Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa: „La Vilnius va fi analizat unul dintre cele cinci obiective esenţiale ale Strategiei Europa 2020”

0
127

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, se va afla, timp de două zile, astăzi şi mâine, la Vilnius, în Lituania, unde va lua parte, în calitate de membru şi de preşedinte al Delegaţiei României la Comitetul Regiunilor (CoR), la şedinţa Biroului CoR. Cu această ocazie, Ion Prioteasa, preşedintele CJ Dolj, va participa şi la o conferinţă organizată cu sprijinul preşedinţiei lituaniene a Uniunii Europene (UE), sub genericul „O Europă eficientă din punctul de vedere al utilizării resurselor – Contribuţia regiunilor şi oraşelor“.

La Vilnius va fi o reuniune cu o agendă bogată, în centrul căreia se află o temă de interes major, cea a eficienţei utilizării resurselor la nivel european. Practic, în cadrul conferinţei de astăzi, va fi analizat unul dintre cele cinci obiective esenţiale ale Strategiei Europa 2020, cel care vizează reducerea consumului de energie şi a emisiilor de gaze cu efect de seră şi creşterea ponderii surselor de energie regenerabilă. „Aşa cum se procedează de obicei, Biroul Comitetului Regiunilor, din care fac parte preşedinţii delegaţiilor din statele membre ale UE, îşi desfăşoară şedinţele nu doar la Bruxelles, ci şi în ţara care deţine preşedinţia Uniunii. De data aceasta, gazda este Lituania. Accentul la această conferinţă este pus pe contribuţia oraşelor şi regiunilor, iar instrumentele la care pot apela autorităţile locale nu sunt puţine. Dacă ne uităm doar la câteva dintre proiectele majore pe care le derulează Consiliul Judeţean Dolj, vedem că sunt strâns legate de acest principiu”, a subliniat Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj.

Investiţii de 185 de milioane de euro

Şeful administraţiei doljene a mai spus că un rol recunoscut al autorităţilor locale pentru îndeplinirea acestui obiectiv din Strategia Europa 2020 priveşte managementul deşeurilor, domeniu în care CJ Dolj implementează un proiect de aproape 50 de milioane de euro, din fonduri obţinute prin Programul Operaţional Sectorial Mediu, în cadrul căruia reciclarea este o componentă importantă. „Vorbim, desigur, şi despre masterplanul de apă, pentru că eficienţa în utilizarea resurselor înseamnă şi o folosire raţională a surselor de apă. La acest capitol avem, în derulare sau deja încheiate, investiţii de 185 de milioane de euro, tot prin POS Mediu, în prima fază a proiectului, şi vom atrage alte aproape 300 de milioane de euro pentru cea de-a doua etapă, în perioada de programare 2014-2020”, a mai spus Ion Prioteasa.

„În anul 2011 am preluat în administrare două arii naturale”

Preşedintele Consiliul Judeţean Dolj susţine că un sistem modern de alimentare cu apă şi canalizare, la nivel judeţean, presupune inclusiv tratarea şi epurarea apelor uzate, deci reducerea poluării mediului. „Spun acest lucru pentru că protejarea ecosistemelor este enumerată, în acest plan european de eficientizare a utilizării resurselor, printre acţiunile pe care le pot întreprinde autorităţile locale. Iar consiliul judeţean şi-a asumat şi în această privinţă o serie de responsabilităţi.  În anul 2011 am preluat în administrare două arii naturale, Bistreţ şi Confluenţa Jiu-Dunăre. Alături de Coridorul Jiului, de Pădurea Zăval şi de locul fosilifer Drănic, ele fac acum obiectul unui proiect cu finanţare europeană de 8 milioane de lei, pe care îl avem în derulare şi care urmăreşte protejarea florei şi faunei. Adăugând investiţiile pe care le-am făcut pentru dotarea unităţilor medico-sociale din subordine cu panouri solare şi pompe geotermale, vedem că ne-am implicat în mai toate direcţiile mari de acţiune“, a precizat preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa.

Mâine, dezbatere legată de eficienţa utilizării resurselor

Cea de-a 147-a şedinţă a Biroului Comitetului Regiunilor este programată să aibă loc în a doua zi a reuniunii de la Vilnius. „Pe ordinea de zi, avem o dezbatere legată de eficienţa utilizării resurselor, dar şi declaraţia în perspectiva Analizei anuale a creşterii pe 2014, la care am depus, alături de colegii din Irlanda, patru amendamente.

Tot marţi, voi avea o întrevedere cu directorul Direcţiei de Comunicare, Presă şi Evenimente din cadrul Comitetului Regiunilor, domnul Laurent Thieule, la cererea acestuia, în ideea de a pune la punct, pentru perioada următoare, o serie de aspecte legate de comunicare“, a declarat Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj şi al Delegaţiei României la Comitetul Regiunilor.