Descinderi la suspecţi de evaziune fiscală şi spălare de bani

0
355

Poliţiştii de crimă organizată craioveni, împreună cu cei din Mehedinţi, sub coordonarea procurorilor DIICOT Biroul Teritorial Mehedinţi au făcut, ieri, 27 de percheziţii în mai multe localităţi din judeţul Mehedinţi şi Satu Mare, la suspecţi de evaziune fiscală şi spălare de bani. Oamenii legii au ridicat 15 persoane, pe numele cărora procurorii emiseseră mandate de aducere, între aceştia aflându-se şi omul de afaceri mehedinţean Constantin Bădescu, ale cărui firme au obţinut contracte inclusiv cu unele primării din Dolj, potrivit anchetatorilor. Cele 15 persoane, suspectate că au creat un prejudiciu de peste 12 milioane de euro, urmează să fie audiate de procurorii DIICOT Mehedinţi, care vor dispune măsurile necesare.

Forţe impresionante au fost angrenate, ieri, într-o acţiune vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în înşelăciune, evaziune fiscală, spălare de bani şi fals. Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Craiova şi Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate (SCCO) Mehedinţi, sub coordonarea procurorilor DIICOT – Biroul Teritorial Mehedinţi, beneficiind de suportul tehnic al SRI Dolj şi cu sprijinul SCCO Gorj, SCCO Satu Mare, IPJ Mehedinţi şi STPF Mehedinţi, precum şi al jandarmilor de la Gruparea de Jandarmi Mobilă (GJMb) Craiova şi IJJ Mehedinţi, au descins la 25 de locaţii din Strehaia, Drobeta Turnu Severin (Mehedinţi) şi la alte 2 în judeţul Satu Mare, la locuinţe şi sedii de firme aparţinând suspecţilor. În urma acţiunii, 15 persoane au fost ridicate şi duse la sediul DIICOT – Mehedinţi pentru audieri.

Din cercetările efectuate până în prezent de poliţiştii BCCO Craiova şi SCCO Mehedinţi a reieşit că, în perioada 2009 – 2012, persoanele vizate s-au constituit într-un grup infracţional organizat, ce avea ca scop emiterea şi, implicit, înregistrarea în evidenţa contabilă de facturi fiscale fictive, prin intermediul mai multor firme, sustrăgându-se, astfel, de la plata taxelor şi impozitelor, în final prejudiciind bugetul general consolidat al statului cu peste 12 milioane de euro. Surse din rândul anchetatorilor au conformat că printre cei 15 pe numele cărora au fost emise mandate de aducere se află şi omul de afaceri mehedinţean Constantin Bădescu. Acesta este proprietarul unor firme de transport local şi regional, desfăşoară activităţi în domenii precum distribuţia de produse alimentare şi băuturi, restaurante şi construcţii. Despre una dintre cele mai cunoscute companii de transport persoane deţinute de afacerist, „Trans Baco”, presa din zonă relata că anul trecut ar fi câştigat cel puţin şapte licitaţii publice cu diverse primării din Mehedinţi şi Dolj, cu Regia Autonomă pentu Activităţi Nucleare, dar şi cu RAR. Multe dintre licitaţiile privind reabilitarea drumurilor din Mehedinţi au fost câştigate de firmele deţinute de el, având contracte inclusiv cu Primăria Drobeta Turnu Severin.

***

De altfel, acţiunea de ieri este rezultatul continuării cercetărilor într-un dosar în care s-au mai făcut descinderi până acum. Pornind de la administratorii unor firme suspectaţi de evaziune fiscală, care au fost reţinuţi la un moment dat, cercetările au dat la iveală alte şi alte ramificaţii ale unei grupări infracţionale bine puse la punct. „Într-adevăr, acţiunea de astăzi (n.r.-ieri) este rezultatul continuării cercetărilor într-un dosar economic de amploare, în care s-au mai făcut 31 de percheziţii în judeţele Mehedinţi, Hunedoara, Cluj, Timiş şi în municipiul Bucureşti, pe 26 februarie a.c. La momentul respectiv vorbeam despre destructurarea unei grupări infracţionale specializate tot în infracţiuni de constituire a unui grup infracţional organizat,  înşelăciune, spălare de bani, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi evaziune fiscală, 21 de persoane fiind reţinute pe 24 de ore. Atunci, procurorii DIICOT au instituit sechestru asigurator pe 5 imobile, alte 2 milioane de euro fiind achitate de unii dintre învinuiţi în contul prejudiciului creat. Documentele şi celelalte probe ridicate în februarie, ne-au ajutat pe noi şi pe procurori să extindem cercetările în vederea identificării şi tragerii la răspundere penală a tuturor membrilor grupării”, ne-a declarat comisar-şef Silviu Văcaru, comandantul BCCO Craiova.