Bolnavii au rămas fără reţete gratuite şi trimiteri la specialist

1
422

Războiul dintre medicii de familie şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) continuă. De ieri, cadrele medicale au anunţat că nu mai pot elibera reţete gratuite şi compensate întrucât nu mai sunt în relaţie contractuală cu CAS. Prin urmare, doctorii s-au rezumat la a-i consulta pe bolnavi şi a le da sfaturi.

Craiovenii care ieri-dimineaţă au trecut pragul cabinetelor medicale au primit, în loc de reţete gratuite, explicaţii din partea medicilor. Aceştia le-au mărturisit pacienţilor că nu mai pot oferi decât consultaţii gratuite, fără a mai prescrie reţete ori trimiteri la specialist. Motivul: până ieri, medicii de familie şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate nu ajunseseră încă la un acord privind relaţia contractuală dintre cele două părţi. Prinşi la mijloc în acest război, bolnavii care aveau nevoie de reţetă pentru a beneficia în mod gratuit sau compensat de medicamente au fost întorşi din drum. Nici cei care s-au prezentat pentru a obţine o trimitere la specialist nu au beneficiat de un alt tratament: medicii de familie le-au spus că nu mai pot elibera astfel de acte. „Dacă nu îmi iau medicamentele nu este deloc bine. Am făcut un preinfarct în urmă cu câţiva ani şi trebuie să am grijă. În situaţia asta înseamnă că trebuie să cumpăr în totalitate tratamentul. Pensiile sunt cum sunt. Mai am tratament pentru doar câteva zile. Iniţiativa medicilor este corectă, dar noi rămânem fără tratament”, a declarat Ioana Croitoru, din Craiova.

Cum mulţi dintre bolnavi au afecţiuni cronice, boli de inimă sau diabet, costurile tratamentului pe de-a-ntregul ar presupune eforturi financiare uriaşe având în vedere pensiile derizorii. În aceste condiţii, disperaţi, pacienţii speră ca situaţia să se rezolve cât mai repede şi, cu toate că le-au luat apărarea medicilor de familie, s-au arătat indignaţi de situaţia creată. „Pensia este mică. Nu mai rămânem cu nimic, dacă nu mai beneficiem de medicamente gratuite. Nu mai avem ce face. Ne ducem la poarta cimitirului şi aşteptăm acolo până când ne vine rău”, a explicat Maria Mihalache.

Doar consultaţiile mai sunt gratuite

Medicii de familie dau vina pe Casa Naţională de Asigurări de Sănătate pentru situaţia creată şi spun că în momentul de faţă nu mai există cadrul legislativ pentru a prescrie reţete gratuite ori pentru semna trimiteri către medicul specialist. „Consultăm gratuit pacienţii chiar dacă nu mai avem contract cu CAS, dar nu putem elibera reţete pentru că nu există cadrul legislativ. Deci nu putem să eliberăm acte în contract cu CAS. Cei care sunt urgenţe se pot duce direct la spital, pentru că nu au nevoie de trimitere. Celorlalţi, bolnavilor cronic, le-am recomandat să-şi ia pastile pe una-două zile pentru că se eliberează de la farmacie şi să ne mai sune să vedem ce se mai întâmplă. Vom consulta gratuit atât timp cât vom putea, cât ne vom permite, şi sperăm între timp să se rezolve situaţia pentru că asistenţa medicală primară trebuie asigurată în orice ţară”, a precizat dr. Mirela Profir, preşedinte al Patronatului Medicilor de Familie din judeţul Dolj.

În plus, cadrele medicale au anunţat că nu vor semna noul contract-cadru cu Casa de Asigurări de Sănătate. Motivul principal adus în discuţie ar fi slaba finanţare a cabinetelor de medicina familie. În Dolj, conform informaţiilor pe care le deţin cadrele medicale, veniturile ar urma să scadă cu sume cuprinse între 100 şi 1.800 de lei. Potrivit estimărilor, cele mai drastice diminuări vor avea loc în mediul rural.

CAS Dolj a anunţat prelungirea contractelor prin acte adiţionale

În schimb, reprezentanţii CAS Dolj au precizat că, de ieri, contractele încheiate cu furnizorii de servicii medicale, de medicamente şi de dispozitive medicale se prelungesc prin acte adiţionale până la încheierea contractelor pe anul 2011. În acest sens, informaţii detaliate privind contractarea, precum şi documentele necesare pe tipuri de asistenţă medicală vor putea fi vizualizate pe site-ul CAS Dolj, www.casdj.ro. „În aceste condiţii toţi furnizorii de servicii  medicale, de medicamente şi de dispozitive medicale au posibilitatea asigurării continuităţii actului medical în interesul asiguraţilor judeţului Dolj. Furnizorii sunt rugaţi să acceseze permanent site-ul CAS Dolj pentru a fi la curent cu toate informaţiile necesare, ce vor fi actualizate zilnic”, a declarat Daniela Gheorghe, purtător de cuvânt al Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj.

 

1 COMENTARIU

  1. de ce nu spune casa de asigurari si in ce conditii trebuie sa semnam actul aditional,ce contine el de fapt…cit o sa mai manipuleze opinia publica? deja pacientii au inteles,ei au vazut in ce conditii isi desfasoara activitatea un medic de familie.suntem sufocati de acte,birocratie,programe informatice jenante,raportari la sanepid,directii sanitare si interesul pacientului unde mai este …

Comments are closed.