O nouă lege pentru cazurile de malpraxis

0
334

După avalanşa de plângeri formulate, în ultimii ani, de pacienţi împotriva medicilor, adoptarea unei noi legi a malpraxisului se impunea. Săptămâna aceasta s-a făcut şi un prim-pas în acest sens, iar noile prevederi legislative au fost puse în dezbatere publică.  

Pachetul legislativ ar urma să clarifice pe de-o parte suspiciunile ce planează asupra personalului medical în astfel de cazuri, în condiţiile în care tot mai mulţi bolnavi sau rude ale acestora i-au acuzat pe doctori de comiterea unor greşeli în efectuarea actului medical. Printre avantajele subliniate de specialişti se numără şi faptul că proiectul de lege privind răspunderea civilă vizează proceduri simplificate pentru pacienţi, costuri reduse şi garanţia, în cazul în care se adevereşte că a fost vorba de malpraxis, că pacientul va fi şi despăgubit de asigurator.

Principala modificare este instituirea obligatorie a unei proceduri care să aducă pe primul plan soluţionarea amiabila a litigiului, prin negociere directă între asigurat, asigurator şi pacient. Prin această procedură, care nu poate dura mai mult de şase luni, pacientul va beneficia de o consultanţă a unuia sau mai multor experţi și va putea să-şi exprime poziţia, pentru că operaţiunea de mediere prealabilă se va realiza în cadrul institutelor regionale sau judeţene de medicină legală. De asemenea, noua lege le oferă medicilor o protecţie reală din partea asiguratorilor în cazurile de malpraxis, ei fiind asiguraţi atât pentru daune materiale cât şi morale.

În proiect a fost introdusă şi clauza de anterioritate, astfel încât medicul să fie asigurat pentru incidente petrecute cu până la 3 ani înaintea încheierii contractului de asigurare.

Bolnavii, scutiți de la taxa pentru plata experților

Iniţiativa de a schimba legea porneşte de la ideea că legislaţia actuală privind rezolvarea cazurilor de culpă medicală trebuie revizuită de urgenţă având în vedere situaţiile tot mai dese în care medicii români sunt suspectaţi sau acuzaţi de malpraxis.

Noile prevederi ar urma să introducă noţiuni şi criterii clare pentru o mai bună gestionare a situaţiilor de culpă medicală sau a suspiciunilor de culpă medicală, inclusiv a modului de stabilire şi aplicare a sancţiunilor. Foarte important, mai ales pentru pacienţii lipsiţi de posibilităţi financiare, este că nu vor mai fi nevoiţi să plătească nimic în cursul procedurii, taxa ce trebuia plătită pentru experţi fiind eliminată. Costurile înţelegerii prealabile, dar mai ales costurile cu experţii vor fi suportate de asiguratori pentru ca pacientul să fie protejat când îşi cere drepturile.
În plus, în proiectul de lege este prevăzută şi o clauză de anterioritate, medicul fiind asigurat pentru incidentele petrecute până la trei ani înaintea încheierii contractului de asigurare.

Noul proiect de act normativ mai prevede şi limitarea cuantumului de despăgubiri pentru daunele morale aferente cazurilor de malpraxis, stabilindu-se un plafon care va fi actualizat. În noua formă, legea malpraxisului ar putea prevede ca pacienţii să beneficieze de o procedură predictibilă şi vor avea acces la documentele medicale ale cazului încă de la început. Medicii vor putea încheia asigurări atât pentru daune materiale, cât şi morale.

Pachetul de servicii medicale de bază, în dezbatere publică

Tot săptămâna aceasta au fost lansate în dezbatere publică şi principiile după care se va ghida pachetul de servicii medicale de bază. La capitolul servicii preventive, spre exemplu, fiecare cetăţean va avea acces la un set de servicii de evaluare a riscurilor sale de boală şi servicii de consiliere pentru a putea controla aceste riscuri. În ceea ce priveşte serviciile de urgenţă, cetăţenii vor beneficia de o creştere a acoperirii şi a calităţii acestora, în cadrul ambulanţei, serviciului SMURD, Centrelor de Permanenţă şi al Unităţilor – Compartimentelor de Primiri Urgenţe. De asemenea, conform pachetului de bază, pe programele de sănătate se va asigura acces în totalitate pentru programele care se adresează principalelor probleme de sănătate ale populaţiei – cancer, diabet, boli cardiovasculare şi neurovasculare, transplant sau boli rare. Şi medicul de familie va avea un rol esențial în furnizarea de servicii din pachetul de bază. În cadrul acestuia, ambulatoriul de specialitate ar trebui să reprezinte domeniul de asistenţă medicală care ar trebui să preia gradual cea mai mare parte din serviciile de sănătate furnizate actualmente în spital.