Cum a aflat un bătrân din Braloştiţa că este decedat

0
393

În 2011, Constantin Mateoiu, din comuna Braloştiţa a aflat cu stupoare, la şaptezeci de ani, că în unele documente figurează ca fiind decedat. Aşa şi-a explicat şi cum o altă persoană a pus mâna pe cei 5.200 mp de teren extravilan care îi aparţin. Acum încearcă să îşi recupereze terenul dar îi este greu, pentru că cea care i-a luat pământul, Maria Crîngulescu, este soră cu mama primarului din Braloştiţa, Amza Dumitru, iar cei din Primărie nu sunt deloc dispuşi să îşi facă treaba.

Conform Titlului de Proprietate numărul 584-59342, Comisia judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor, pe baza propunerii Comisiei comunale şi a prevederilor Legii nr. 18/1991 a Fondului Funciar a declarat-o pe Maria Crîngulescu moştenitoare a defunctului Mateoiu GH. Constantin propietara a 5.200 mp de teren prin reconstituirea dreptului de proprietate, în satul Valea Fântânilor. Se întâmpla în 1997 şi de atunci Constantin Mateoiu încearcă să îşi recupereze această suprafaţă de teren. În ultima perioadă, perioadă această bucată de pământ a iscat un mare scandal. Nerealizând de ce de ani de zile nu poate să îşi ia pământul, Constantin Mateoiu a încercat la toate instituţiile posibile să afle care este probelam. În cele din urmă, un vecin l-a învăţat să meargă la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Dolj. Nu mică i-a fost surpriza lui Constatin Mateoiu când cei de la OCPI Dolj l-au anunţat că în registrele lor figurează ca fiind decedat. „Am mers la Cadastru, învăţat de un vecin, să aflu situaţia exact a pământului, iar cei de acolo mi-au spus că figurez ca fiin mort de nu ştiu câţi ani”, a declarat Constantin Mateoiu.

Comisiile locale de fond funciar sunt obligate să verifice în mod riguros existenţa actelor doveditoare

Poate că la momentul respectiv totul s-a întâmplat dintr-o confuzie. Soţul Mariei Crîngulescu se numea  tot Constantin Mateoiu. La cei doi diferea doar iniţiala numelui tatălui. Constantin Mateoiu, cel în viaţă, are iniţiala „GH”, cel decedat avea iniţiala „A”. Rămâne totuşi un mare semn de întrebare: de ce Maria Crîngulescu a revendicat terenul lui Constantin GH Mateoiu, folosindu-se de această confuzie. Pentru că la stabilirea, prin reconstituire, a dreptului de proprietate pentru terenurile agricole, comisiile comunale, orăşeneşti, municipale şi cele judeţene, constituite potrivit legii, sunt obligate să verifice în mod riguros existenţa actelor doveditoare prevăzute la art. 9 alin. (5) din Legea fondului funciar nr. 18/1991, republicată, precum şi pertinenţa, verosimilitatea, autenticitatea şi concludenţa acestor acte: „La cerere se va anexa: a) copie xerox de pe titlul de proprietate care s-a emis sau, după caz, de pe procesul-verbal ori de pe fişa de punere în posesie; b) copii xerox de pe actele doveditoare ale dreptului de proprietate pentru suprafeţele de teren solicitate în plus; c) o declaraţie în care se va menţiona, pe propria răspundere, suprafaţa totală de teren atribuită în proprietate, prin reconstituire sau prin constituire, de familie, potrivit prezentei legi, chiar dacă aceasta s-a făcut în mai multe localităţi sau de la mai mulţi autori”.

“Ar trebui să repare răul făcut”

Cei din Comisia locală de fond funciar de la Braloştiţa, de la cei care ar fi putut pleca această confuzie îi tot spun lui Constantin Mateoiu că situaţia va fi rezolvată, dar nu au făcut nimic pentru al ajuta. În principiu, cei din Comisia  locală de fond funciar ar trebui să iniţieze procedurile de anularea a titlului de proprietate al Mariei Crîngulescu pentru a fi eliberat un altul pe numele proprietarului de drept. Constantin Mateoiu spune că nu se întâmplă nimic pentru că Maria Crîngulescu este soră cu mama primarului Amza Dumitru, iar celor din primărie le este teamă să îi ia pământul acesteia. “Ani de zile s-a folosit de acest pământ deşi nu îi aparţinea. Acum când s-a aflat care este problema, şi că nu sunt mort deloc, ar trebui să repare răul făcut. Dar cei din primărie nu fac nimic pentru că  Maria Crîngulescu este soră cu primarul Amza Dumitru şi le este frică de el. Cred că numai instanţa mai poate face ceva”, a mai declarat Constantin Mateoiu. Anularea unui titlu de proprietate poate fi solicitată de orice persoană care justifică un interes, adică demonstrează că prin eliberarea titlului de proprietate unei alte persoane i-a fost încălcat dreptul său de proprietate asupra unei anumite suprafeţe.