Premiu de Excelenţă în memoria lui Mihai Pătraşcu

0
751

În perioada 20-27 a.c., s-a desfăşurat la Colegiul Naţional „Alexandru Dimitrie Ghica” din oraşul Alexandria stagiul de pregătire a lotului naţional restrâns de informatică. Cu această ocazie s-a stabilit ierarhia în vederea participării la Olimpiada Internaţională de Informatică.

mihai patrascuPe  primul loc, în urma probelor, s-a situat Costin Andrei Oncescu, elev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Dinicu Golescu” din Câmpulung Muscel. El este câştigătorul Premiului de Excelenţă „Mihai Pătraşcu” – 2017, care se acordă elevului cu cel mai mare punctaj obţinut în urma probelor de baraj. Premiul i-a fost înmânat de Carmen Pătraşcu, sora lui Mihai, în prezenţa profesorului Nuşa  Dumitriu-Lupan, inspector general în Ministerul Educaţiei Naţionale. Este pentru al V-lea an consecutiv când familia Pătraşcu acordă acest premiu în memoria lui Mihai.

Mihai Pătraşcu, unul dintre cei importanţi informaticieni din lume

Mihai Pătraşcu (17 iulie 1982, Craiova – 5 iunie 2012, New York) fost olimpic internaţional (patru medalii de aur, trei medalii de argint), cercetător în informatică, este una dintre personalităţile care a adus glorie Craiovei şi României, fiind recunoscut, pe plan internaţional, ca un informatician de geniu.

Rezultatele obţinute la olimpiadele  internaţionale de informatică i-au permis să fie admis la orice universitate ar fi dorit. A ales Massachusetts Institute of Technology (MIT) din Boston, una dintre cele mai prestigioase universităţi din lume. A fost printre cei mai buni studenţi pe care i-a avut, de-a lungul timpului, celebra universitate americană. Ca urmare, a primit premiul pentru cel mai bun student în cercetare din SUA şi Canada (2005) şi premiul pentru cea mai bună teză de doctorat (2008).

A fost pasionat de a scrie algoritmi performanţi, iar unul dintre domeniile în care a excelat a fost cel al structurilor de date. Abia ajuns la MIT a reuşit sa rezolve ceea ce «era „problema nr. 1”  în data structures din 1989». Acest rezultat i-a adus un premiu şi invitaţia de a conferenţia despre soluţia găsită. A conferenţiat la numeroase universităţi sau institute de cercetare din întreaga lume şi a fost referent ştiinţific la jurnale şi conferinţe de prestigiu.

Ca fost olimpic internaţional s-a implicat profund în organizarea olimpiadelor de informatică, fiind membru ales al Comitetului Ştiinţific al Olimpiadei Internaţionale de Informatică (2011-2014), preşedintele Comitetului ştiinţific al Balcaniadei de Informatică (2011) şi al Olimpiadei Europene de Informatică (2009). A publicat peste 100 de articole în diferite reviste şi în volumele unor conferinţe internaţionale. Lucrările sale s-au bucurat de o apreciere deosebită în rândul comunităţii ştiinţifice internaţionale, unele fiind premiate drept cele mai bune din cadrul unor manifestări ştiinţifice, precum conferinţele ICALP (2005) şi  FOCS (2008). La sfârşitul lunii mai 2017 lucrările lui Mihai acumulaseră 2.436 citări, şapte dintre ele având fiecare peste 100 de citări.

În anul 2016, a apărut în SUA, Encyclopedia of Algorithms (autor Ming-Yang Kao, Northwestern University, Illinois) care  are  două  capitole  cu cercetările lui Mihai.