SRI: Un irakian implicat în propagandă religioasă a fost declarat indezirabil

0
76

SRICa urmare a măsurilor specifice întreprinse de către Serviciul Român de Informaţii, prin sentinţa nr. 2474 din 1 septembrie 2016, Curtea de Apel Bucureşti a dispus declararea ca persoană indezirabilă pentru România a cetăţeanului irakian H.R.S.H., pentru o perioadă de 10 ani.

H.R.S.H. a intrat în atenţia Serviciului nostru în cursul anului 2013, la scurt timp după sosirea în România în baza unei vize de studii.

În urma măsurilor informativ-operative întreprinse la nivelul SRI s-a stabilit că suspectul a derulat activităţi care, potrivit cadrului legal în domeniul antiterorism, constituie riscuri şi ameninţări la adresa securităţii naţionale.

Concret, acesta s-a remarcat printr-un profil religios radical, manifestând în repetate rânduri intoleranţă faţă de occidentali şi musulmanii şiiţi, derulând activităţi de propagandă menite să atragă coreligionari din ţara noastră spre ideologia jihadistă / ideologia DAESH.

La propunerea SRI, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti a sesizat Curtea de Apel Bucureşti care, în conformitate cu dispoziţiile art. 86 alin. 3 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 194/12.12.2002, privind regimul străinilor în România, a dispus măsura declarării ca indezirabil a celui în cauză, pentru implicarea în fapte care, potrivit art. 3 lit. “i” şi “l” din Legea 51/1991 (republicată), constituie ameninţări la adresa securităţii naţionale. Ca urmare a sentinţei Curţii de Apel Bucureşti, cetăţeanul străin a fost luat în custodie publică, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Interne – Inspectoratul General pentru Imigrări, în vederea îndepărtării de pe teritoriul naţional.

SRI, în calitate de autoritate naţională în domeniul prevenirii şi combaterii terorismului, are ca misiune prioritară prevenirea oricăror riscuri şi ameninţări pe profil antiterorist, cooperând în acest sens cu celelalte instituţii din cadrul SNPCT, precum şi cu partenerii externi.

Pentru completarea şi verificarea informaţiilor, monitorizarea şi derularea de măsuri specifice asupra suspectului, SRI a cooperat cu Inspectoratul General pentru Imigrări din cadrul MAI.