Craiova : Ziua europeană de comemorare a victimelor Holocaustului împotriva romilor

0
1080

La 2 august este marcată Ziua europeană de comemorare a victimelor Holocaustului împotriva romilor, pentru omagierea celor 500.000 de romi, însemnând cel puţin un sfert din numărul total al populaţiei rome de la acel moment, care au fost ucişi în Europa de regimul nazist.

Romii constituie minoritatea cea mai numeroasă din Europa, conform https://ec.europa.eu. La nivelul Uniunii Europene trăiesc 6 milioane de romi şi alte 4 milioane în ţările implicate în procesul de aderare la spaţiul comunitar – Muntenegru, Serbia, Macedonia de Nord, Albania, Bosnia şi Herţegovina, Kosovo şi Turcia. Romii s-au confruntat pentru o perioadă lungă de timp cu inegalităţi, excluziune socială, discriminare şi marginalizare.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, romii din Europa au fost ținta politicilor de exterminare naziste. În seara de 2 August 1944, în lagărul de concentrare de la Auschwitz II-Birkenau, 2.897 de romi care mai rămăseseră în viață — femei, bătrâni și copii din așa numitul ‘lagăr al țiganilor’ au fost exterminați în camerele de gazare.

Ziua Europeană de Comemorare a Holocaustului Împotriva Romilor a fost recunoscută oficial de către Parlamentul European în anul 2015 prin rezoluție, în 2015.

„La 2 august 1944 aproape trei mii de romi – copii, femei şi bărbaţi – au fost gazaţi în lagărul de la Auschwitz. Cele trei mii de victime se adaugă nenumăraţilor romi exterminaţi de regimul nazist în ceea ce se numeşte în limba romani „poraimos” sau holocaustul romilor. Cu ocazia comemorării, românii sunt invitați să ţină un minut de reculegere în amintirea victimelor care au murit fie la Auschwitz, fie în lagărele din Transnistria şi de la Bug”, a precizat Romeo Tiberiade, presedintele Partidei Romilor PRO EUROPA sucursala |Dolj .

Partida Romilor PRO EUROPA sucursla Dolj  a organizat astăzi, în Parcul Nicolae Romanescu, un eveniment care a marcat comemorarea a 77 de ani de la ceea ce a însemnat şi va rămâne pentru totdeauna în istorie HOLOCAUSTUL ROMILOR. La eveniment au participat oficialități locale, precum şi reprezentanţi ai mai multor instituţii.

Mesajul președintelui Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile,

cu prilejul Zilei naționale de comemorare a Holocaustului împotriva romilor

„Vă felicit pentru inițiativa organizării acestui eveniment pus în slujba rememorării și asumării unui capitol tragic, dureros al istoriei noastre, dar și a omagierii celor care i-au fost victime nevinovate.

Cei care își uită trecutul sunt condamnați să-l repete. Această ceremonie este un manifest împotriva uitării, într-o zi în care România, alături de lumea întreagă, comemorează Holocaustul împotriva romilor, în amintirea celor uciși cu cruzime în lagărul nazist Auschwitz-Birkenau, în 1944.

În cazul țării noastre, aceste orori au fost precedate de un act la fel de înfiorător, cel al deportării a peste 25.000 de romi în Transnistria – în fapt, o altfel de condamnare la moarte, întrucât foarte mulți dintre ei și-au găsit acolo sfârșitul, din cauza frigului, a foametei, a bolilor, a condițiilor inumane.

Lecția trecutului ne arată că atrocitățile cele mai mari sunt comise de om împotriva omului atunci când rasismul, xenofobia și extremismul își pun pecetea pe viața societății. Și trebuie să înțelegem că avem, la nivel individual, datoria de a rămâne mereu vigilenți și de a sancționa de fiecare dată prejudecățile, persecuția și discriminarea, atunci când încearcă să se insinueze sub orice formă în discursul public.

În calitate de președinte al Consiliului Județean Dolj, doresc să exprim deplina compasiune pentru victimele și rudele victimelor Holocaustului și să vă asigur pe dumneavoastră, reprezentanți ai comunității rome, că veți regăsi întotdeauna în instituția noastră un apărător al valorilor europene și un partener deschis în toate demersurile așezate sub semnul egalității de șanse și drepturi.“