Spitalul Regional din Craiova este cel mai avansat dintre cele trei unităţi medicale pe care Ministerul Sănătăţii urmează să le construiască în ţară, cu fonduri europene. Cel puţin aşa se laudă autorităţile locale care spun că nici Iaşiul, şi nici Clujul nu au reuşit până acum să depăşească stadiul întocmirii planului urbanistic zonal (PUZ), document care deschide calea spre pasul următor: întocmirea studiului de fezabilitate. Umează proiectarea, apoi licitaţie, apoi execuţie.
Spitalul Regional de la Craiova se află cu un pas în faţa proiectelor de la Cluj şi Iaşi, a tras concluzia primarul Mihail Genoiu, imediat după votul favorabil acordat în acest sens de consilierii municipali, în şedinţa de joia trecută. Edilul-şef a ţinut să sublinieze acest lucru, în contextul în care toată procedura de întocmire a acestei documentaţii a fost iniţiată şi finalizată de Primăria Craiova, şi nu de către minister, cum ar fi trebuit şi cum se întâmplă în cazul celorlalte două administraţii din ţară. „Astăzi (n.r. – joi, 27 septembrie ), am aprobat PUZ-ul Spitalului Regional Craiova şi vreau să vă spun că suntem în faţa Clujului şi a Iaşiului cu acest lucru, oraşe care până acum s-au lăudat că ne-au luat faţa, că la Craiova nu se face nimic cu spitalul regional”, a spus primarul Mihail Genoiu.
Autorităţile: PUZ-ul deţine toate avizele
Potrivit edilului, PUZ-ul spitalului de la Craiova deţine acum toate avizele necesare, inclusiv pe cel de la Ministerul Dezvoltării Regionale, care lipsea cu câteva zile înainte ca propunerea să intre la vot. „Pot să vă spun că este un PUZ complet. Îl vom pune la dispoziţia ministerului şi a consultanţilor care se ocupă de proiect pentru a avea un spital regional la Craiova“, a mai afirmat Genoiu. Pe documentaţia PUZ-ului şi-a dat avizul şi OMV Petrom, companie care deţine cele două conducte active care tranzitează acest amplasament. Tot legat de avize, în raportul care însoţeşte proiectul de hotărâre al PUZ-ului, se mai arată că terenul pe care urmează să fie construit spitalul se suprapune şi cu zona de protecţie a sitului arheologic Brazda lui Novac, dar s-a obţinut acordul Ministerului Culturii.
Amplasat pe 27 de hectare
În conformitate cu datele noului PUZ, Spitalul Regional de la Craiova se va construi pe amplasamentul de pe centura de nord a oraşului. Este vorba de două parcele de teren, nr. 162 şi 164, care se găsesc în tarlaua 18 – identificată aproape de intersecţia spre Gherceşti. Amplasamentul aprobat de consilieri măsoară 270.000 de metri pătraţi, adică 27 de hectare, fiind vorba de varianta de amplasament extins. Reamintim că, iniţial, autorităţile locale puseseră la dispoziţie numai o singură parcelă de teren pentru execuţie. S-a respins această propunere de către ministerul de resort, care a specificat faptul că se impune ca structura celor trei spitale să fie identică pentru toate cele trei oraşe, prin urmare este nevoie de spaţiu mai mare pentru construcţie.
Cererea de finanţare va fi depusă la sfârşitul acestui an
La începutul lui septembrie, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, s-a aflat în Bănie, unde a prezentat draftul studiului de fezabilitate pentru spitalul regional de la Craiova. Potrivit ministrului, spitalul va avea 821 de paturi şi va costa 538 milioane de euro, din care 75 milioane euro reprezintă TVA, 30 milioane euro pentru utilităţile necesare funcţionării spitalului, 300 de milioane de euro – construcţia şi dotarea. La fel vor arăta şi celelalte două spitale, cel din Iaşi şi Cluj. Tot atunci, ministrul a mai spus că cererea de finanţare pentru construcţie va fi depusă la Bruxelles până la finele acestui an, odată cu cererile de finanţare pentru spitalele regionale din Iaşi şi Cluj-Napoca.