Liber la biletele de tratament

0
464

Casa Judeţeană de Pensii Dolj a făcut cunoscut numărul celor care pot beneficia de bilete de tratament, gratuite sau compensate, pe anul în curs. Conducerea instituţiei a prezentat şi criteriile de acordare a acestora, arătând şi diferenţele legislative.

Daniela Licu

Pînă în 2010, singurul criteriu de acordare a biletelor de tratament balnear, pentru pensionari sau asiguraţi, era ordinea înregistrării cererilor. Ulterior, regulile s-au schimbat, astfel că au apărut alte criterii: pensionar al sistemului public de pensii; asigurat al sistemului public de pensii; beneficiar al prevederilor unor legi speciale, cu caracter reparatoriu, care reglementează dreptul la bilet de tratament balnear prin sistemul public de pensii. De asemenea, pot beneficia de tratament balnear persoanele care dovedesc existenţa unei afecţiuni medicale, care să necesite tratament balnear, conform legii. Biletele se pot acorda numai în limita numărului locurilor la tratament balnear, finanţat din bugetul asigurărilor sociale de stat şi aprobat prin Hotărâre a Guvernului. Numărul total al biletelor acordate cu titlu gratuit se împarte pe serii, proporţional cu numărul total al persoanelor beneficiare de prevederile unor legi speciale, cu caracter reparatoriu, cu respectarea prevederilor legale în vigoare. După repartizarea biletelor gratuite şi a celor aflate la dispoziţia conducerii, biletele rămase se repartizează pe serii, staţiuni şi unităţi de tratament – cel puţin 80% pentru pensionari, până la 20% pentru asiguraţi. Din criteriile specifice de acordare a biletelor de tratament balnear pentru pensionari, se distinge cel conform căruia solicitantul a beneficiat de un asemenea beneficiu în ultimii doi ani.

Anul trecut, un singur bilet de tratament nevalorificat

Pentru anul 2015, Casa Naţională de Pensii Publice a stabilit un număr de 19 serii de alocare a biletelor de tratament, până în acest moment fiind înregistrate 8.104 de cereri, perioada cea mai solicitată fiind pe perioada verii. „La nivelul Casei Judeţene de Pensii Dolj, în cadrul celor şapte serii alocate până la 23.05.2015, au fost alocate 989 bilete de tratament, 125 dintre acestea fiind cu titlu gratuit, celelalte sunt compensate. Din cele gratuite, 85 au fost date persoanelor cu handicap, trei pentru cei care au suferit accidente de muncă. Iar, din cele compensate, 855 au fost destinate pensionarilor din sistemul public, două fiind pentru asiguraţi. În acest moment, avem puse în vânzare 405 bilete de tratament, cu dată de prezentare în staţiunea aleasă, 8 iunie 2015.Dacă vorbim de anul trecut, vă pot spune că am avut înregistrate 14.082 de cereri, prin care se solicita acordarea de bilete de tratament, pentru Dolj fiind alocate 7.753 de bilete, în afară de unul toate fiind valorificate ”, a precizat  Daniela Licu, director executiv al CJP Dolj. Aceasta a mai spus că solicitarea se poate face pentru următoarele staţiuni: Amara, Bala, Buziaş, Băile Govora, Băile Olăneşti,  Băile Tuşnad, Călimăneşti-Căciulata, Covasna, Eforie Nord, Geoagiu-Băi, Mangalia, Moneasa, Neptun, 1 Mai, Pucioasa, Slănic Moldova, Slănic Prahova, Saturn, Techirghiol, Vatra Dornei, Voineasa, Sîngeorz Băi.