Puştii olteni luptă pentru titlul naţional

0
368

Juniorii under 17 ai Universităţii Craiova dispută astăzi, de la ora 13, finala Ligii Elitelor, cu Dinamo Bucureşti

junioriJuniorii B ai Universităţii Craiova, generaţia 2000, au ocazia astăzi să câştige primul lor trofeu naţional şi să aducă Ştiinţei primul titlu la nivel juvenil după 20 de ani. Finala Ligii Elitelor under 17 este programată de la ora 13, în Bucureşti, pe stadionul „Juventus” din Colentina. Universitatea şi Dinamo au fost în aceeaşi serie în campionatul regulat, fiind cele 2 echipe calificate pentru semifinale. Dinamo a câştigat la Craiova cu 3-2, iar în retur a fost egalitate, 2-2. Din echipa pregătită de Daniel Mogoşanu, doi jucători, Vladimir Screciu şi Jovan Markovic, au făcut deja pasul către prima echipă a Ştiinţei, acesta fiind şi principalul ţel al Academiei Ştiinţei. Numai că Markovic nu va juca, fiind operat de menisc, iar Screciu are şanse reduse să fie adus pentru acest meci din cantonamentul naţionalei României under 21, unde fusese convocat de selecţionerul Isăilă. Totodată, un alt jucător de bază, Adrian Nechifor, va lipsi, după ce a fost operat recent de apendicită.

„Vrem titlul, dar scopul primordial e să creştem jucători pentru prima echipă”

Silviu Bogdan, managerul centrului de copii şi juniori al Universităţii Craiova, a declarat înainte de finală: „După un campionat destul de dificil, în care am întâlnit echipe puternice, am reuşit să ajungem în finală. Este bine că am avut meciuri tari, pentru că astfel jucătorii noştri au crescut valoric, mulţi dintre ei au făcut pasul la echipa a doua şi chiar la prima echipă a clubului, cum sunt cazurile lui Markovic şi Screciu. Finala se anunţă dificilă, dar orice meci cu Dinamo are o încărcătură aparte, dată fiind rivalitatea. Avem şansa să aducem după 20 de ani un trofeu naţional în Craiova, de aceea suntem foarte motivaţi. Ar fi o performanţă mare câştigarea titlului. Dar scopul nostru primordial rămâne acela de a da jucători la prima echipă”.

Antrenorul alb-albaştrilor, Daniel Mogoşanu, a prefaţat finala: „Ne aşteaptă un meci dificil, mai ales că vom juca aproape de Ştefan cel Mare. Dar în fieful lor am reuşit o partidă bună în acest retur, când am încheiat la egalitate, 2-2. Important va fi să găsim cele mai bune mijloace pentru a ne impune. Eu sunt încrezător, este o şansă mare pentru club, pentru această generaţie. Chiar dacă avem absenţi de marcă, am încredere în băieţii pe care îi am la dispoziţie. Pentru că ei au dus echipa până în finală. Cunosc bine adversarul, l-am întâlnit de două ori în campionat, am avut şi vizionări în ultimele zile. Dinamo nu trebuie subestimată, are patru-cinci jucători cu calităţi foarte bune. De aceea trebuie să fim capacitaţi la maxim la ora jocului. Echipa care va sta cel mai bine mental şi nu va face greşeli are şanse mari să-şi apropie victoria. Ţinând cont că la Craiova educăm copiii pentru marea performanţă nu poate fi decât benefică atingerea finalei şi, de ce să nu o spunem, câştigarea ei. Pentru că astfel aceşti băieţi pot prinde şi mai mare încredere în capacităţile şi forţele lor“.

Căpitanul echipei, Raul Constantinescu, nu şi-a ascuns emoţiile înaintea unei asemenea confruntări: „Va fi o finală dificilă, dar frumoasă, ambiţiile sunt mari, fiindcă jucăm cu Dinamo, rivala noastră. Nu-mi este teamă, dar am mari emoţii, sper să nu ne dezamăgim suporterii”.

„Cazul Dudea” încă mai are ecou

Craiovenii se simt prejudiciaţi de faptul că vor juca practic în deplasare şi se aşteaptă o atmosferă ostilă, chiar dacă vor beneficia şi ei de un oarecare sprijin din partea fanilor. Puştii au deja experienţa ultimei dispute cu „căţeii”, la care au trebuit să suporte înjurături, flegme şi chiar ameninţări din partea galeriei dinamoviste. „Noi am propus să se joace la Piteşti, de la ora 18. La ultimul meci cu Dinamo copiii noştri au fost scuipaţi, înjuraţi, au făcut 2-2 într-o atmosferă dificilă” a spus Silviu Bogdan.

Craiova a mai jucat o finală la under 17 cu Dinamo, pierdută acum 3 ani, la olteni evoluând Andrei Ivan, iar căpitan era Alin Dudea, care după finală a „dezertat” chiar la Dinamo. „Sper să nu mai plece  juniori la Dinamo, majoritatea sunt crescuţi aici şi ţin cu Universitatea Craiova, sunt fideli şi nu cred că se mai întâmpla un alt caz Dudea” a spus Daniel Mogoşanu. Silviu Bogdan a adăugat: „Majoritatea jucătorilor au contracte de profesionişti, e greu să plece de la Craiova, cu Dudea a fost altceva, el nu avea contract de profesionist. Noi am avut altă problemă, cu Olteanu, care a plecat cu familia în Olanda şi joacă acolo. Am câştigat deja procesul la FIFA, dar nu vrea să se întoarcă”.

Juniorii din Bălceşti vor încuraja Craiova under 17

Suporterii care doresc să fie prezenţi la finala de la Bucureşti au la dispoziţie un autocar care va pleca vineri, la ora 7 dimineaţa, de la Sala Polivalentă. O grupă de 25-30 de juniori din zona Bălceştiului va face deplasarea şi ea cu un autocar pentru a-i susţine pe alb-albaştri. „La acest meci vor veni şi copiii din Bălceşti pentru a striga din tribune pentru Ştiinţa, mulţumită inimosului Cornel Ciobanu, care ne-a susţinut în permanenţă. De altfel, două autocare cu suporteri alb-albaştri vor pleca vineri, de la ora 7, din parcarea Sălii Polivalente“, a anunţat Silviu Bogdan. Accesul suporterilor Universităţii Craiova se va face prin poarta 1. Pentru suporterii alb-albaştri este rezervat sectorul 17, primul de la intrarea în stadion, la tribuna a II-a. La porţile stadionului vor fi distribuite de către stewarzi bilete de acces cu preţ zero (gratuite) pe baza cărora se va face intrarea în stadion.