50 de hectare cu grâu distruse de flăcări

0
268

Seceta şi canicula din ultima perioadă le dau de furcă şi pompierilor doljeni, care au de-a face cu tot mai multe incendii de vegetaţie. Ba, mai mult, în acest week-end au ars şi 50 de hectare cultivate cu grâu.

Pe parcursul acestui sfârşit de săptămână, cadrele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dolj au intervenit la nu mai puţin de şase incendii de vegetaţie uscată, în Calafat şi Craiova – cartierul Făcăi –, Segarcea şi comuna Işalniţa, suprafaţa afectată fiind de peste 10 hectare, cea mai probabilă cauză fiind resturi de ţigară aruncate la întâmplare. În plus, pompierii au fost solicitaţi şi la un incendiu izbucnit la un lan de grâu ce aparţine unei societăţi comerciale din comuna Cerăt, în zona Dealul Viilor.

„La faţa locului s-au deplasat două autospeciale de lucru cu apă şi spumă pentru a stinge incendiul. Suprafaţa cuprinsă de flăcări era de aproximativ 50 de hectare, cu posibilitate de propagare la o altă parcelă, de 95 de hectare, cultivată tot cu grâu. Din fericire, incendiul a fost lichidat înainte de propagare, însă recolta de pe cele 50 de hectare a fost distrusă în totalitate”, ne-a declarat mr. Florin Cocoşilă, ofiţerul de presă al ISU Dolj.

Pentru prevenirea altor incidente de acest gen, pompierii recomandă izolarea lanurilor de grâu faţă de drumurile, pădurile, care le înconjoară, cu fâşii arate late de cel puţin 20 de metri, marcarea cu indicatoare de interzicere a folosirii focului deschis şi fumatului în apropierea suprafeţelor de teren cultivate cu cereale păioase, parcelarea suprafeţelor mari de teren cultivate cu cereale păioase, astfel încât să nu se producă propagarea incendiilor, iar parcarea maşinilor pe câmp să se facă la o distanţă de cel puţin 100 de metri faţă de lanurile nerecoltate şi 50 de metri faţă de orice clădiri, construcţii sau cale ferată aflate în apropiere.