În Dolj, 19 unităţi de învăţământ preuniversitar pot obţine granturi în vederea reducerii abandonului şcolar

0
452
Conform unui comunicat al Ministerului Educaţiei, preluat de Edupedu.ro, şcolile pot obține granturi pentru prevenirea și reducerea abandonului școlar,  într-un nou apel lansat  de instituţie. Banii sunt prin PNRR (Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă), seria a III-a a schemei de granturi PNRAS (Programul Naţional de Reducere a Abandonului Şcolar). Apar și câteva noutăți, cum ar fi posibilitatea pentru primării și ONG-uri să depună proiecte. În Dolj, 19 unităţi de învăţământ preuniversitar, patru din mediul urban, sunt elegibile.

Unităţile de învăţământ preuniversitar care au primit finanțare în runda I și runda a II-a (seriile I și a II-a) nu sunt eligibile pentru acest apel, precizează Ministerul Educației în comunicat. De altfel, unitățile de învățământ care au în ciclul gimnazial sub 50 de elevi și care nu au obținut finanțare în cadrul apelului PNRAS Școli Mici, dar se regăsesc în Anexa 17 a documentului, sunt eligibile pentru apel. Lista unităților de învățământ eligibile pentru finanțare a fost publicată pe 26 iunie de Ministerul Educației. Este vorba de un număr de 488 de școli, cu 13 mai mult decât în seria anterioară. Noutatea e reprezentată de faptul că pot aplica pentru finanțare și ONG-uri sau asociații/fundații și primării, potrivit consultării publice. Suma totală alocată proiectului este de 105 milioane de euro, iar suma maximă care poate fi acordată per unitate de învățământ rămâne de 300.000 euro. Dacă fiecare școală ar primi suma maximă, finanțarea ar putea fi acordată unui număr de 350 de unități de învățământ. Costul disponibil/elev variază între 1.500 și 1.700 de euro, în funcție de nivelul de marginalizare. Cea de a III-a serie asistă la relaxarea măsurilor privind înscrierea pentru finanțare. Potrivit Ministerului Educației, unitățile de învățământ pot aplica pentru finanțare “fie ca unitate de învățământ eligibilă, în nume propriu, fie în parteneriat (în folosul unității/unităților de învățământ beneficiare) încheiat de unitatea de învățământ eligibilă cu: una sau mai multe unități de învățământ eligibile, dintre cele menționate în Anexa 17 și/sau ONG-uri, asociații/fundații cu experiență relevantă în educație și/sau unitățile administrativ-teritoriale în cadrul cărora sunt organizate și funcționează unitățile de învățământ preuniversitar eligibile”. Apelul va fi deschis până pe 31 iulie. Cererile de finanțare se pot depune doar on-line începând cu 9 iulie.

Lista cu unităţile de învăţământ eligibile

În Dolj, au fost declarate eligibile 19 unităţi de învăţământ, patru dintre ele din mediul urban – Liceul Tehnologic Auto din Craiova, Şcoala Gimnazială “Ion Ţuculescu” din Craiova, Liceul Teoretic din Bechet, Liceul Teoretic “Constantin Brâncoveanu” din Dăbuleni. Din mediul rural vorbim despre școlile gimnaziale din Amărăştii de Sus, Bucovăţ, Dioşti, Drăgoteşti, Drănic, Goicea, Gângiova, Ostroveni, Maglavit, Teslui, Vârvoru de Jos, Gogoşu, Măceşu de Sus, precum şi de Liceul Tehnologic “Constantin Nicolăescu – Plopşor” din Pleniţa, Liceul Tehnologic “Petre Baniţă” din Călăraşi şi Liceul Tehnologic “Constantin Ianculescu” din Cârcea.

Calendarul Apelului

Vor exista două etape de evaluare, potrivit Calendarului Apelului. Una dintre ele vizează verificarea conformității administrative și a eligibilității solicitantului și se va desfășura în perioada 1-19 august. În cea de-a doua etapă vor fi evaluate propunerile de proiecte începând cu 20 august și până pe 6 septembrie. Rezultatele finale vor fi publicate pe 6 august, după o sesiune de contestații, urmând încheierea contractelor de finanțare în perioada 12-30 august.

Istoria PNRAS
Apelul pentru runda I a fost lansat pe 3 martie 2022, după ce fusese pus în consultare publică în urmă cu zece zile. Numărul de școli eligibile declarat la acel moment a fost de 1.726, iar suma maximă alocată întregului program de 500 de milioane de euro. Maxim 200.000 de euro au fost alocați pentru fiecare proiect. La 18 aprilie 2022, 1.415 școli primiseră finanțarea. Începutul celei de a II-a runde a fost confirmat prin lansarea apelului pe 15 mai 2023. 1203 școli au fost declarate ca fiind eligibile. Alocarea financiară maximă a crescut la 265 de milioane de euro. La fel s-a întâmplat și cu suma maximă disponibilă pentru fiecare proiect, care a crescut la maximum 300.000 de euro. Apelul pentru seria a II-a a rundei a fost lansat pe 29 noiembrie 2023, când numărul școlilor eligibile a scăzut la doar 475. În consecință, alocarea financiară maximă a scăzut la 130 de milioane de euro. Suma maximă alocată fiecărui proiect a rămas în valoare de 300.000 de euro.