Spirit proactiv şi colaborare europeană între 33 de tineri din zece ţări

0
313

Timp de o săptămână, în perioada 20-28 septembrie 2012, la Craiova s-a desfăşurat “Proactive” – un curs de formare la care au participat 30 de tineri şi trei experţi din  zece ţări: Italia, Grecia, Lituania, Republica Cehă, Polonia, Ungaria, Cipru, Turcia, Bulgaria şi România. Potrivit organizatorilor, scopul principal al proiectului a fost acela de a stimula creativitatea şi spiritul antreprenorial şi de a dezvolta iniţiative pro active şi inovative atât în viaţa personală şi socială, cât şi în domeniul profesional. Finanţat de Comisia Europeană prin Programul „Tineret în Acţiune”, acţiunea 4.3. Proiecte de Formare şi Reţele, „Proactive” a fost realizat sub motto-ul „Scopul fiecărei persoane este să îşi depăşească limitele”, ce a venit în ajutorul ideii de dezvoltare a spiritului creativ al participanţilor şi a încurajării iniţiativelor.

În cadrul celor şapte zile de proiect, organizatorii au organizat training-uri pe diverse teme, printre care “Realizează un plan pentru a deveni antreprenor”, „Diploma Youthpass” sau “Proiecte de viitor”. Pentru a asigura o învăţare rapidă într-un timp scurt, echipa de traineri şi facilitatori au aplicat metode non-formale organizând activităţi, exerciţii practice şi dezbateri prin care participanţii au experimentat lucrul în echipă şi şi-au consolidat competenţe şi abilităţi importante, cum ar fi comunicare, aptitudini de lider, rezolvarea problemelor, tehnici de gândire creativă. De asemenea, cu ajutorul concluziilor din activităţi, li s-a construit un profil psihologic, astfel având ocazia de a identifica punctele forte şi nevoia de îmbunătăţire în cazul punctelor slabe.

Din dorinţa de a aduce cât mai multă veridicitate simulărilor din cadrul proiectului, organizatorii au adus doi reprezentanţi ce lucrează într-o companie multinaţională din România care să acorde cel mai potrivit feedback participanţilor.

La finalul proiectului, cei 30 de tineri şi-au exprimat aprecierea programului şi a colaborării cu Asociaţia pentru Promovarea Tinerilor din Craiova: „Proiectul fost o îmbinare perfecta a activităţilor. Am învăţat foarte multe lucruri noi, mi-am făcut mulţi prieteni noi şi am avut ocazia de a vizita oraşul Craiova, care m-a surprins plăcut”, a declarat Alia Algawam din Polonia. Şi Eva Listar din Ungaria a fost foarte impresionată de calitatea sesiunilor de pregătire: „Consider ca acest training contribuie substanțial la dezvoltarea mea personală”.

 

Asociaţia pentru Promovarea Tinerilor din Craiova este o organizaţie non-gurvernamentală şi apolitică. Are ca scop promovarea, apărarea, sprijinirea şi reprezentarea intereselor profesionale ale tinerilor. Membrii asociaţiei sunt din Craiova – peste 100 de tineri care participă activ la îmbunătăţirea şi dezvoltarea de proiecte naţionale şi internaţionale. “Asociaţia pentru Promovarea Tinerilor din Craiova şi-a îndeplinit încă o dată misiunea şi a oferit participanţilor o experienţă calitativă prin posibilităţile oferite de programul Youth in Action”, precizează organizatorii proiectului „Proactive”.

 

Asociaţia pentru Promovarea Tinerilor din Craiova se implică în viaţa tinerilor şi prin dezvoltarea proiectelor naţionale şi locale cum ar fi „Crăciunul păpuşilor triste” (2009), „Cei mai tineri europeni” (2010), Parada ONG-urilor (2010), Campionatul de fotbal (2010), Paintball (2010), „Seara tineretului” (2010), „Eşti diferit fiind voluntar” (2011), „To be or not to be (2010)”, Youth in Dance” (2011), „Be active, be creative” (2011), „APT pentru voluntariat” (2012).