Gala Premiilor UNITER, pe 13 mai, la Teatrul Naţional Cluj-Napoca

0
434
Gala Premiilor UNITER străbate anul acesta 444 km și ajunge la Cluj-Napoca. Spectacolul va avea loc în data de 13 mai, cu începere de la ora 22.00, în Sala Mare a Teatrului Național, şi va fi transmis în direct pe TVR1, Radio România Cultural, prin livestreaming pe www.uniter.ro și www.tvr.ro şi va fi preluat de pagina de  Facebook UNITER.
“Un oraș tânăr în spirit, dar totodată, un important loc al istoriei teatrale, în care am ales să prezentăm teatrul românesc de azi. Acum, în 2019, anul în care oamenii de teatru din România sărbătoresc un moment istoric și cultural deosebit – 100 de ani de la nașterea Teatrului Național Cluj-Napoca, 100 de ani de la inaugurarea, în Piața Avram Iancu, a celei mai importante instituții teatrale din Transilvania”, scrie www.uniter.ro.
11 premianţi, 33 de nominalizaţi şi peste 300 de invitaţi din Bucureşti şi din ţară sunt aşteptaţi aici pentru a sărbători performanţa în teatrul românesc.
De astăzi, 2 mai, vă puteţi susţine favoriţii prin vot online pe site-ul www.uniter.ro. O campanie online independentă de decizia juriului! Tot de astăzi, site-ul UNITER şi pagina de Facebook vor lansa mesaje de susţinere prin care artiști colegi de scenă ai nominalizaților îi încurajează pe cei aflaţi în competiţie pentru trofeul UNITER.
Teatrul Național din Craiova nu a primit, în acest an, nici o nominalizare pentru Gala Premiilor 2019.
Pentru a 27-a ediție, juriul de nominalizări a fost alcătuit din criticii de teatru Monica Andronescu, Oana Borş şi Mircea Morariu. Spectacolele care au intrat în atenţia juriului sunt cele care au avut premiera în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2018. Lista completă se regăsește pe www.uniter.ro.
Conform statutului Uniunii Teatrale din România, Senatul UNITER va acorda în cadrul Galei Premiilor 2019 premiul de excelenţă pentru UNTEATRU, premiile pentru întreaga activitate (actriţă – Maia Morgenstern, actor – Florin Piersic, regizor – Cristian Pepino, scenograf – Nina Brumușilă, critică şi istorie teatrală – Doina Papp) și premiile speciale: regizorului Decebal Marin pentru teatrul de păpuşi şi marionete; muzicianului Marius Mihalache pentru proiectul „Săftiţa”; actriţei şi coregrafei Andreea Gavriliu pentru mişcare scenică; criticului şi istoricului de teatru Florica Ichim pentru activitatea editorială şi publicistică a Fundaţiei Culturale „Camil Petrescu”; Facultății de Teatru și Film din cadrul Universității „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca.