Astăzi, 2 august, se împlinesc 120 de ani de la Revolta Ilinden din anul 1903

0
1679

Revolta Ilinden a fost primul pas al țării către suveranitate. La 2 august 1903, Kruševo a devenit casa Republicii Macedonia de scurtă durată, fondată de revoluționari. Republica a fost sugrumată de Imperiul Otoman doar 10 zile mai târziu. Revolta este marcată de o sărbătoare cunoscută sub numele de Ilinden și are loc pe 2 august.

În Macedonia de Nord, la doi kilometri de sudul orașului Krusevo, a fost inaugurat, în anul 1974, în aceeași zi, de 2 august, de Ilinden, monumentul cunoscut sub numele de MAKEDONIUM. Aceast complex arhitehtonic s-a dorit a fi un memorial închinat celor care și-au pierdut viața în lupta pentru eliberarea naționala a Macedoniei.

Arhitecții acestui edificiu globular au fost Jordan Grobuloski și Iskra Gabuloska și a fost construit în stilul simbolistic abstract, fiind cea mai bună lucrare a lor.

Monumentul este situat în cel mai înalt punct al dealului Gumenja și are vedere la orașul Krusevo.

Clădirea principală reprezintă un buzdugan războinic din secolul al XV-lea. În interior se află o serie de vitralii și sculpturi abstracte, fiecare marcând un punct de cotitură în istoria Macedoniei de Nord. Însă, înainte de a ajunge la structura principală, veți trece printr-o potecă amenajată. Accesul este împărțit în mai multe secvențe profund impregnate de simbolism. Începutul este marcat de sculpturi din beton alb care simbolizează lanțuri metalice uriașe care sunt desfăcute, reprezentând slăbirea cătușelor otomane asupra poporului macedonean. Aceste sculpturi îl au ca autor pe Jordan Grabuloski. Prima secțiune este formată dintr-un spațiu circular al „Criptei”. Din pereți se proiectează sculpturi cilindrice cu plăci metalice care conțin numele soldaților și revoluționarilor importanți căzuți în luptă. Poteca se continuă spre „Amfiteatru” cu numeroase „scaune” cilindrice din beton și un perete de ceramică în culori vii. Peretele este completat cu forme geometrice realizate de renumitul pictor Petar Mazev. Punctul central este monumentul însuși.

Construcția sferică din beton alb, care măsoară aproximativ 20 metri în diametru, are ferestre mari ovale proeminente. Cele de deasupra conțin vitralii, opera lui Borko Lazeski, în timp ce ferestrele de jos deschid priveliști frumoase ale peisajului.

Fiecare dintre părți descrie evenimente importante pentru Ilinden. Există simbolism prezent în tot interiorul. Pe toate cele patru laturi, zidurile dintre ferestrele inferioare sunt acoperite de câte două reliefuri înfățișând fiecare – într-un limbaj abstract caracteristic perioadei în care au fost create – trezirea națională și lupta poporului macedonean pentru eliberare.

Monumentul servește drept memorial al zilei de 2 August, una dintre cele mai importante date din istoria națiunii macedonene. În timp, a trezit interes și atenție internațională, primind anual un număr impresionant de vizitatori. Complexul memorial a fost catalogat ca monument cultural la scurt timp după ce a fost construit și s-a bucurat astfel de protecția instituțiilor locale.

POPESCU Mariana Venera