Şcoala gimnazială din Afumaţi poate fi denumită cea mai modernă unitate de învăţământ preuniversitar din teritoriu. A accesat, în ultimii ani, fonduri europene, unul dintre proiecte fiind finalizat , altele fiind în derulare. Toate eforturile nu puteau fi finalizate fără eforturile celor din cadrul Primăriei din localitate, instituţia alocând, la rândul său, fonduri importante pentru dezvoltarea educaţiei în comună.
Noul imobil al Şcolii Gimnaziale din Afumaţi este unul extraordinar, reabilitat din fonduri accesat în cadrul Programului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). “Avem înscrişi 214 de copii la cele trei cicluri de învăţământ, preşcolar, (în trei structuri – Afumaţi, Boureni şi Covei, satele aparţinătoare ), primar şi gimnazial. Reabilitarea actualului sediu al şcolii a început în 2019 şi s-a finalizat în 2021, iar fondurile alocate au însumat aproximativ un milion de euro. Imobilul a fost dotat cu centrală proprie de încălzire, prin montarea unor pompe de căldură, cu mobilier nou în toate clasele, table inteligente, pentru cei din ciclurile primar şi gimnazial, construire de toalete pentru elevi. De asemenea, avem două terenuri de sport cu gazon sintetic, în Afumaţi şi în Boureni. Toate acestea nu puteau fi realizate fără sprijinul Primăriei şi al Consiliului Local”, a precizat prof. Camelia Tica, director al unităţii de învăţământ.
Totul , pentru copii
Nu sunt singurele proiecte derulate de şcoală şi administraţia publică locală, unele fiind în plină derulare. “Suntem plină desfăşurare a unui proiect prin Programul Naţional de Reducere a Abandonului Şcolar (PNRAS), prin care şcoala a fost dotată cu patru table inteligente pentru gimnaziu, cu ajutorul cărora se desfăşoară activităţi remediale, în primul rând pentru Evaluarea Naţională a elevilor de cls. a VIII-a, la Matematică şi la Limba şi literatura română, iar elevii primesc rechizite, culegeri de probleme , inclusiv un pachet de hrană, atunci când participă la aceste ore. De asemenea, în cadrul acestui proiect, au loc competiţii sportive, în cadrul cărora li se asigură echipamentul necesar, activităţi de tip “proiecţia ecranului”, ateliere de pictură. Foarte importantă este şi “Şcoala Părinţilor”, o acţiune în cadrul căreia avem şi un expert, iar, în fiecare vară, elevii pleacă în excursie, pe un traseu stabilit dinainte, iar cei din clasa a VIII-a fac vizite la liceele din Craiova, pentru a vedea unde vor urma studiile. Proiectul a început în septembrie 2022 şi se va finaliza în 2025, valoarea acestuia fiind de cca 412.000 de lei, bani proveniţi din fonduri europene. De asemenea, suntem în parteneriat cu administraţia publică locală într-un al program : “Dotarea cu mobilier, materiale didactice şi echipamente a Şcolii Gimnaziale din Afumaţi”, prin PNRR, de aproximativ 357.000 de lei. Unitatea a fost dotată cu table inteligente, materiale de laborator pentru Biologie, Chimie, Fizică, cele mai importante fiind pentru Informatică. Vorbim de 19 sisteme “all – in – one”, căşti audio , ochelari VR (vizualizare tridimensională), prin care se urmăresc orele de curs. Totodată, fiecare elev are tableta sa şi au fost achiziţionate şi două unităţi UPC, hard-uri externe şi stick – uri de memorie. Tot prin acest program, au fost luate cinci imprimante color multifuncţionale, un router, mobilier nou pentru grădiniţe. Proiectul a început în 2023 şi va fi finalizat în acest an “, a mai spus Camelia Tica.
Dezvoltarea învăţământului în zonă – “urgenţa 0”
Dezvoltarea învăţământului reprezintă o prioritate pentru administraţia publică locală . “Educaţia a reprezentat, reprezintă şi va reprezenta “urgenţa 0″ pentru mine şi colaboratorii mei. Am reuşit să transformăm şcoala noastră într-una de nivel european. În prezent, pe lângă cele spuse de doamna director, mai avem în derulare un program. Este vorba de un pachet de hrană pentru fiecare copil, valoarea proiectului fiind de 430.000 de lei. Nu puteam reuşi dacă nu eram sprijiniţi de acest colectiv de cadre didactice, unul extraordinar”, a precizat Titel Stoenescu, primarul din Afumaţi.