Pentru cele 280 de persoane instituţionalizate la Căminul de bătrâni, ieri, de Ziua Internaţională a Vârstnicilor, lucrurile au fost un pic altfel. Pentru a-i ajuta să uite măcar puţin de tristeţile şi suferinţele zilnice, conducerea azilului a organizat, special pentru ei, un mic spectacol folcloric, încheiat cu invitaţia la un prânz festiv, de la care nu a lipsit nici tortul aniversar.
În sala de festivităţi a Căminului răsunau, ieri, în jurul prânzului, acorduri săltăreţe de muzică populară. Aşezaţi pe bănci sau în propriile scaune cu rotile, alţii ţinându-şi pe genunchi pisicuţa care le acompaniază zilele, bătrâneii urmăreau cu mare interes recitalurile artiştilor. Muzica veselă şi optimismul pe care aceştia îl transmiteau le făcea extraordinar de bine, aşa că toţi răspundeau, după fiecare cântecel, cu aplauze puternice. Cei mai în putere nu s-au lăsat intimidaţi de anii bătrâneţii şi s-au ridicat în picioare, prinzându-se în horă. De pe margine, personalul medical îi privea cu mulţumirea că, în felul acesta, persoanele instituţionalizate aici se bucură sincer, uitând pentru câteva ore mâhnirile şi neîmplinirile care, de regulă, le-au marcat viaţa fiecăruia dintre ei.
Buna dispoziţie, ingredientul care le lipseşte
Deşi este directorul instituţiei de numai trei luni, Alexandru Giurcă s-a ataşat de bătrâni şi de personalul care îi îngrijeşte pe aceştia. Propunându-şi să nu lase nemarcată Ziua Vârstnicilor, noul manager s-a îngrijit ca aceştia să aibă parte de bună dispoziţie, ingredientul de care bătrânii au foarte mare nevoie. „Singura lor problemă gravă este petrecerea timpului liber şi, de aceea, orice activitate făcută, altceva decât rutina zilnică, pentru ei este binevenită. Astăzi (n.r. – ieri), la Căminul pentru persoane vârstnice sărbătorim Ziua internaţională a persoanelor vârstnice, declarată din anul 1990 de către ONU. Având în vedere discuţiile pe care le-am avut cu beneficiarii noştri, ne-am gândit să le oferim un spectacol folcloric, la care am invitat mai mulţi cântăreţi de muzică populară”, a spus Alexandru Giurcă.
100 de miliarde pentru reabilitarea clădirilor
Primarul Lia Olguţa Vasilescu a fost invitatul de onoare al bătrânilor de la Cămin. Edilul s-a aflat în mijlocul lor câteva minute pentru a le transmite urări de sănătate şi viaţă lungă, dar şi vestea bună că, în curând, clădirile vechi şi urâte în care aceştia locuiesc vor fi reabilitate. „Este Ziua persoanelor vârstnice şi am venit în vizită ca să îi sărbătorim pe cei mai nefericiţi, din punctul meu de vedere, dintre bătrânii Craiovei. Le oferim un spectacol şi vreau să le dăm o veste bună în premieră. Este vorba de accesarea unor fonduri europene pentru reconstrucţia acestui azil în valoare de 100 de miliarde de lei vechi. Pe data de 10 octombrie vom avea vizita pre-contractuală, iar începând de luna viitoare vom intra practic în linie dreaptă pentru accesarea acestor fonduri care, zic eu, sunt o veste bună şi o să-i bucure”, a spus primarul.
Flori şi tort pentru sărbătoriţi
Deputatul Ionuţ Stroe, care l-a însoţit pe primar, le-a spus bătrânilor cuvinte de compasiune şi încurajare, promiţându-le şi el că, într-un timp scurt, li se vor îmbunătăţi condiţiile de trai. „Ştiu foarte bine prin ceea ce treceţi, ştiu greutăţile vârstei pe care o aveţi şi noi vom încerca să contribuim cu ce putem la îmbunătăţirea calităţii vieţii dumneavoastră. Vă transmit şi eu un călduros la mulţi ani şi sper ca, de acum încolo, să ne întâlnim în alte condiţii – cele bune, care urmează”, a spus Stroe. Fiecare doamnă din sala de festivităţi a primit câte o floare din partea parlamentarului. „De asemenea, ne-am gândit ca, pentru astăzi, să le organizăm colegilor noştri o masă mult mai bună ca de obicei. Nu că de regulă nu ar fi bună, dar astăzi am mers şi pe ceva prăjituri. Colegele mele care lucrează în bucătăria unităţii s-au ocupat îndeaproape, au făcut vreo nouă torturi speciale pentru ei”, a dezvăluit surpriza zile directorul instituţiei.
280 de bătrâni, instituţionalizaţi pe „Tabaci”
În Căminul de pe strada „Tabaci” sunt instituţionalizaţi, în acest moment, 280 de bătrâni, faţă de 350 de persoane câte au fost până la ordinul de restructurare, de anul trecut. Aceştia se află în grija a 142 de angajaţi, un număr considerat mic în raport cu necesităţile şi atenţia specială de care are nevoie fiecare dintre cei internaţi aici. Făcându-şi cu greu loc printre participanţi, un bătrân imobilizat într-un scaun cu rotile a ieşit din sală pentru a-i spune primarului că îngrijitorii sunt prea puţini şi ei ar avea nevoie să petreacă mai mult timp cu fiecare. Impresionată, Lia Olguţa Vasilescu i-a răspuns bătrânului că înţelege situaţia, dar că nu are la îndemână nici un cadru legal pentru a putea mări personalul de lucru în unitate. „Dar ce pot să vă promit eu este că aceste clădiri vor fi modernizate, va arăta altfel acest loc”, a spus primarul.
Trei imobile vor intra în reconstrucţie
În reabilitare vor intra toate cele trei corpuri de clădire care se află în componenţa Căminului. Fiind construite în 1977, Pavilionul central şi Spălătoria sunt cele mai vechi şi mai deteriorate imobile, intrând primele pe lista amenajărilor. De asemenea, şi blocul de garsoniere H7, dat în folosinţă în 1993, se află într-o stare avansată de deteriorare, motiv pentru care este propus şi el pentru lucrări de refacere. Potrivit proiectului tehnic, întocmit încă din 2010, specialiştii au prevăzut să se facă reparaţii capitale, inclusiv la acoperişuri şi la balcoane. Pardoselile reci, din ciment mozaicat, vor fi înlocuite cu parchet, iar tâmplăriile din lemn vechi vor fi schimbate cu tâmplărie izopan. Odată cu reabilitarea, vor fi modernizate şi toate instalaţiile de apă şi canalizare din bucătării, spălătorie şi grupurile sanitare.