Profesorul Petre Anghel, invitat de Zilele Băileștiului la biblioteca municipală

0
413

Biblioteca Municipală „Petre Anghel” din Băilești a organizat, la sfârșitul săptămânii trecute, o serie de activități dedicate Zilelor Municipiului Băilești – ediția a XIV-a. Vineri, 29 august, a avut  lansarea cărții „Fugarul rătăcit” a  scriitoarei băileștene prof. Valentina Ristea, care, la vârsta de 80 de ani, a publicat cel de-al 15-lea volum. În același cadru, Valentin Turcu și-a prezentat cartea „Balade băileștene”, iar prof. Marin Pirnea – „Amintirile unui… uituc”.

Sâmbătă, publicul a fost invitat la vernisajul a nu mai puțin de patru expoziții realizate de copii în perioada vacanței de vară: de desen (coordonator: prof. Maria Dunavățu), care a cuprins 85 de lucrări cu tema „Frumuseți băileștene”, de pictură pe sticlă, reunind 26 de tablouri cu tema „Constantin Brâncoveanu – 300 de ani de la martiriu”, cea de grafică a tânărului student Denis Armăsaru și cea de icoane a pictorilor Tiberiu și Marian Ioța. Cu toții au primit diplome, înmânate chiar de primarul municipiului Băilești, Costel Pistrițu.

Cu același prilej, membrii trupei de teatru „Arlechino” a bibliotecii (coordonator: Janeta Vlad) au prezentat sceneta „Lanțul slăbiciunilor”, de I.L. Caragiale (regia Alexandru Dunavățu, scenografia Maria Dunavățu), micii actori primind aplauze la scenă deschisă, dar și diplome. Programul a continuat cu șezătoarea „Oltenii la ei acasă” a elevilor Școlii Gimnaziale din comuna Siliștea Crucii (coordonator: prof. Elena Sarchiz).

Unul dintre cele mai importante evenimente l-a reprezentat întâlnirea cu patronul spiritual al bibliotecii băileștene, prof. univ. dr. Petre Anghel, prilej cu care acesta a lansat volumul „Istoria  politică a literaturii române postbelice”. Așa cum sublinia scriitorul Aurel Sibiceanu, lucrarea «este mai mult decât panorama unei epoci, este și un veritabil instrument de lucru pentru tinerii cercetători; o citești „cu sete”, faci pauze și, deși ți se limpezește perspectiva asupra epocii, tot îți mai pui întrebări…».

„Volumul de față al prof. univ. Petre Anghel ne oferă adevărul întreg supra unei epoci creatoare, demontând scamatoria rapoartelor și tomurilor de pseudo istorie literară care amestecă perioadele și adevărurile cu minciuna spre a escamota distincția tendințelor și a promova concluzii și linii eronate de interpretare a dinamicii culturii pe durata epocii comuniste în întregul ei”, notează prof. dr. Ilie Bădescu, directorul Institutului de Sociologie al Academiei Române.

Cea de-a XIV-a ediție a Zilelor Municipiului Băilești a avut loc în perioada 28-31 august și a cuprins numeroase manifestări cultural-artistice, sportive etc. Evenimentul s-a încheiat duminică – zi în care, la Casa de Cultură „Amza Pellea”, a avut loc o întâlnire cu fiii orașului și s-au conferit titluri de Cetățean de Onoare. Seara, băileștenii s-au bucurat de un spectacol de muzică ușoară, cu Oana Radu, Proconsul și nu numai, urmat de un foc de artificii.