Cea mai frecventă formă de cancer al pielii, necunoscută pentru 91% dintre români

0
3955

cancer-de-piele 1Majoritatea românilor a auzit de cancerul de piele, însă foarte puţini ştiu mai multe despre această boală. Concluzia a apărut dintr-un studiu iniţiat de Fundaţia Dr. Levender pentru Sănătatea Pielii. Cancerul de piele afectează una din trei persoane diagnosticată cu afecţiuni oncologice, la nivel mondial, iar carcinomul – o tumoră malignă formată din celule epiteliale – este cel mai des întâlnit tip de cancer de piele şi cel mai uşor de tratat, dacă este diagnosticat repede şi corect.

Românii au auzit de cancerul de piele (87% din răspunsuri) însă doar jumătate ştiu că există mai multe forme ale acestuia, iar foarte puţini le pot şi identifica. Aşa arată rezultatele unui studiu realizat de Fundaţia Dr Leventer pentru Sănătatea Pielii, demarat la nivel naţional, ce îşi propune să afle dacă românii sunt preocupaţi de sănătatea pielii lor. Aceasta este un prim demers dintr-o campanie amplă de informare asupra cancerului de piele.

5 operaţii gratuite de cancer de piele pentru bolnavii fără resurse financiare

Studiul a fost realizat la nivel naţional, pe un eşantion de 1.200 de persoane cu vârste cuprinse între 18 şi 65 de ani, în luna martie 2016, prin interviuri telefonice şi are o marjă de eroare de plus minus 2,83 la sută. Fundaţia a demarat o campanie, care cuprinde lansarea site-ului www.canceruldepiele.ro, acţiuni sociale, sportive sau de informare şi 5 operaţii gratuite de cancer de piele pentru bolnavii fără resurse financiare.

Întrebaţi care sunt formele de cancer de piele pe care le cunosc, 9% din cei chestionaţi au menţionat spontan cancerul „de la aluniţe”, 5% melanomul, 4% cancerul de la expunerea prelungită la soare, doar 2% carcinomul, dar şi alte afecţiuni dermatologice greşit asociate cu cancerul de piele. Majoritatea respondenţilor nu au putut oferi un răspuns.

Dintre tipurile de cancer de piele, cel mai cunoscut este astfel melanomul atât ca menţiune spontană cât şi ca notorietate asistată. 42% dintre români declară că au auzit de acest termen. Carcinomul are o notorietate mult mai scăzută, de 25%, şi deşi a fost recunoscut ca termen, doar 9% dintre români l-au asociat cu cancerul de piele.

cancer-de-piele „Am observat că există o confuzie foarte mare în rândul românilor cu privire la cancerul de piele şi este evident că atunci când nu ştii care sunt formele de manifestare, nu vei putea să îl depistezi şi să îl tratezi la timp. Cancerul de piele, depistat în fază incipientă, poate fi însă învins”, a precizat dr. Mihaela Leventer, preşedinte Fundaţia Dr Leventer pentru Sănătatea Pielii şi medic primar dermatolog.

Studiul a scos în evidenţă şi o percepţie eronată asupra gravităţii cancerului de piele. 70% dintre persoanele care au auzit de melanom îl considera vindecabil. Dintre cei care au auzit de carcinom (incluzând-i aici şi pe cei care nu cunosc semnificaţia exactă a termenului), doar o jumătate îl percep drept o afecţiune vindecabilă dacă este depistată din timp.

Una din trei persoane cu afecţiuni oncologice are cancer de piele

La nivel global cancerul de piele afectează una din trei persoane diagnosticate cu cancer. În România astfel de statistici nu sunt centralizate la nivel naţional, dar din experienţa medicilor dermatologici se păstrează acelaşi raport. Românii, totuşi, pun cancerul de piele pe ultimul loc în ierarhia celor mai frecvente forme de cancer – doar 27% dintre romani consideră cancerul de piele ca fiind una dintre cele mai frecvente forme ale acestei maladii, faţă de 67% care plasează cancerul de sân în topul acestui clasament.

Carcinomul este o tumoră a pielii frecvent întâlnită pe zonele care au fost expuse îndelung la soare de-a lungul vieţii. Carcinomul bazocelular se manifestă de regulă ca o mică excrescenţă translucidă sau pigmentată uneori ulcerată, acoperită de cruste de sânge, o pată roşiatică, o umflătură rozalie cu o margine perlată, lucioasă. Cel spinocelular debutează de obicei cu pete roşii care se descuamează (se cojesc) şi apoi se ulcerează fără tendinţă de vindecare. Poate fi însă şi sub formă de nodozitate sângerândă, nedureroasă.