Încă o zi sufocantă, cu cod portocaliu de caniculă

0
148

Prima zi de toamnă a adus temperaturi sufocante, mercurul din termometre indicând la amiază peste 35 de grade Celsius la umbră. Nici astăzi Doljul nu scapă de caniculă, vremea neobişnuit de caldă urmând să se resimtă încă de dimineaţă. Administraţia Naţională de Meteorologie a emis chiar o avertizare cod portocaliu de caniculă, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

Potrivit prognozei meteo, astăzi vremea va fi în continuare caniculară în majoritatea regiunilor ţării şi se vor înregistra temperaturi maxime de 35-36 de grade. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi va depăşi uşor pragul critic de 80 de unităţi, la câmpie şi la podiş. În judeţele Botoşani, Iaşi, Vaslui, Suceava, Neamţ, Bacău, Alba, Hunedoara, Caraş-Severin, Mehedinţi şi Dolj, disconfortul termic se va menţine deosebit de accentuat, iar temperaturile maxime vor atinge 37-38 de grade, instituindu-se cod portocaliu de caniculă.

În ultimele ore,  zeci de persoane au apelat numărul de urgenţă al ambulanţei după ce li s-a făcut rău în propria locuinţă. Medicii au trebuit să facă faţă unui adevărat val de solicitări. În fiecare zi, nu mai puţin de 50 de ambulanţe ale SAJ Dolj, 12 ale SMURD şi elicopterul sunt mobilizate pe raza judeţului Dolj, pentru a interveni în caz de nevoie. Bolnavii cronic au fost cei care au sunat la 112 cu precădere, dar nu au lipsit nici apelurile venite din partea unor persoane cărora pur şi simplu li s-a făcut rău chiar dacă nu suferă de vreo afecţiune medicală.

Trebuie evitată expunerea prelungită la soare

Având în vedere temperaturile caniculare, medicii îşi menţin recomandările. În primul rând, zilnic trebuie consumate lichide, între 1,5 şi 2 litri, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioada de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă la fiecare 20 de minute. Sfatul este însă acela de a evita băuturile alcoolice – inclusiv berea sau vinul –, care favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Nu sunt recomandate nici băuturile cu conţinut ridicat de cofeină – cafea şi cola – sau de zahăr, aşa cum ar fi băuturile răcoritoare carbogazoase, care sunt diuretice.

În schimb, trebuie consumate cât mai multe fructe şi legume proaspete, întrucât conţin o cantitate mare de apă. De asemenea, este de evitat expunerea prelungită la soare între orele 11.00 şi 18.00. În situaţia în care locuinţa este prevăzută cu aparat de aer condiţionat, acesta trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală. Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depăşeşte 32 de grade Celsius.

Avertisment pentru bolnavi

La fel de importante sunt şi indicaţiile pentru persoanele vârstnice şi cele cu afecţiuni cronice. Pentru acestea medicii recomandă evitarea, pe cât posibil, a plimbărilor în perioadele de vârf ale caniculei sau, dacă este absolut necesar, să folosească îmbrăcăminte uşoară din materiale vegetale şi o pălărie de protecţie împotriva soarelui. De asemenea, persoanele care suferă de anumite afecţiuni trebuie să continue tratamentul, conform indicaţiilor medicului.

Este foarte important ca în aceste perioade, persoanele cu afecţiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulaţie, mentale sau cu hipertensiune să consulte medicul în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente. Şi angajatorii ar trebui ca, în perioadele de caniculă, să asigure condiţii pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor.

De asemenea, pentru ameliorarea condiţiilor de muncă se recomandă reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice, asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static şi alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite.