicolas Lazărescu şi Ştefan Cula (coordonator, prof.dr Dorina Popi). La nivel de liceu, Premiul II pentru BD color, a fost decernat echipei formate din Sonia Bistriceanu, Eliza Gabriela Niţă, Ada Popescu şi Anca Denisa Stanciu, de la acealaşi liceu ( coordonator prof. Olimpia Popa), care au realizat banda desenată Les Petits Mousquetaires Rouges. Premiul al doilea pentru banda desenată alb/negru la liceu  a obţinut de Andra Burci (clasa a X-a), care a realizat planşa Gatsby le Magnifique (profesor coordonator Doina Riza).

Premiul a III-lea ( nivel liceu), la BD color, a fost acordat elevei de clasa a X-a Alexandra Popescu, de la C.N „Carol I”, coordonatorul fiind  prof.dr Alina Ioanicescu. La secţiunea BD alb/negru,  Simion Ileana Ancuţa, clasa a XII-a, a obţinut premiul al III-lea. Eleva este tot de la clasa prof.dr Ioanicescu.

La gimnaziu, Premiul al III-lea, secţiunea BD color, a fost acordat echipei formate din Andreea Roxana şi Anca Ionela Nicu, eleve în clasa a VII-a D, la Şcoala Gimnazială „Sfântul Gheorghe” ( profesor coordonator Ionea Liliana Golfiţa). „În urma succesului înregistrat la această secţiune, inclusă în proiectul ecei de-a treai ediţii a concursului De la lecture avant toute chose, elevii laureaţi au promis că vor continua să se perfecţioneze în această artă ce îmbină armonios textul cu imaginea”, a precizat prof.dr Maria Tronea.