May: Marea Britanie va activa Articolul 50 privind ieşirea din UE până la sfârşitul lunii martie 2017

0
52

teresaMarea Britanie va activa Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona pentru declanşarea procedurii de ieşire din Uniunea Europeană ‘până la sfârşitul lunii martie’ 2017, în urma votului de la referendumul din iunie în favoarea Brexit, a declarat duminică premierul britanic Theresa May, relatează AFP şi Reuters.

Întrebată de BBC când va activa Articolul 50, ea a afirmat: “Îl vom activa până la sfârşitul lunii martie a anului viitor”.

Într-un interviu separat pentru Sunday Times, May a spus că vrea să propună Parlamentului în primăvara lui 2017 să abroge actul de aderare a ţării sale la Uniunea Europeană.

Ea explicat că va prezenta o nouă legislaţie pentru a abroga European Communities Act din 1972, în timpul discursului reginei în Parlament, care va avea loc în aprilie sau mai 2017.

“Aceea va fi prima etapă pentru a face din Marea Britanie o ţară suverană şi independentă din nou”, a spus şefa guvernului, adăugând că aceasta va însemna “sfârşitul autorităţii UE în Marea Britanie”.

Legea nu va intra totuşi în vigoare decât atunci când Regatul Unit va părăsi efectiv UE, a subliniat premierul în interviul pentru Sunday Times.