Alb-albaştrii sub lupă, partea a II-a – fundaşii

0
541

Bogdan Vătăjelu – Reghecampf a ajuns cam greu, după vreo 7 jucători încercaţi, la concluzia că Vătăjelu este cel mai bun fundaş dreapta pe care-l are, chiar dacă Vătăjelu nu este fundaş dreapta de meserie. Vătăjelu s-a adaptat în dreapta, ba chiar a avut evoluţii mai reuşite acolo decât în stânga. A fost cel mai bun sezon al său după întoarcerea din Cehia, iar în play-off a fost chiar cel mai constant jucător. A mai renunţat la ifosele de vedetă după ce a frecat banca ani buni ca rezervă a lui Bancu, a mai redus şi reproşurile la adresa arbitrilor şi coechipierilor, încearcă să-şi vadă de jocul lui, aşa cum e cazul. Mai rămâne totuşi să renunţe la criticile constante pe care le adresează fanilor, din acest motiv fiind luat în colimator de mulţi dintre ei. A oferit multe centrări de calitate, assist-uri, chiar şi cu dreptul. 31 de prezenţe, 4 pase de gol. Nu are în bilanţ nici gafe memorabile, ba chiar a reuşit să anihileze adversari redutabili. Rămâne o soluţie pentru ambele benzi, deşi lui Reghecampf i s-a năzărit să-l folosească extremă stânga în meciul cu Rapid din deplasare, idee la care a renunţat după o repriză. În condiţiile în care Universitatea nu a reuşit să aducă un fundaş dreapta decent de la plecarea lui Martic, Vătăjelu rămâne cea mai bună variantă.

Ştefan Vlădoiu – În loc să evolueze de la un sezon la altul, a regresat. Surprinzător, pentru ambiţia şi implicarea sa, dar, din păcate, pare şi mai infantil decât în urmă cu două-trei sezoane. Aproape de fiecare dată când i s-au oferit şanse, a dezamăgit, n-a reuşit să se impună, să confirme, deşi a avut susţinerea mai multor antrenori. Clubul insistă să-l promoveze, să-i ofere şanse, însă degeaba…A mai avut şi probleme cu accidentările. 29 de prezenţe, 1 gol şi 1 assist, dar şi destule gafe, decisive sau numai deranjante, a “făcut praf” unele meciuri. Nici nu a avut concurenţă, până când Vătăjelu nu a fost instalat acolo şi n-a mai putut fi dat la o parte. Conte, Căpăţână sau ceilalţi încercaţi acolo pe parcursul sezonului a fost cel puţin la fel slabi ca Vlădoiu. Probabil va fi menţinut în lot, ca rezervă a lui Vătăjelu, dar perspectivele sale, ca şi prezentul, nu arată deloc bine.

Antoine Conte – Un transfer ratat, indiscutabil. Şi mai rău ar fi ca Universitatea Craiova să nu scape de el în vara aceasta, pentru a elibera un loc, în speranţa vreunui transfer. Francezul a avut probleme cu legea, dar are mari probleme şi cu fotbalul. 13 prezenţe în acest sezon, în care a chinuit mingea şi fanii. Cuiva din club i s-a făcut dor de Donkor, poate astfel a ajuns Conte în Bănie…

Nicuşor Bancu – A avut un final de sezon controversat, a plătit scump, prea scump, şi a fost criticat prea mult, prea vehement, pentru gestul său din semifinala cu Sepsi. Trebuia susţinut mai mult de club, de selecţioner, mai ales că acum se află la lot, deşi are o lună de pauză. Fără intenţia de a-l scuza, dar gestul fusese făcut, iar „pagubele” trebuiau limitate. 40 de meciuri jucate, 2 goluri şi 4 pase de gol în acest sezon. Punct fix în echipă, a comis şi erori, cum a fost în returul semifinalei cu Sepsi. Aportul său ofensiv este în continuare unul consistent.

Vladimir Screciu – Paradoxal, în sezonul în care a jucat cel mai mult şi a devenit jucător de bază al echipei, a făcut şi cele mai multe gafe, multe dintre ele costând puncte echipa. Din păcate, are destule meciuri în care a „comis-o”, dar şi un 2022 mai solid, s-a descurcat foarte bine în cuplu cu Papp. Are 42 de prezenţe în acest sezon şi un assist. La 22 de ani, rămâne un jucător de viitor, poate fi folosit şi stoper şi la închidere. Dacă-şi va reduce rata de erori, poate face saltul şi la prima reprezentativă, dar trebuie să fie mai responsabil. Viteză bună pentru un fundaş, nu-l încurcă nici mingea, determinare, atuul vârstei, sezonul următor trebuie să fie unul al consacrării depline. Va fi greu ca echipa să folosească în cuplu doi stoperi de 33 de ani, Papp şi Găman, va fi probabil nevoie de viteza lui Screciu, ţinând cont de stilul de joc al Craiovei, unul ofensiv, cu fundaşii avansaţi.

Paul Papp – La revenirea pe teren după accidentare, a comis gafa de la Mediaş, dar în 2022 a avut evoluţii foarte bune. Au fost destule jocuri în care echipa s-a bazat numai pe doi stoperi, Papp şi Screciu, şi, cu excepţia partidei de la Voluntari, cei doi au avut o serie excelentă. E un fundaş pe care echipa se poate baza în continuare, extrem de determinat, joacă bine „la contact”, câştigă duelurile, îşi domină fizic adversarii, este „vulpe bătrână”, a provocat şi două eliminări ale atacanţilor adverşi: M. Roman şi Hora. Are un aport remarcabil şi la faze fixe. 24 de meciuri şi un gol, bilanţul său din acest sezon, Papp venind după o accidentare gravă, suferită în primăvara lui 2021.

Valerică Găman – În iarnă, Găman şi Houri păreau cele mai inspirate transferuri ale sezonului trecut, dar ambii s-au accidentat grav. Houri nu avea să mai revină, în timp ce Găman a reapărut pe final de sezon, dar n-a mai avut evoluţiile dinaintea accidentării, totul culminând cu gafa din Gruia. Ar trebui să se prezinte mai bine după pregătirea de vară. 20 de meciuri pentru el în acest sezon. Găman şi Papp, cu experienţa şi personalitatea lor, pot fi catalizatori ai grupului, oameni cu greutate în vestiar, mai ales dacă pleacă Marius Constantin.

Marius Constantin – A ajuns la final de contract, după doi ani destul de buni în Bănie, în care a adunat două trofee. Va împlini 38 de ani în toamnă, dar evoluţiile sale îi permit să mai continue, mai ales la o echipă fără mari pretenţii, are mare experienţă şi încă mai poate evolua, la nivelul fotbalului românesc, unul modest. 25 de meciuri, 1 gol şi 1 assist a strâns în acest sezon. Are şi el câteva erori pe conştiinţă, dar în general a fost destul de sigur. În 2022, Ştiinţa a pierdut 5 meciuri, iar la 4 dintre ele Constantin nu s-a aflat pe teren, inclusiv dubla cu Sepsi din Cupă.

Mihai Bălaşa – N-a fost în graţiile lui Reghecampf, care i-a dat puţine şanse şi l-a „convertit” fundaş dreapta sau închizător, uneori. A părăsit echipa în iarnă, dar nu e cazul să fie regretat. Fundaş cu mari oscilaţii, de la meciuri foarte bune trecea rapid la prestaţii slabe, cu erori, în special pe fondul lipsei de concentrare.  12 prezenţe, 1 gol a adunat în acest sezon la Craiova.