Deschiderea anului academic 2023/2024 la Universitatea din Craiova, cu mesaj pentru dezvoltarea comunităţii

0
245

Astăzi, 2 octombrie, în Aula “Mihai I al României” din cadrul Universităţii din Craiova,  a avut loc deschiderea oficială a anului academic 2023/2024. La manifestare, una bine calibrată,  au participat oficilalităţi locale şi judeţene, precum şi studenţi şi cadre didactice. Mesajul transmis, ca lait – motiv, a fost unul sugestiv: “parteneriatul Univesitatea din Craiova – Primăria Craiova – Consiliul Judeţean Dolj – mediul de afaceri este unul benefic tuturor şi merge spre dezvoltarea comunităţii”. Au fost prezentate programele de dezvoltare, unele deja finalizate, altele în derulare, şi unele care vor fi puse în practică în cel mai scurt timp. Totul pentru atragerea cât mai multor tineri spre instituţia de învăţământ superior craioveană. Premergător evenimentului, corul Facultăţii de Teologie a susţinut un concert special, iar studenţii Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport au prezentat un moment de dans. De asemenea, studenţii de la Actorie au delectat asistenţa cu un spectacol cu statui vivante.

La începutul acestui an de învăţământ , Universitatea din Craiova are peste 7.000 de studenţi în anul I. Practic, lor li se adreaseăză şi mesajul rectorului prof.univ.dr. Ionuţ Cezar Spânu: “Avem peste 7.000 de noi studenţi, numărul acestora fiind în creştere de la an la an. Suntem o Universitate în plină dezvoltare, racordată spiritului european,  şi ne axăm pe cercetare, prin adaptarea la piaţa muncii. Voi, noii studenţi, aţi ales bine. Colaborarea noastră cu Primăria Craiova, Consiliul Judeţean Dolj, mediul de afaceri este în plină desfăşurare. S-au modernizat campusurile universitare, iar, în foarte scurt timp, vor fi finalizate şi lucrările de reabilitare la Căminul 1 de la Agronomie şi la Căminele 12 şi 13 de la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport. De asemenea, va începe reabilitarea energetică a sediului central. Suntem în trei alianţe universitare internaţionale, inclusiv în zona Balcanilor, iar în acest an universitar avem peste 300 de studenţi străini noi. Suntem în parteneriate cu mai multe de 250 de agenţi economici”.

Parteneriat Universitate – Primărie – Consiliu Judeţean

Parteneriatul despre care vorbea prof.univ.dr. Ionuţ Cezar Spânu a fost refiefat şi de reprezentanţii autorităţilor publice locale şi judeţene. “Ne bucurăm că, an de an, creşte numărul studenţilor Universităţii din Craiova. Ne dorim cu toţii să atragem elevii din Oltenia, în primul rând, şi vrem să-i păstrăm la noi, aici, şi după finalizarea studiilor. Primăria Craiova a iniţiat, în urmă cu un an sau doi, un sondaj, pentru a vedea ce-şi doresc tinerii. Au spus despre transportul în comun, despre o viaţă socială adecvată vârstei lor, ceea ce am şi făcut. De asemenea, prin parteneriatul nostru, am creat parcuri industriale, astfel încât studenţii să poată să se dezvolte , prin stagii de pregătire la agenţii economici. Aş avea o sugestie pentru cadrele didactice şi studenţii Facultăţii de Sociologie: să realizeze ei aceste sondaje, fiind specialişti, pentru a putea observa mai bine doleanţele tinerilor ” – Lia Olguţa Vasilescu, primar al Craiovei. La rândul său, Cosmin Vasile, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, a menţionat: “Parteneriatul noustru cu Universitatea din Craiova este unul dintre cele mai importante. Prin el se poate aduce dezvoltare judeţului şi regiunii. Ştim cu toţii că este nevoie de forţă de muncă, de specialişti, în toate domeniile. Resursa umană este cea mai importantă. Vrem ca nimeni să nu mai plece din judeţ. Zilele următoare va fi semnat şi contractul pentru consorţiul pentru învăţământul dual, un proiect de 21 de milioane de euro”. “Am emoţii, ca în prima mea zi de student. Instituţia Prefectului Dolj va fi mereu alături de mediul universitar, iar vouă, studenţilor, mai ales celor din primul an, vă transmit să munciţi, să învăţaţi şi să nu vă daţi bătuţi”, a spus prefectul judeţului Dolj, Dan Diaconu. Un mesaj asemănător a avut şi prof.univ.dr. Leonard Mănescu, preşedintele Senatului Universităţii din Craiova: “Universitatea din Craiova oferă toată deschiderea. Celor care păşiţi în primul an, dar şi celor mai mari, vă adresez îndemnul să nu renunţaţi la primul eşec. Prin programele pe care le derulăm cu autorităţile locale şi judeţene, vă acordăm tot sprijinul”.