Festivalul Internațional Shakespeare în expoziții de fotografie, costume elisabetane, filatelie, cărți și afișe

0
458

Pe lângă numeroasele reprezentații teatrale, în săli de spectacol și în aer liber, cea de-a XI-a ediție a Festivalului Internațional Shakespeare invită publicul și la câteva expoziții, deschise în foaierul Teatrului Național „Marin Sorescu”. Craiovenii și oaspeții din țară și de peste hotare pot vedea aici o expoziție-eveniment de fotografie, cuprinzând peste 60 imagini realizate de cinci fotografi, pe parcursul tuturor celor zece ediții precedente ale festivalului. De asemenea, pot vizita o spectaculoasă expoziție de costume elisabetane, realizate de studenţi ai Departamentului de Scenografie de Teatru de la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC) Bucureşti. Până pe data de 6 mai, deschise sunt și o expoziție de filatelie, cu piese din colecția lui Nicu Răducanu, una de cărți ale marelui dramaturg în mai multe limbi, sub genericul „Shakespeare universal”, și alta de afișe din toate colțurile lumii.

22 de ani de festival, în imagini

Retrospectiva fotografică a celor zece ediții de până acum ale Festivalului Internațional Shakespeare este un eveniment prin care reprezentanții Teatrului Național din Craiova (TNC) și-au propus să prezinte publicului cele mai reprezentative momente, din 1994 până în 2016. Selecția celor peste 60 de imagini expuse, din arhiva instituției, a fost făcută de Dorian Delureanu și Florin Chirea, fost, respectiv actual fotograf al teatrului. Alături de fotografiile celor doi, în expoziție au mai fost incluse imagini realizate de Emi Chirea, Nicu Dan Gelep și Mihail Raul (Muni) Pîrîianu.

„Fotografia de teatru a fost privită multă vreme în România doar ca accesoriu necesar, mai degrabă un meșteșug  folosit pentru realizarea caietelor program, a materialelor publicitare și a portretelor actorilor. Meritul Festivalului Internațional Shakespeare este acela că a inclus fotografia de teatru ca eveniment de sine stătător încă de la primele ediții ale sale, grație colaborării inițiale cu experimentatul fotograf britanic Sean Hudson”, spune Dorian Delureanu, fotograf al TNC în perioada 1992-2000.

Acesta a și restaurat digital, de altfel, o parte din fotografiile de arhivă. „Multe erau realizate pe peliculă fotografică, aspect care a necesitat desfășurarea unor activități speciale de scanare, prelucrare, restaurare digitală. A fost emoționant să pot prelucra și aduce în expoziție fotografii realizate cu peste 20 de ani în urmă de mine sau de alți fotografi și colaboratori ai teatrului, precum Nicu Dan Gelep (1919-2008), Mihail Raul Pîrîianu. Este în primul rând meritul celor de la teatru pentru că au păstrat și conservat aceasta arhivă de negative fotografice și imagini digitale”, mai spune Delureanu. Începând din anul 2000, Florin Chirea a reușit performanța de a fotografia toate edițiile Festivalului Internațional Shakespeare.

Proiectul „Colombina” sau arta costumelor elisabetane

Deschiderea festivalului a prilejuit și vernisarea unei expoziții de costume elisabetane, realizată de studenţi ai Departamentului de Scenografie de Teatru de la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti, sub coordonarea prof. univ. dr. Ştefania Cenean. Este vorba despre Alexandra Fuscaș, Sarah Maria Gîtlan, Clara Pop, Maria Mădălina Niculae, Ana-Maria Mădălina Sandu, Roxana Dumitrache, Florentina Burcea, Andreea Istrate, Maria Ivan, Ioana Matei, Anamaria Condruz, Corina Boboc, Diana Moțea, Dana Petre, Andreea Tecla, Alina Grecu și Teodora Dascaliță, coordonator de an fiind lect. univ. dr. Maria Dore. Toate se află deja la a doua participare la festivalul de la Craiova.

Proiectul, intitulat „Colombina”, a avut la bază o solidă documentare, expozanții parcurgând apoi diferite etape de lucru, specifice scenografiei: schițe, variante de schițe, variante de culoare, tipar, croi, asamblare piese, probe, corecturi, totul sub semnul unității expresiei plastice. „În fața reginei Elisabeta I a jucat, conform unor documente, și o trupă a Commediei dell’Arte, care a avut un imens succes. În expoziția din acest an, ne imaginăm un dialog între regină, alaiul ei și Colombina, caracter reprezentativ al Commediei dell’Arte, teatrul popular de improvizație.

„Shakespeare în filatelie”

Tot în aceste zile, în foaierul Teatrului Național „Marin Sorescu” și-au găsit locul mai multe vitrine cu volume ce reunesc opera shakespeariană, o expoziție de afișe și o alta de filatelie, cu piese din colecția lui Nicu Răducanu. Între acestea se regăsesc și întreguri poștale (plicuri) emise cu prilejul ediției I a festivalului (15-20 noiembrie 1994), unul având ca marcă fixă portretul lui William Shakespeare, iar cel de-al doilea, clădirea Teatrului Național Craiova. Pe fiecare dintre acestea a fost aplicată ștampila figurativă corespunzătoare. În 1997 Poșta Română a lansat la Craiova o serie de timbre în bloc, cu prilejul acestui eveniment, și ele expuse. Se adaugă ștampile filatelice speciale concepute și machetate de Nicu Răducanu, de la mai multe ediții ale festivalului.

***

Ediția din acest an a Festivalului Internațional Shakespeare, cea de-a XI-a, se desfășoară la Craiova în perioada 23 aprilie – 6 mai 2018, sub genericul „Planeta Shakespeare”, și aduce peste 30 de spectacole din 13 țări, în regia unor mari actori ai lumii, ca Robert Lepage, Kreszisztof Warlikowski, Declan Donnellan, Kelly Hunter sau Irina Brook. Festivalului este organizat de Teatrul Național „Marin Sorescu” și Fundația Shakespeare, susținut de Primăria și Consiliul Local Municipal Craiova, cofinanțat de Consiliul Județean Dolj, Ministerul Culturii și Identității Naționale și Institutul Cultural Român.