Premierul României, Viorica Dăncilă, a făcut anunţul: / 20 de aparate IAR 99 vor fi modernizate la Fabrica de Avioane din Craiova

0
658

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a anunţat, ieri, că s-au încheiat procedurile în ceea ce priveşte contractul între Ministerul Apărării Naţionale şi Avioane Craiova referitor la modernizarea a 20 de avioane IAR 99 aflate în dotarea Forţelor Aeriene Române la standardul “Super Şoim”. Tot ieri, premierul României a spus că au fost desemnaţi câştigătorii lucrărilor de proiectare şi execuţie a drumului expres Craiova-Piteşti, tronsoanele I şi II iar realizarea spitalului regional din Craiova “a intrat în linie dreaptă”. Şefa Executivului a venit însoţită la Craiova de ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, Lia Olguţa Vasilescu şi de ministrul Transporturilor, Lucian Şova.

Premierul României, Viorica Dăncilă după ce a participat la deschiderea anului universitar, a întreprins o vizită şi la Fabrica de Avioane unde a fost întâmpinată de angajaţii fabricii, care s-au arătat extrem de interesaţi de ceea ce ar putea să le ofere de lucru Executivul în perioada următoare. “În acest an, când se sărbătoresc trei decenii de la iniţierea proiectului IAR 99, un proiect de concepţie românească, vreau să dau o veste bună. S-au încheiat procedurile în ceea ce priveşte contractul între Ministerul Apărării Naţionale şi Avioane Craiova referitor la modernizarea a 20 de avioane IAR 99 aflate în dotarea Forţelor Aeriene Române la standardul ‘Super Şoim'”, a precizat Viorica Dăncilă. 

Un obiectiv important

 Reprezentantul Executivului a ţinut să precizeze că Fabrica de la Craiova este un obiectiv important, strategic,  iar negocierile încep chiar în această săptămână. “Am vorbit cu ministrul Apărării Naţionale, am vorbit şi despre vânzarea motoarelor de aici, din Fabrica de Avioane Craiova. Şi legat de acest aspect vom avea veşti bune, şi anume referitoare la faptul că vor începe negocierile şi legate de acest punct”, a subliniat premierul României. În dotarea actuală a Ministerului Apărării Naţionale se află 10 aeronave şcoală IAR-99 Standard (în configuraţia de bază, clasică de la nivelul anului 1989) şi 11 aeronave IAR-99 Şoim (modernizate cu sistem de avionică la nivelul anului 1996, folosite pentru a facilita instruirea pe aeronavele MiG-21 LanceR).

Au fost desemnaţi câştigătorii lucrărilor de proiectare şi execuţie a drumului expres Craiova-Piteşti

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a mai făcut un anunţ şi  tot la Craiova. Au fost desemnaţi câştigătorii lucrărilor de proiectare şi execuţie a drumului expres Craiova-Piteşti, tronsoanele I şi II. Cele două tronsoane au o lungime de 58 de kilometri, iar realizarea lor va determina decongestionarea traficului în oraşul Balş şi municipiul Slatina. “Astăzi ( n.r ieri) au fost desemnaţi câştigătorii contractelor de proiectare şi execuţie a drumului expres, în regim de autostradă, Craiova – Piteşti, tronsoanele I şi II. Durata de realizare a acestor contracte este de 36 de luni, perioada de garanţie a lucrărilor este de şapte ani. Execuţia lucrărilor pe cei 58 de kilometri va duce la decongestionarea semnificativă a circulaţiei în localităţile Balş şi Slatina. Domnul ministru Şova este şi el la Craiova şi va prezenta toate detaliile acestui proiect extrem de important şi aşteptat de către craioveni”, a declarat reprezentantul Guvernului.

Contestaţiile care au fost depuse deja la CNSC au fost respinse

Ministrul Transporturilor, Lucian Şova, prezent alături de premier la Fabrica de Avioane Craiova, a adăugat că cele două companii care au câştigat contractele „prezintă garanţii că aceste lucrări vor fi făcute la timp”. „Azi, CNAIR a desemnat câştigătorii pentru cele două tronsoane de autostradă despre care a vorbit dna prim-ministru, este vorba despre două companii care din punctul meu de vedere prezintă garanţii că aceste lucrări vor fi făcute la timp. Vom traversa o perioadă de zece zile, conform noilor reglementări, în care ar putea să fie depuse contestaţii, însă este încurajator faptul că cele care au fost depuse deja la CNSC au fost respinse, astfel încât după părerea mea nu există premise ca procedura de atribuire a acestor contracte să se prelungească. Vom traversa iarna în care cei doi anteprenori vor face proiectarea, ne vom concentra atenţia ca lucrările să înceapă mai ales în zonele cele mai fierbinţi şi mă refer aici la Balş şi Slatina”, a spus Lucian Şova. 

Spitalul regional “a intrat în linie dreaptă”

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a vorbit şi de realizarea spitalului regional din Craiova, despre a spus că “a intrat în linie dreaptă”, precizând că acesta va avea peste 800 de paturi. “Vorbim despre construcţia de spitale noi, de modernizarea infrastructurii spitaliceşti, pornind de la nevoile reale ale populaţiei. Ne-am asumat, prin programul de guvernare, construcţia a opt spitale regionale – Craiova, Timişoara, Târgu-Mureş, Constanţa, Brăila-Galaţi, Braşov, Cluj şi Iaşi. Proiectele spitalelor regionale din Craiova, Cluj şi Iaşi se află într-o fază avansată de pregătire. Pentru că suntem în Bănie, vă pot da asigurări că Spitalul regional din Craiova a intrat în linie dreaptă, iar săptămâna trecută s-a aprobat şi planul de urbanism zonal”, declarat Dăncilă la festivitatea de deschidere a anului universitar de la Facultatea de Medicină din cadrul UMF Craiova. Potrivit şefei Executivului, studiul de fezabilitate în cazul Spitalului regional de la Craiova a fost lansat la începutul lunii septembrie, împreună cu reprezentanţii Băncii Europene de Investiţii, şi va fi finalizat în primul trimestru al anului viitor. “Spitalul regional va avea peste 800 de paturi şi un concept modern, care va oferi pacienţilor o mai bună mobilitate de la o specializare medicală la alta, în funcţie de necesităţi”, a mai arătat Dăncilă. Premierul a dat asigurări că proiectul va fi realizat şi a mulţumit autorităţilor locale din judeţul Dolj, dar şi ministrului sănătăţii, Sorina Pintea, pentru implicare.