Spectacolul de dans „Birdville”, pe scena Teatrului Național din Craiova

0
410

La Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova va avea loc sâmbătă, 4 octombrie, ora 19.00, avanpremiera proiectului coregrafic „0002 / Birdville”. Compania Tangaj Dance prezintă un nou spectacol, ca parte a programului serial lansat în 2013 prin „Camera 0001_Fabrica de vise”, care s-a bucurat de aprecierea publicului de specialitate și a publicului larg. Biletele se pot achiziţiona de la Agenţia de bilete a teatrului, din strada „Al. I. Cuza” nr. 11, telefon 0251.413.677, sau online. Preţul variază între 15 şi 20 de lei.

Coregrafa Simona Deaconescu – recent întoarsă de la Viena, unde a beneficiat de o bursă DanceWEB – își continuă seria de spectacole interdisciplinare care cercetează dezvoltarea dansului în raport cu tehnologia. După două rezidențe, una la WASP în luna iunie și una în studiourile Battery Dance din New York în august, a luat naștere o feerie tehnologică interactivă, care vorbește despre dorința de îmbunătățire și fragilitate.

 În „Birdville” muzica se creează live pe scenă, cu influențe din perioada lui Laurie Anderson și curentul beat box de astăzi, iar dansul devine o manifestare virală. Ca o propunere unică pentru România, spectacolul are un sistem interactiv de generare a proiecțiilor video conectat direct la mișcarea dansatorilor, la sunetele și respirațiile lor. „Birdville” este populat de dansatori hibridizați, îmbrăcați cu corpuri augumentate care trăiesc într-o lume virtuală, creată și organizată independent de dorința lor. Evoluează Răzvan Stoian, Denis Bolborea, Mira Cook, Clement Mensah și Galea Bobeicu.

 Spectacolul face parte din „Camera 0002_Dance to Kinect”, proiect cultural finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, prin programul „București 555”, Ambasada Statelor Unite ale Americii la București, produs de Tangaj Dance și co-produs de Asociația 4 Culture, WASP – Working Space and Production, Life Long Burning și Battery Dance Company, în parteneriat cu Centrul Național al Dansului București, Kotki Visuals, Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova, Asociația Colectiv A și Fabrica de Pensule Cluj.

Simona Deaconescu, născută în 1987, a studiat coregrafie în cadrul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București și regie de film ca studentă a Universității Media din București. Este creatoarea spectacolului „Camera 0001_Fabrica de Vise” care a avut premiera în 2013, bucurându-se de un real succes în țară, și care a fost prezentat în 2014 la New York în cadrul „Downtown Dance Festival”. Este coregraful și regizorul scurtmetrajului de dans „Silent Places”, realizat în colaborare cu directorul de imagine Oleg Mutu, care din primăvara anului 2014 circulă în festivaluri de profil din țară și străinătate, precum „Loikka Dance Film Festival” (Helsinki),  Bucharest International Experimental Film Festival, International Screendance Festival (Durham, North Carolina), Pool – Internationale TanzFilmPlattform (Berlin), San Francisco Dance Film Festival, etc. Pe lângă activitatea artistică, Simona Deaconescu este implicată activ în dezvoltarea dansului contemporan din România și a artelor conexe, coordonând în trecut proiecte ca ADN (Revista Online de Dans), Cartierul de Dans și ALT-Concursul Național de Coregrafie, iar în prezent, Platforma X, proiect destinat artiștilor new media, prezentat în preambulul Explore Dance Festival #9.