Medicii de familie vor să amâne obligativitatea cardului de sănătate

1
411

Pentru o perioadă de şase luni, medicii de familie solicită ca sistemul cu cardul de sănătate şi cel fără card să funcţioneze în paralel pentru a corecta din mers problemele. În replică, reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate au precizat că utilizarea cardului naţional de sănătate nu va fi amânată. Începând cu data de 1 mai a.c, cardul de sănătate a devenit unicul instrument de validare şi decontare a serviciilor medicale în sistemul asigurărilor sociale de sănătate pentru asiguraţii care au intrat în posesia lui. 

Potrivit reprezentanţilor Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie (SNMF) şi ai Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF), cardul nu poate să fie în acest moment unicul instrument de validare şi decontare a serviciilor acordate. Medicii cer adaptarea sistemelor informatice la fluxul serviciilor din sistem, şi „nu impunerea unei atitudini care nu are legătură cu realitatea din teren”. Este nevoie de o creştere a vitezei de transmitere a datelor, de o informare corectă a furnizorilor înainte de implementarea oricărei modificări, iar upgrade-urile trebuie să se producă în afara programului de lucru, „pentru a evita situaţii ca acelea din 4, 5 şi 27 mai”. Potrivit medicilor de familie, principalele probleme au fost şi rămân la validarea serviciilor – aici vorbim de conexiunea SIUI, nu CEAS-, la verificarea calităţii de asigurat, la validarea biletelor/concediilor, lucruri care se fac în SIUI, şi nu în CEAS. Aceştia au precizat că serverul cardului a mers cu dificultate, s-au putut citi cardurile, dar nu s-au putut valida serviciile efectuate pe baza acestora, doar s-au putut semna serviciile folosind semnăturile electronice.

Totodată, SNMF şi FNPMF cer să existe „o comunicare eficientă” atât cu dezvoltatorii de softuri, pentru remedierea imperfecţiunilor, cât şi cu furnizorii de servicii medicale de la toate nivelurile, chiar instruiri tehnice acolo unde se cere.

CNAS: Utilizarea cardului naţional de sănătate nu a fost amânată

În schimb, reperezentanţii CNAS susţin că utilizarea cardului naţional de sănătate nu a fost amânată. Pentru o perioadă limitată de timp, asiguraţii care nu au intrat încă în posesia cardului de sănătate sau din diverse motive nu îl pot prezenta, vor primi servicii medicale în baza verificării calităţii de asigurat în aplicaţia pe care furnizorii de servicii medicale o au la dispoziţie pe site-ul CNAS. Această reglementare are scopul de a asigura accesul la servicii medicale tuturor persoanelor asigurate. Estimativ, această perioadă se va încheia în jurul datei de 1 august a.c. Ordinul ministrului Sănătăţii şi al preşedintelui CNAS nr.557/246/2015 şi Ordinul preşedintelui CNAS nr.248/2015 reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate. CNAS a solicitat furnizorilor de servicii medicale să respecte legislaţia în vigoare şi să acorde serviciile cu card de sănătate celor care l-au primit, dar şi fără card de sănătate celor care încă nu au intrat în posesia lui.

CNAS monitorizează toate serviciile acordate în afara sistemului cardului de sănătate şi a anunţat că va identifica motivele pentru care cardul de sănătate nu a fost utilizat. În situatia în care asiguratul nu a intrat în posesia cardului din motive independente de voinţa lui, CNAS va face demersurile necesare pentru a înlesni punerea în posesie în cel mai scurt timp.

6,4 milioane de servicii medicale validate cu cardul de sănătate

Peste 14 milioane de carduri de sănătate au fost distribuite până în prezent, în toată ţara, iar alte 350.000 de documente electronice vor fi repartizate în următoarea perioadă. La mai puţin de o lună de la introducerea cardului naţional de sănătate ca instrument de validare şi decontare a serviciilor medicale acordate asiguraţilor care au intrat în posesia acestui document, în ultimele zile, numărul validărilor cu cardul reprezintă 70% din totalul serviciilor medicale acordate zilnic.

La nivel naţional, în perioada 1-27 mai, au fost acordate 6,4 milioane de servicii medicale validate cu cardul de sănătate şi 3,9 milioane servicii medicale acordate fără card. În totalul serviciilor medicale acordate fără card sunt cuprinse şi serviciile acordate copiilor şi persoanelor neasigurate. Din a doua săptămână de funcţionare a sistemului cardului naţional de asigurări de sănătate s-a dublat numărul serviciilor validate cu cardul, faţă de cele acordate fără card. Mai mult de jumătate din totalul acestor servicii au fost acordate de medicii de familie. Cu o săptămână înaintea implementării cardului de sănătate, în dată de 24 aprilie, au fost activate în sistem 50.000 de carduri, iar în data de 4 mai au fost activate 147.000 de carduri. După această dată, au fost activate în medie aproximativ 250.000 de carduri pe zi. Până în data de 27 mai numărul total de carduri activate era de 6,2 milioane.

1 COMENTARIU

  1. SNMF-ULSISNPMF-UL ACESTE ORGANISME NUV OR CA IN ROMINIA SA INTRE LEGALITATEA ACTULUI MEDICAL ==AR FI FOST BINE SA VINA CU MASURI DE IMBUNATATIRE SI NU DE FRUSTRARE

Comments are closed.