Craiova şi CFR, egal hidos, bun pentru FCSB

0
390

Universitatea Craiova – CFR Cluj 0-0

Stadion: „Ion Oblemenco”, spectatori: 25.000.

Universitatea Craiova: Mitrovic 7 – R. Popa 7, Kelic 7 (79 Gardoş), Tiago Ferreira 7 – Martic 6, Zlatinski 5, Andre Santos 6 (76 Mateiu) 5, Bancu 6 – Gustavo 5 (72 Glavina) 5, Mitriţă 7, Băluţă 5. Antrenor: Devis Mangia. Rezerve neutilizate: L. Popescu – Dimitrov, Screciu, Briceag.

CFR Cluj: Vâtcă 7 – Manea 6, Vinicius 7, Boli 7, Camora 7 – Hoban 7, Djokovic 6 (70 Ioniţă) 5 – Deac 6, Culio 7, Păun 5 (58 Costache) 6 – Omrani 6 (87 Ţucudean). Antrenor: Dan Petrescu. Rezerve: Duka – Mureşan, L. Rus, Mailat.

Arbitru: Marius Avram (Bucureşti) 6. Asistenţi: Mircea Orbuleţ (Bucureşti) 7, Vladimir Urzică (Piatra Neamţ) 4. Rezervă: Iulian Dima (Bucureşti).

Observatori: Ioan Onicaş (Zalău), Mircea Călin (Bucureşti).

 

Cele două echipe s-au anihilat reciproc, fără să rişte prea mult şi a ieşit un meci urât, pe un teren prost, spre dezamăgirea celor 25.000 de spectatori

Craiova şi CFR-ul îşi împărţiseră succesele în sezonul regulat, chiar cu acelaşi scor, iar înaintea primei dispute directe din play-off ardelenii aveau patru puncte avans. Faţă de structura obişnuită, Mangia l-a preferat pe lusitanul Andre Santos în locul lui Mateiu, în timp ce liderul a avut două absenţe de marcă: Dan Petrescu şi Arlauskis. Surprize au fost şi pe banca de rezerve, unde gazdele au aşezat doar jucători defensivi, cu excepţia lui Glavina, pe când CFR avea la dispoziţie patru jucători de atac. Craiova era cea care în cazul unui eşec îşi lua adio de la titlu, cursa urmând să se ducă în doi în ultimele 7 etape. Şi poate din această cauză alb-albaştrii au abordat crispat jocul, fără să rişte, nici măcar cei 28.000 de spectatori nereuşind să-i anime. Oaspeţii au acceptat invitaţia în jumătatea olteană şi au încercat să speculeze fazele fixe, dar nici ei n-au fost prea convingători. A ieşit un meci urât, la care starea terenului a contribuit din plin, pe ogorul de pe „Ion Oblemenco” . Prima ocazie am smuls-o prin minutul 35, un şut de la 25 de metri al lui Hoban, respins de Mitrovic. Oltenii au încercat imediat replica, dar Bancu a lovit prost mingea cu capul. În prima repriză am remarcat forma foarte slabă a lui Zlatinski şi Gustavo, care au pierdut toate duelurile, dar şi pe cea a asistentului Urzică, pasiv la 3 ofsaiduri clare ale clujenilor.

Nici după pauză n-a fost rost de mai mult fotbal, deşi tot CFR a fost echipa care a încercat ceva, în timp ce Craiova a confirmat că nu mai este echipa exuberantă care făcea spectacol anul trecut, ci una rece, care mai mult ia în calcul să se apere. Ca şi în prima repriză, prima ocazie a aparţinut tot CFR-ului şi a fost tot un şut de la distanţă, trimis de Culio şi apărat de Mitrovic. Deac a fost mult mai periculos, câteva minute mai târziu, dar goal-keeper-ul oltenilor a fost pe direcţia mingii. CFR a arătat totuşi că este echipa care se gândeşte mai serios la titlu, atât prin joc, dar şi prin schimbările ofensive comandate de Dan Petrescu. Prima mare şansă de gol a Craiovei a apărut abia cu un sfert de oră înainte de final, din şutul lui Mitriţă, dar Vâtcă a împins bine în picioare şi a deviat în corner cu vârful degetelor. Glavina şi Gardoş au debutat în alb-albastru, dar nu au influenţat rezultatul final, unul de care au fost mulţumite ambele echipe. Dar cea mai bucuroasă probabil că e FCSB.

Jocul suferă, cifrele sunt bune

Părţile pozitive: Universitatea rămâne şi după acest meci cu şanse la titlu, chiar dacă are acum 4 puncte faţă de ambele contracandidate. Echipa lui Mangia nu a primit niciun gol în cele 3 meciuri din play-off şi a încasat un singur gol în ultimele 7 etape. De asemenea, s-au adunat 12 meciuri, 10 de campionat şi 2 din Cupa României, de când alb-albaştri nu au mai pierdut.

Părţile negative: Jocul nu mai are calitatea celui de anul trecut, deşi lotul este, pe hârtie, mai puternic. Alb-albaştrii nu au marcat decât un gol în trei meciuri, în care au avut numai 3 ocazii, toate create de Mitriţă: şutul de la distanţă cu CFR-ul, penalty-ul obşinut la Ovidiu, şi golul marcat cu Astra.

Mangia a preferat să nu rişte, dar când o să rişti dacă nu acasă, cu publicul în spate, când arbitrilor le e mai greu să te ciupească? Meciurile retur cu CFR şi FCSB vor încadra returul semifinalei de Cupă cu Botoşaniul, aşa că atunci va fi şi mai dificil de recuperat ecartul în acele dispute. Nu stă în picioare nici scuza cu suprafaţa de joc, nu neapărat pentru că este aceeaşi pentru ambele echipe, ci fiindcă atunci când au avut un teren perfect, la Ovidiu, alb-albaştrii nu şi-au creat nicio ocazie de gol, cu excepţia penalty-ului scos de Mitriţă. Dacă în meciurile directe dintre candidatele la titlu remiza este cea mai plauzibilă, atunci trebuie câştigate celelalte jocuri, iar Craiova a pierdut deja o astfel de şansă, la Viitorul. Echipa lui Mangia nu s-a simţit confortabil nici contra unui adversar care s-a închis, precum Astra, nici în faţa unor echipe care au ieşit la joc, precum Viitorul sau CFR, aşadar jocul alb-albaştrilor este problema, nu stilul de joc al oponentului.

Mangia: „Nu am găsit soluţii să contracarăm CFR-ul”

Italianul Mangia a fost realist, spunând că elevii săi nu au făcut un meci bun, fiind dominaţi în destule momente, dar nu a oferit o explicaţie pentru asta, spunând doar că în viitor echipa va trebui să-şi creeze mai multe ocazii de gol. „E un gazon care nu ajută nicio echipă să facă spectacol, dar problema a fost că nu am găsit soluţii, nu ne-am creat ocazii. Nu mi-a plăcut jocul, nu am reuşit să contracarăm jocul CFR-ului şi trebuie să recunoaştem că ne-au şi dominat uneori. Din păcate, s-a apelat la mingi lungi. În prima parte a sezonului am jucat mai bine în ofensivă, acum jucăm mult mai bine în defensivă, trebuie să ne găsim echilibrul şi să avem mai multe ocazii de gol”, a declarat antrenorul Craiovei. Alexandru Mitriţă a dezvăluit că scopul principal a fost câştigarea mingii a doua, dar apoi tranziţia pozitivă a avut de suferit: „Suntem mulţumiţi că nu am pierdut. CFR şi-a făcut jocul, ştiam că vor veni peste noi, dar, din păcate, nu am putut mai mult. Era important să câştigăm a doua minge, am recuperat multe mingi aşa, dar nu ne-a ieşit jocul în atac. Mereu e frumos să joci acasă, au venit 30.000 de fani, ne-au susţinut, ne pare rău că nu le-am oferit mai mult. Eu am câteva probleme, nu sunt refăcut 100%, dar încerc să dau totul şi să nu ies din joc din cauza aceasta. Cu FCSB va fi un meci foarte frumos, pentru că suntem două echipe care jucăm fotbal. Sperăm să jucăm mai bine, să câştigăm şi să ne apropiem de CFR şi de Steaua”.

După debutul în tricoul Ştiinţei, Florin Gardoş a declarat: „Era important să luăm trei puncte cu CFR, mai ales că jucam acasă. Trebuie să jucăm în continuare, dar până la urmă suntem singura echipă care poate face eventul. Mă bucur că am debutat, îmi doream să fiu pe foaie de când am venit. A fost şi o perioadă de acomodare, dar nu am jucat pentru că apărarea îşi făcuse bine treaba, nu s-a primit gol. Am vrut să am răbdare, deşi a fost greu pentru mine să nu joc, însă îl înţeleg şi pe antrenor, care are 25 de jucători în lot. Devis Mangia este un antrenor care lucrează mult tactic, e coleric, se exprimă mult. Cu FCSB va fi un meci greu, vom juca în deplasare. Nu ştiu ce să zic, îmi doresc să joc, dar e important că obţinem un rezultat bun, să câştigăm”.

La începutul partidei s-a păstrat un moment de reculegere în memoria fundaşului Craiovei Maxima, Nicolae Tilihoi. Peluza Nord i-a scandat numele în mai multe rânduri, afişând mai multe pancarte cu chipul regretatei glorii a Ştiinţei. De asemenea, a fost o demonstraţie de susţinere pentru Gică Craioveanu, căruia i s-a dedicat şi 2 mesaje: „Între Grande şi mititelu doar smintiţii îl aleg pe chelu’” şi „Ai noştri au crescut cu Tunarul, noi cu Gică Craioveanu!”.