Constructorul chinez părăseşte şantierul de locuinţe!

0
410

Pe 31 iulie, conform ultimei înţelegeri, constructorul Shandong Ningjiang ar fi trebuit să facă dovada autorităţilor locale – cu banii în cont – că poate să termine întreg cartierul de locuinţe, început pe strada „Caracal”. Ieri, dezvoltatorul imobiliar a anunţat oficial municipalitatea că renunţă definitiv la contract, precum şi la toată investiţia pe care a făcut-o acolo. Chinezii recunosc că nu se mai pot încadra în timp, iar Primăria Craiova le-a transmis că nu le mai oferă nici o altă păsuire. 

cartier-chinezesc 4Anunţul oficial de părăsire a şantierului de locuinţe a fost făcut public, ieri, chiar de compania Shandong Ningjian Construction Group Investment România. Dezvoltatorul imobiliar a trimis un comunicat de presă, semnat de reprezentantul legal, inginer Wang Jian, prin care şi-a motivat ieşirea definitivă din acest proiect imobiliar. „Compania Shandong Ningjian Construction Group Investment România S.R,L., având ca acţionar unic compania Shandong Ningjian Construction Group co. LTD. din R.P. Chineză, a participat în urmă cu trei ani la o licitaţie publică organizată de Primăria Municipiului Craiova, având ca scop finanţarea şi construcţia unui proiect de 1.819 unităţi locative, precum şi alte spaţii complementare în valoare de aprox. 55 mil. Euro, întreaga sumă urmând a fi asigurată integral de către compania noastră”, se spune în comunicatul de presă amintit.

Ce explicaţii s-au dat pentru întârzieri

cartier-chinezesc-2După obţinerea autorizaţiilor, chinezii spun că lucrările de construcţie au demarat foarte bine, însă, la sfârşitul anului 2015, au fost suspendate lucrările din cauza problemelor financiare cu care s-a confruntat acţionarul unic al companiei în R.P. Chineză. „De atunci şi până în prezent, au fost făcute demersuri consistente pentru găsirea unor soluţii pentru rezolvarea problemei finanţării proiectului”, se mai spune în comunicatul de presă. Procedurile birocratice complexe din ambele ţări, România şi China, analizele de lungă durată ale băncilor care au fost solicitate sau şi-au oferit serviciile pentru creditarea proiectului, precum şi „căderea bursei chineze din 2015-2016”, sunt prezentate de către constructorul Shandong Ningjiang ca fiind „doar câteva dintre elementele care au complicat şi mai mult situaţia noastră”.

Shandong Ningjiang mai ceruse o amânare de 30-40 de zile

cartier-chinezesc-1În urmă cu aproximativ 5 luni, o altă companie din China – China Railway l-4th Bureau Group Co., Ltd din Shandong – şi-a manifestat intenţia de a prelua şi continua acest proiect. „Au început demersurile, însă fiind o companie chineză de stat, auditul financiar, raportul de due diligence juridic, raportul de audit intern, precum şi celelalte proceduri naţionale de avizare a investiţiei în străinătate, necesită o lungă perioadă de timp”, se justifică reprezentanţii chinezi. Dacă despre preluarea de către o altă firmă se ştia, o noutate o reprezintă faptul că primul constructor a încercat şi pe cont propriu să găsească o soluţie financiară pentru continuarea lucrărilor. În comunicat se spune că, în paralel, acţionarul majoritar a reuşit să primească acordul unei bănci din Hong Kong pentru accesarea unui credit care să acopere financiar terminarea proiectului. „Ambele variante sunt, în prezent, în derulare şi mai au nevoie, faţă de cele două luni aprobate de Consiliul Local, de încă aproximativ 30-40 zile pentru a fi finalizate şi pentru a transfera în contul societăţii suma necesară pentru a respecta Actul adiţional la contractul de concesiune încheiat cu Primăria Municipiului Craiova”.

Primăria Craiova a spus „nu” chinezilor

cartier-chinezesc-3Chinezii au solicitat, aşadar, municipalităţii o nouă prelungire de termen, cu 30-40 de zile, dar Primăria Craiova a decis să nu o aprobe. „În această situaţie, acţionarul unic al companiei Shanoong NingjianConstruction Group Investment Romania S.R.L. a decis să respecte decizia Primăriei, cât şi prevederile contractului şi să predea municipalităţii întreaga investiţie executată până acum. Am sperat că vom găsi înţelegerea necesară din partea administraţiei locale pentru a ne ajuta să depăşim acest moment financiar dificil cu care ne confruntăm, având în vedere şi perioada foarte scurtă în care ne puteam redresa, însă recunoaştem dreptul autorităţii contractante de a solicita respectarea integrală a contractului asumat”, se mai arată în comunicatul de presă. Compania chineză pierde, astfel, cei aproximativ 8 milioane de euro care au fost investiţi în proiectul de la Craiova.

Chinezii şi-au cerut scuze de la craioveni

Conform contractului de concesiune, dacă nu mai poate să-şi continue lucrările, contructorul este obligat să prea amplasamentul, cu toate investiţiile care s-au făcut până acum, ceea ce dezvoltatorul chinez a anunţat că va face. „În semn de respect faţă de locuitorii municipiului Craiova”, chinezii spun că vor transfera, cu titlu gratuit, Proiectul Tehnic, Studiul de Fezabilitate, detaliile de execuţie, autorizaţia de construire, precum şi toate celelalte elemente tehnice, astfel încât lucrările să poată fi continuate imediat după ce va fi găsită o soluţie de finanţare. „Ne cerem scuze, pe acestă cale, tuturor craiovenilor, în special celor peste 2.000 de familii înscrise pe lista de aşteptare a Primăriei, pentru această situaţie neplăcută, dar avem convingerea că acest proiect se va finaliza, iar Municipiul Craiova se va mândri, în scurt timp, cu acestă investiţie, cea mai mare în domeniul rezidenţial din România, după decembrie 1989”.

Primăria Craiova va continua proiectul imobiliar

După ce au ţinut în loc şantierul mai bine de doi ani, chinezii au decis să se despartă de craioveni în termeni buni, cerându-şi scuze şi asigurându-i de „bunele intenţii” pe care le-au avut în legătură cu acest proiect imobiliar. „Vă asigurăm de onestitatea şi bunele noastre intenţii, pe care le-am avut încă de la început şi ne dorim ca, în viitorul apropiat, compania noastră să poată avea şansa să revină în frumoasa dumneavoastră ţară”, se încheie comunicatul de presă. Compania chineză pierde, aşadar, 8 milioane de euro, care au fost investiţi în  materialele de construcţii şi forţa de muncă pentru ridicarea fundaţiilor blocurilor. De cealaltă parte, municipalitatea rămâne să gestioneze acest proiect şi rămâne de văzut ce variantă va fi aleasă, se va merge pe un singur constructor, ca şi prima dată, sau se va lotiza şantierul şi vor lucra, pe bucăţi, mai multe firme. Și într-un caz şi în altul, negocierea va porni de la preţul de 400 de euro pe metru pătrat construibil, de la care s-a pornit iniţial, când s-a parafat contractul cu investitorii chinezi.