Derby de frumuseţe

0
255

Duelul pentru podium dintre Ştiinţa şi Viitorul a fost cel mai frumos meci din acest campionat

Fanii olteni n-au avut şansa unei deplasări la Ovidiu în week-end-ul de 1 mai, dar vreo 12 mii tot au mai rămas să vadă „finala pentru locul 3”, Universitatea – Viitorul. Printre puţinele echipe primite fără ostilitate în Bănie este cea a lui Hagi, dar nici „Regele” n-a rămas dator cu amabilităţile la adresa oltenilor, de fiecare dată gratulând regiunea cumnatului său cu destule complimente.  În urmă cu un an, Viitorul nu întâmpina nici pe teren prea multă adversitate din partea unei echipe inedite a Craiovei şi câştiga un meci care a contat mult în adjudecarea titlului. Gică Hagi a jonglat din nou cu aşezarea puştilor săi pe teren, începând cu un 3-4-3 în care Băluţă cel mic ca vârstă, dar „mare la stat”, oltean şi el, a coborât în centrul defensivei, iar fostul jucător al Craiovei, Cristi Ganea, a apărut un post neobişnuit, de atacant dreapta. Şi sistemul propus de oaspeţi a dat roade în start, numai că Vână nu şi-a confirmat numele din buletin la reluarea din 6 metri, oferindu-i lui Calancea şansa plonjonului, în loc să-l execute. Viitorul nu s-a sinchisit de atmosfera de pe „Ion Oblemenco” şi i-a dominat ca-n curtea proprie pe oamenii lui Mangia, care au pândit doar contraatacul. Răsplata campionilor a apărut după un sfert de oră, când Cicâldău a finalizat cu sânge rece una dintre fazele-spectacol create de oaspeţi. Băluţă al Craiovei a încercat o replică imediată, dar Cojocaru n-a fost surprins pe colţul său. Ruşinaţi parcă de dominarea la care fuseseră supuşi în propriul fief, craiovenii au răbufnit şi n-a trecut mult până la egalare. A fost o fază de nivel înalt, la care au contribuit Bancu şi Băluţă, iar Mitriţă a venit cu finalizarea elegantă, marcând pentru a patra oară în acest sezon împotriva fostei sale echipe.

Ambele formule şi-au pierdut stâlpul defensivei în prima jumătate de oră, Gardoş şi Tudor Băluţă abandonând prematur „finala mică” a campionatului, din cauza unor accidentări. Mai mult s-a resimţit schimbarea la oaspeţi, fiindcă noul intrat, Căpuşă, a fost „terorizat” de Bancu şi Mitriţă. Şi din banda lui a venit şi al doilea gol al gazdelor, chiar înainte de pauză. Bancu a găsit „gaura” pentru Alex Băluţă, necruţător şi el cu echipa care l-a trimis în Bănie. Tot oaspeţii au început mai bine şi partea secundă, marcând chiar de la prima acţiune, una aproape identică fazei din care au deschis scorul. Vână a avut un asisst prin care a păcălit toată apăarea craioveană, iar Ganea a fost de această dată la finalizare, lobându-l superb pe Calancea. Portarul moldovean le-a înlesnit oaspeţilor revenirea, luftul său în afara careului fiind penalizat de specialistul loburilor, Cristi Ganea, care a găsit poarta cu o execuţie complicată, demnă de viitoarea sa destinaţie, Bilbao. Nebunia a continuat, cele mai spectaculoase echipe ale campionatului oferind un meci memorabil, cu goluri multe, ocazii, gafe, acţiuni superbe şi execuţii de clasă. Alex Băluţă a făcut dubla, după ce s-a învârtit în voie prin careul advers, ticsit cu adversari pasivi, şi a şutat la colţul scurt. În minutul 75, Burlacu şi Băluţă au ratat incredibil, în decurs de o secundă, o nouă răsturnare de scor, decarul oltean având această şansă şi cu cinci minute înainte de final. Ultima şansă de gol a avut-o Mateiu, blocat de Cojocaru în minutul 90, dar cel mai spectaculos meci al actualului campionat s-a terminat la egalitate, lăsând deschisă lupta pentru locul 3.

Hagi: „A fost un meci de nivel european”

Devis Mangia spus despre acest joc: „A fost un bun PR pentru fotbalul românesc, un meci spectaculos, de obicei, când am jucat cu Viitorul, au ieşit meciuri frumoase. Meciurile dintre Craiova şi Viitorul din acest sezon au fost foarte bune. Cred ca am meritat să câştigam pentru că am avut mai multe sanse de a marca. Important e să jucam fotbal în felul ăsta. Dacă faci asta, ai o şansă mai mare să câştige. Greselile de arbitraj in acest moment al sezonului cantaresc mai mult decat in rest. Toti cei implicati trebuie sa-si faca treaba cat mai bine si sa dea totul. I-am felicitat pe jucatori, pe toata lumea, am jucat foarte bine”. Alex Băluţă a declarat, la final: „Ne aşteptam la o partidă grea pentru că Viitorul joacă un fotbal frumos, au jucat deschis în această seară. Eu nu sunt mulţumit de rezultat. Trebuia să câştigăm cu orice preţ acest meci. Am avut mai multe ocazii decât ei în repriza a doua. Cred că noi n-am ştiut că a început repriza a doua, am făcut prea multe greşeli. Până la urmă trebuie să ne mulţumim şi cu acest punct. A fost un spectacol frumos. M-a felicitat şi Cosmin Contra, m-a felicitat şi Gheorghe Hagi. Am încredere în colegii mei. Sunt sigur că locul 3 va fi al nostru. Eu zic că am trecut peste pasa proastă, eu zic că sunt pe drumul cel bun”.

Gică Hagi a : „E greu să vezi meciuri unde trebuie să feliciţi ambele echipe. Ne-am ridicat la nivelul unui meci european, e bine că s-au marcat goluri, a fost un concept tehnic bun, fiecare avea strategia lui. Iată că se poate să avem stadioane în România, jucători tineri buni, un mediu bun, două echipe frumoase care încearcă să construiască jucători de valoare. Mă bucur că am arătat că ambele echipe au au  potenţial foarte bun. M-am văzut şi cu foştii mei jucători, Mitriţă şi Băluţă, le-am zis să le meargă bine, fac parte din grupul copiilor noştri talentaţi”.