Acoperişul unui bloc, proiectat direct în parcare!

0
482

Acoperişul unui bloc din Craiova a fost smuls de vânt şi a fost proiectat pe trotuar şi pe o porţiune din parcarea care se află în faţa imobilului. Bucăţile de tablă au izbit în cădere şi trei maşini, care erau staţionate acolo, spărgându-le parbrizul şi îndoindu-le caroseria. Poliţia Locală desfăşoară, de câteva săptămâni, o amplă acţiune de verificare a tuturor acoperişurilor din asociaţia respectivă, dar şi din Craiova.

Locatarii blocului S42 de pe strada „Constantin Angelescu”, din cartierul craiovean „1 Mai”, au fost alarmaţi, în dimineaţa de Florii, de un zgomot puternic care s-a sfârşit cu o bufnitură şi un sunet de sticlă spartă. Pe moment, oamenii au încercat să stea departe de ferestre şi au aşteptat să vadă ce se întâmplă. Când au privit afară, au văzut cum acoperişul blocului fusese azvârlit jos şi transformat într-un morman de tablă şi lemne rupte. Din cauza vântului, fâşiile de tablă fusese desprinse de pe scheletul de lemn pe care erau susţinute şi proiectate direct din faţa blocului, resturile fiind împrăştiate în grădiniţa de la parter, pe o pprţiune din trotuar şi din parcare. Cum în parcare se aflau mai multe maşini ale locatarilor, acoperişul a prins sub el şi trei dintre acestea, perforându-le parbrizul şi distrugându-le caroseriile.

Acoperişul nu avea autorizaţie de construire

 La faţa locului, a ajuns imediat un echipaj al Poliţiei Locale Craiova, care a împrejmuit zona şi a izolat inclusiv trotuarul, întrucât exista pericolul ca şi alte porţiuni din acoperiş, care mai rămăseseră, să se desprindă de sus şi să cadă pe aleea aflată la foarte mică distanţă de bloc. Agenţii locali au constatat că incidentul a fost cauzat de vânt. În ciuda faptului că viteaza vântului nu a fost una ieşită din comun, acoperişul de tip şarpantă, care era executat pe un sfert din suprafaţa terasei blocului S42, s-a desprins şi a fost purtat în parcarea aferentă blocului respectiv. Din fericire, în urma dislocării, nu au fost victime, numai întâmplarea făcând ca, în momentul respectiv, să nu se afle nici un trecător pe trotuar de acolo. S-a constatat, însă, că toate cele trei autoturisme au fost avariate destul de mult.

În asociaţia respectivă, 20 de şarpante sunt necorespunzătoare

Potrivit Poliţiei Locale, blocul respectiv face parte din Asociaţia 14 – 1 Mai Craiova, iar acoperişul tip şarpantă a fost construit în mod nelegal, fără autorizaţie de construire, proiect şi documentaţie tehnică. „Facem precizarea că, la momentul actual, asociaţia de proprietari cu pricina se află în perioada de verificare a tuturor acoperişurilor tip şarpantă, contruite fără respectarea prevederilor Legii nr. 50/1991, actualizată, privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii şi ale Ordinului nr. 839/2009 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a legii”, a declarat Tavi Mateescu, directorul Poliţiei Locale. Acesta a precizat că, până la această dată, asociaţiei de proprietari i-au fost aplicate un număr de 20 sancţiuni contravenţionale pentru construire de acoperişuri neautorizate.

Peste 1.000 de acoperişuri fără autorizaţie, în Craiova

În această perioadă, toate blocurile din Craiova sunt verificate de către Poliţia Locală pentru a se vedea dacă acoperişurile prezintă siguranţă, ştiut fiind faptul că mare parte dintr acetea sunt realizate de către asociaţiile de proprietari, în regie proprie, cu firme de pe piaţă şi cu materiale de o calitate modestă. Potrivit conducerii Poliţiei Locale, până la această dată au fost verificate un număr de 423 asociaţii de proprietari, acolo ude au fost depistate 1.027 acoperişuri tip şarpantă, toate executate fără autorizaţie de construire. În cazul acestora, asociaţiile nu au putut să pună la dispoziţia agenţilor locali documentaţia tehnică pe care o cere legea şi s-a tras concluzia că este nevoie să se intre urgent în legalitate. „Este o acţiune complexă de identificare a acoperişurilor neautorizate şi de impune a asociaţiilor să intre de urgenţă în legalitate”, a mai spus directorul Tavi Mateescu. În urma verificărilor, asociaţiile respective au fost sancţionate cu amenzi contravenţionale în valoare totală de 1.027.000 lei, fiind totodată dispusă şi măsura complementară de intrare în legalitate.