Asta ne mai lipsea! Au fost confirmate primele focare de pestă porcină africană în România

0
3591

În data de 31 iulie 2017, Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală a confirmat primul focar de pestă porcină africană, la porci domestici, într-o gopodărie, localizată la periferia municipiului Satu – Mare. Investigaţia epidemiologică a relevat existenţa unui focar primar şi a unui focar secundar. Centrul Local de Combatere a Bolilor Satu – Mare împreună cu D.S.V.S.A. Satu – Mare au intervenit prompt. Din cercetările efectuate de autorităţi, virsul ar fi intrat în ţara noastră din Ucraina. Se confirmă, astfel, una dintre temerile A.N.S.V.S.A., ca pesta porcină africană să pătrundă din spaţiul răsăritean, foarte greu de controlat din punct de vedere sanitar-veterinar. Transportul de persoane şi mărfuri pe legătura România – Ucraina şi retur, dar şi România – Republica Moldova este tot mai dens. Un control riguros al pachetelor alimentare nu se face, lucru ştiut cu siguranţă de cei interesaţi în a mai destabiliza pe diverse paliere societatea românească. Pe fondul embargoului rusesc, care a făcut ca piaţa cărnii de porc să fie sub o presiune crescută, europenii negăsind alte zone de export, instalarea în România a primelor focare de pestă porcină africană este tot ceea ce mai aveau nevoie producătorii noştri!

          pesta 2Ca şi cum nu le-am avea pe toate, România este obligată, de ieri, să se confrunte cu o nouă ameninţare, de data aceasta pe filieră alimentară. Şi aceasta pentru că, ieri, primul focar de pestă porcină africană în România a fost confirmat de Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală într-o gospodărie localizată la periferia municipiului Satu Mare, acesta extinzându-se ulterior şi la o a doua gospodărie, a anunţat, tot ieri, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Toate animalele infestate au fost incinerate

          În conformitate cu prevederile legislaţiei comunitare şi naţionale au fost întreprinse mai multe acţiuni stricte, cu scopul de a opri extinderea focarului. Astfel, au fost recoltate probe pentru examene de laborator; au fost impuse restricţii de mişcare pentru exploataţiile infectate; au fost ucise animalele din focar şi cele 7 cadavre au fost distruse prin incinerare; s-a efectuat dezinfecţia în cele două gospodării a spaţiilor de cazare a porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate, a utilajului care a fost folosit pentru săparea locului de îngropare şi a locului de îngropare. De asemenea a fost efectuat recensământul exploataţiilor cu suine din proximitatea gospodăriilor afectate; au fost stabilite zona de protecţie şi de supraveghere în jurul focarului, precum şi planul de măsuri pentru instituirea măsurilor specifice de control a bolii; a fost convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor în vederea stabilirii planului de măsuri specifice pentru controlul bolii.

          pesta 4Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, imediat după primirea buletinului din partea Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală, a notificat toate structurile abilitate de la nivel naţional şi structurile omoloage din Uniunea Europeană, precum şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor, despre confirmarea acestui focar de pestă porcină africană pe teritoriul României.

Primele consecinţe au apărut

          Urmează să fie convocat Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, în vederea informării şi adoptării unei Hotărâri privind stabilirea atribuţiilor pentru ministerele cu responsabilităţi în controlul bolii, conform Hotărârii de Guvern 830/2016, care stabileşte Programul Naţional de Control şi Planul de Contingenţă pentru pesta porcină africană.

         pesta 1 În urma confirmării prezenţei virusului pestei porcine africane în ţara noastră, Comisia Europeană va adopta o decizie privind zona aflată sub restricţii, măsurile care trebuie respectate de România şi perioada pentru care acestea vor fi aplicate. În această zonă, va fi interzisă mişcarea suinelor domestice şi sălbatice, a produselor şi subproduselor, a materialului seminal, ovulelor şi embrionilor provenite de la acestea.

          Din primele investigaţii întreprinse la faţa locului, de către echipa de inspectori ai DSVSA Satu-Mare, a reieşit suspiciunea că virusul bolii a fost introdus în ţară prin intermediul unor produse de origine animală contaminate, provenite din Ucraina. Ancheta epidemiologică este în desfăşurare.

Când golim structurile de personal…

pestaTotodată, şi alte instituţii competente ale statului întreprind verificări în acest sens. Informaţiile obţinute urmează a fi coroborate, pentru stabilirea cu exactitate a modului în care a apărut boala în ţara noastră. ANSVSA, prin structurile teritoriale de la nivel judeţean, monitorizează permanent situaţia epidemiologică din România, în contextul pestei porcine africane, pentru limitarea extinderii şi pentru eradicarea bolii. ANSVSA va actualiza informaţiile despre focarul de pestă porcină africană, constant, în funcţie de evoluţia bolii.

          pesta 5Dincolo de toate aceste declaraţii oficiale rămâne evidentă o stare de lucruri. România este supusă în această perioada unui asalt bine organizat care are ca ţintă instituţii fundamentale în organizarea şi buna funcţionare a statului. Rând pe rând sunt atacate, subtil: Biserica Ortodoxă – care, precum este societatea în ansamblul său actual, aşa îşi are şi aceasta proprii slujitori ai altarului, mai mult sau mai puţin dedicaţi, serioşi, integri; Armata – aici s-a introdus tema falsă că noi, populaţia, plătim pensii speciale exagerate unor militari, deşi aceştia beneficiază de pensii militare de stat, bani care provin din bugetul naţional de stat şi nu din cel al asigurărilor sociale, armată care este atributul exclusiv al statului român, dincolo de orice altă teorie; Ordinea Publică – şi aici ne referim la inepţiile din sistemul de salarizare a poliţiştilor MAI, nu mai vorbim de cel al jandarmilor, sfidaţi cu toţii, de câteva zile, de ultimele H.C.L.-uri care au dublat şi triplat salariile altor purtători de uniformă. Un alt amănunt: în M.Ap.N. există, deja, refulări în rândul subofiţerilor şi maiştrilor militari, pe motivul de bun-simţ că, nou-veniţii, de regulă SGV-işti, au solde mai mari decât primele două categorii! Cine reuşeşte să dinamiteze din interior stabilitatea statului român, o face eficient. Pe tot acest fond de lipsă de profesionalism, de neputinţă în manageriatul public, avem acum şi focarele de pestă porcină africană. Nu va fi departe nici clipa când, ipotetic vorbind, un transport de valori bancare, apanajul unor societăţi comerciale ce şi-au feliat tortul naţional de profil, va fi atacat în plină stradă, având cauză lipsa de coordonare a graficul de colectare cu autorităţile de ordine publică internă ce pot interveni în câteva secunde, evitând astfel un accident periculos. România este, din nefericire, tot mai slabă, de la an la an, la multe capitole. Cel demografic va fi cel cu cel mai mare recul în următorii ani, când efectele devastatoare ale lipsei de viziune în a gestiona migraţia românilor îşi va spune cuvântul.