Cinci artişti pentru un ansamblu sculptural dedicat sportului, la Craiova!

0
726
Esplanada Centrului Multifuncţional Craiova va fi, pe parcursul întregii luni august, locul unde cinci artişti internaţionali îşi vor uni forţele creative pentru realizarea unui ansamblu sculptural dedicat sportului, care să fie amplasat, mai apoi, în zona Sălii Polivalente şi Stadionului „Ion Oblemenco”. Cadrul este Simpozionul Internaţional de Sculptură „Drumuri Brâncuşiene”, ajuns la ediţia a VII-a, iar artiştii vin din Italia, Ecuador, Turcia şi România. Cele cinci proiecte de sculptură ambientală vor fi realizate în marmură grecească Kavala şi se înscriu în tematica „Sportul, expresivitatea mişcării”, propusă de organizatorii evenimentului – Casa de Cultură „Traian Demetrescu” şi Primăria Municipiului Craiova. Ieri, la deschiderea oficială, primarul Mihail Genoiu a anunţat că proiectul Simpozionului Internaţional de Sculptură „Drumuri Brâncuşiene” susţine candidatura Craiovei pentru Premiul de Excelenţă în Promovarea culturală, turistică şi sportivă la Gala Premiilor Asociaţiei Municipiilor din România (AMR), care va avea loc în această toamnă. 
„Proiect care s-a bucurat de succes în fiecare an şi a oferit comunităţii lucrări valoroase”, după cum l-a apreciat Remus Vlăsceanu, managerul Casei de Cultură „Traian Demetrescu”, Simpozionul Internaţional de Sculptură „Drumuri Brâncuşiene” s-a deschis, oficial, ieri, în prezenţa celor cinci artişti selectaţi de un juriu format din specialişti în domeniu şi directori ai unor instituţii de cultură locale. Concursul de proiecte a fost lansat în perioada 29 martie – 25 aprilie 2019, iar rezultatul final al selecţiei a fost făcut public pe data de 6 mai 2019. Înscrierea s-a realizat pe bază de CV şi portofoliu, dar şi de fotografie a machetei lucrării care se doreşte a fi realizată la Craiova. Potrivit Regulamentului, principalul criteriu de selecţie l-a reprezentat „originalitatea interpretării temei de concurs, printr-un concept artistic al unei lucrări cu aspect elegant şi forme graţioase, dedicat integrării sculpturii ca mobilier urban”.
Doi dintre sculptorii selectaţi sunt din România şi ambii se află la a doua participare la eveniment: Emilian Popescu – cu lucrarea „Flacăra eternă”, şi Petre Virgiliu Mogoşanu – cu lucrarea „Volume şi traiectorii”. „Pornind de la ideea de sport, m-am gândit la o flacără olimpică. Va fi o lucrare abstractă, care să dea impresia de mişcare, de dinamism şi care va fi aşezată pe un soclu”, a precizat Emilian Popescu. Organizatorii i-au propus artistului să aşeze creaţia chiar în centrul ansamblului sculptural. Ceilalţi trei artişti care li se vor alătura sunt Marino di Prospero, din Italia – cu lucrarea „Spatial Contortion”, Ferhat Ozgun Gorel, reprezentând Turcia, originar din Georgia – cu lucrarea „The Shadow Player”, şi Milton Gravidia, din Ecuador – cu lucrarea „Organic Geometry”.
Succes participanţilor le-au urat şi primarul Craiovei, Mihail Genoiu, şi viceprimarul Stelian Bărăgan. „Există deja o tradiţie – în fiecare vară ne întâlnim la tabăra de sculptură. Tema de anul acesta are o conotaţie foarte importantă, pentru că, la Gala Premiilor Asociaţiei Municipiilor din România, dorim să candidăm pentru obţinerea Premiului de Excelenţă în Promovarea culturală, turistică şi sportivă. Iar în cadrul taberei arta se îmbină cu sportul, aşadar ea va susţine această participare”, a precizat edilul.
Artiştii vor putea fi urmăriţi de public lucrând în aer liber, pe esplanada Centrului Multifuncţional Craiova, până la sfârşitul lunii august. La final, fiecare va primi o sumă de bani care reprezintă contravaloarea drepturilor de autor pentru realizarea operei, în cuantum de 12.000 lei net (echivalentul a aproximativ 2.500 euro). În schimb, cei cinci artişti vor transmite municipalităţii, în mod irevocabil şi exclusiv, drepturile patrimoniale de proprietate intelectuală asupra lucrării, conform Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, precum şi dreptul de folosinţă a imaginii, cu privire la evenimente asociate Simpozionului „Drumuri Brâncuşiene”.
Duminică, 4 august 2019, de la ora 10.00, în cadrul Simpozionului va fi organizat un traseu cultural în Craiova împreună cu sculptorii, cărora „le va fi prezentată istoria prezenţei remarcabile a artistului Constantin Brâncuşi şi influenţa culturală pe care acesta a avut-o în zonă”. După cum a precizat Laurenţiu Ion, referent în cadrul Casei de Cultură „Traian Demetrescu”, vizate sunt obiective din zona centrală, între care Primăria Craiova, Secţia de Etnografie a Muzeului Olteniei (Casa Băniei) şi Muzeul de Artă – Palatul „Jean Mihail”, în ale cărui colecţii se regăsesc şase sculpturi brâncuşiene. După mijlocul lunii august va fi organizat un traseu cultural şi în Târgu Jiu, în parteneriat cu Centrul de Cercetare, Documentare şi Promovare „Constantin Brâncuşi”, care va prilejui vizitarea Ansamblului Sculptural „Constantin Brâncuşi”.