Avansul Partidului Conservator, condus de Theresa May, s-a redus considerabil

0
329

mayAvansul Partidului Conservator britanic, condus de premierul Theresa May, s-a redus considerabil faţă de Partidul Laburist, arată un sondaj de opinie difuzat ieri, cu doar o săptămână înaintea scrutinului parlamentar anticipat. În momentul convocării alegerilor anticipate, pe 18 aprilie, partidul Theresei May avea un avans de 24 de procente. Însă un sondaj al Institutului YouGov relevă că avansul s-a redus la doar trei procente. Partidul Conservator este creditat cu 42 la sută din intenţiile de vot, în timp ce Partidul Laburist este la nivelul de 39 la sută.

Un alt sondaj, realizat de Institutul Panelbase, arată un avans de opt la sută al conservatorilor, oricum mult mai mic faţă de acum câteva săptămâni.

Potrivit unor proiecţii electorale realizate de Institutul YouGov, Partidul Conservator riscă pierderea a 20 de locuri şi implicit a majorităţii de 17 locuri în Camera Comunelor, care are 650 de membri. Un studiu arată că Theresa May ar putea obţine doar 310 locuri, mai puţin decât majoritatea de 331 de parlamentari obţinută în 2015 de premierul David Cameron.

Partidul Laburist ar putea obţine 257 de locuri, faţă de 232 în 2015. Dacă proiecţiile se vor confirma, Partidul Conservator se va situa sub majoritatea de 326 de locuri necesară pentru formarea guvernului. Criza de politică de la Londra intervine exact în momentul lansării negocierilor cu Uniunea Europeană pe tema Brexit.

Theresa May a convocat alegeri parlamentare anticipate programate pe 8 iunie pentru a obţine un mandat politic clar în negocierile cu Bruxellesul. Însă dacă Theresa May nu va reuşi măcar menţinerea majorităţii de 12 locuri obţinută de David Cameron în 2015, îşi va pierde autoritatea.